bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,757.08 3.97%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,118.71 4.68%
bnb
BNB (BNB) $ 606.30 0.64%
solana
Solana (SOL) $ 144.31 9.23%
xrp
XRP (XRP) $ 0.517533 4.65%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.468229 5.86%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.149737 7.38%

Bitcoin’e Resesyon Freni

bitcoine resesyon freni

Küresel ekonomide resesyon endişeleri kripto paralara olumsuz yansıyor. Kripto paralarda yılbaşından bu yana devam eden yükseliş serisi şimdilik durdu. Kripto para piyasa değeri 970 milyar dolar bandında seyrediyor. Bitcoin ise yeniden 21 bin doları aşmaya çalışıyor.

ABD Adalet Bakanlığı’nın dün önemli bir açıklama yapacağına yönelik haberler kripto paralarda panik satışlarına neden oldu. Kripto para piyasa değeri 956 milyar dolara kadar inerken; Bitcoin 20.388 dolara kadar geriledi. ABD’den gelen açıklama ise piyasaları tatmin etmedi. ABD yönetimi, Hong Kong merkezli kripto para borsası Bitzlato’yu kara para aklamakla suçladı. Bu haberin ardından Bitcoin, kayıplarının bir kısmını geri aldı ve 21 bin dolar sınırına yükseldi.

Diğer yandan dün ABD’den gelen perakende satışlar ve üretici fiyatları verileri ekonomik durgunluk endişelerini kuvvetlendirdi. Dolar Endeksi, resesyon korkusuyla yeniden yükselişe geçti ve 102 puanın üzerinde seyrediyor.

Fed’in 1 Şubat’taki faiz toplantısı yaklaşırken piyasalarda temkinli bekleyiş arttı. Fed üyelerinden de karışık sinyaller gelmeye devam ediyor. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, faiz oranını yüzde 5-5.25 aralığının üzerine çıkarması gerektiğini kaydetti. St Louis Fed Başkanı James Bullard, politika faiz oranını hızlı bir şekilde yüzde 5’in üzerine çıkarmaları gerektiğine dikkat çekti. Dallas Fed Başkanı Lorie Logan ise gelecek toplantıda faiz artırımını daha yavaş bir hızla yapabileceğini söyledi.

Küresel piyasalarda yaşanan endişelerden etkilenen Bitcoin, bugün 21.000 doların hafif altında işlem görüyor. Peki Bitcoin yükselişini sürdürebilecek mi? Gelin Bitcoin analizine bir bakalım…

bitcoine resesyon freni2
Kripto para piyasa değeri

Bitcoin (BTC) Teknik Analizi

Kripto paraların amiral gemisi, 21.000 doların altında yatay seyrini sürdürüyor. Bitcoin, bugün 20.659 ile 20.879 dolar ile oldukça dar bir aralıkta hareket ediyor. Dün akşam saatlerinde ABD Adalet Bakanlığı’ndan gelen yaptırım açıklaması öncesi Bitcoin, 20.338 dolara kadar geriledi. Daha sonra toparlayan Bitcoin, yeniden 20.800’lü rakamlara yükseldi. Dün yaşanan düşüşe rağmen Bitcoin’deki yükseliş yılbaşından bu yana yüzde 25’in üzerinde kaydedildi. Bitcoin saat 13.30 itibarıyla yüzde 0.55 yükselişle 20.790 dolar civarında alıcı buluyor.

BTC/USD grafiğine göre Bitcoin, yukarı yönlü hareketini devam ettirse ilk olarak 21.783 dolar direnciyle karşılaşacak. Bu seviye aşılırsa 24.000 dolar yolculuğu başlayacak. Pozitif seyrin sürmesi halinde Bitcoin’in 23.889 dolara kadar önü açık görünüyor. Bu seviyenin aşılması durumunda 25.191 dolar takip edilecek. Yönünü aşağı çevirdiği takdirde ilk olarak 19.678 dolar destek seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Düşüş sürerse 18.376 ve 17.952 dolar civarındaki hareketlere dikkat edilecek.

bitcoine resesyon freni3

Bitcoin’de Yükseliş Sürer Mi?

Yükseliş serisine ara veren Bitcoin, yeniden 21 dolar bandını aşmayı hedefliyor. Küresel piyasalarda enflasyon, faiz ve resesyon ile ilgili gelişmeler yakından izleniyor. Artan resesyon endişeleri güvenli liman olarak nitelendirilen tahvillere olan talebi artırıyor. Bitcoin ve altcoinler üzerinde makroekonomik gelişmelerin baskısı devam ediyor.

Analistler, Bitcoin’de yaşanan yükselişin ardından ikiye ayrılmış durumda. Bir kısmı olumlu gidişatı savunurken, kimisi son hareketleri ‘boğa tuzağı’ olarak nitelendiriyor ve olası düzeltmeler için uyarı yapıyor.

Kripto şirketlerinde yaşanan gelişmeler de piyasayı doğrudan etkiliyor. Uzmanlar, son zamanlarda hakkında birçok haber çıkan Digital Currency Group (DCG) ve bağlı şirketlerin yaşayabileceği olumsuz durumların satışı tetikleyebileceğini belirtiyor. Digital Currency Group, dün likiditeyi korumak için üç ay boyunca temettü ödemelerini durdurdu. Bloomberg, Genesis’in önümüzdeki hafta iflas başvurusunda bulunmayı planladığını iddia etti. DCG’nin medya şirketi Coindesk’in ise satılacağı belirtiliyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala