bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,717.88 1.08%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,284.83 3.31%
bnb
BNB (BNB) $ 612.91 1.35%
solana
Solana (SOL) $ 159.24 3.36%
xrp
XRP (XRP) $ 0.545003 0.27%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.497893 3.03%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.162591 2.89%

Bitcoin’deki Kriz Madencilere Yaradı

Bitcoindeki Kriz Madencilere Yaradi

Bitcoin’de son dönemin en fazla konuşulan konuları arasında BRC20 ve Ordinals yer aldı. Ordinals protokolü, Bitcoin NFT‘leri olarak biliniyor. Bitcoin ağında NFT üretimi Ordinals protokolü aracılığıyla gerçekleşmeye başladı. BRC-20 token’ları ise Ordinals aracılığıyla NFT basımı ve transferine izin veren token’lara deniyor. Ordinals, BTC‘nin en küçük birimi Satoshi’ye metin, resim ve kod eklemeyi sağlıyor.

Bitcoindeki Kriz Madencilere Yaradi2

Madencilerin Gelirlerinde Artış

Ordinals ile BRC-20 token’larının kripto sektörünün gündemini oluşturma nedeni Bitcoin ağında yarattığı tıkanıklık oldu. Söz konusu olay nedeniyle Bitcoin ağında işlemler yapılamaz oldu. İşlem maliyetleri tavana çıktı, süreler ciddi uzadı. Oluşan yüksek talep borsalarda işlemlerin durdurulmasına yol açtı. Bütün bu karmaşadan en fazla kâr eden grup ise madenciler oldu.

Artan işlem ücretleri ve ağdaki hareketlilik madencilere yaradı. Ordinals protokolünde bugüne kadar 7,2 milyon yazıt için 1,3 milyar dolar ödendi. Şubat ayından itibaren aktif hale gelen Ordinals protokolü, Bitcoin blok boyutunda da ciddi büyümeye yol açtı.

Bitcoindeki Kriz Madencilere Yaradi3

Madenciler, gelirlerinin çoğunu blok sübvansiyonu yani madencilik işleminden elde ediyor. İşlem ücretlerin gelen pay kazançlarının yüzde 3 ile yüzde 5’ini oluşturuyor. Burada işlem ücretlerinde artan gelir madenciler için oldukça önemli hale geldi. Kripto kışı ve Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle artan enerji maliyetleri madencilik şirketlerini zor duruma sokmuştu. Birçok madencilik şirketi iflasın eşiğine gelirken, bir kısmı kepenk indirmişti.

Bitcoin madencilerinin günlük geliri, 8 Mayıs’ta 41,74 milyon dolar ile 2 yılın en yüksek seviyesinde. Bu rakam geçen yılın aynı gününe göre rakamının yüzde 10’a yakın üzerinde gerçekleşti. Madencilerin bugün ise geliri günlük 27,60 milyon dolar ile geçen yıla göre yüzde 12’nin üzerinde yükseliş kaydetti.

Bitcoindeki Kriz Madencilere Yaradi4

Bitcoin ağındaki ortalama işlem ücretleri

İşlem Ücretleri Gelecek Yıllarda Daha Önemli Olacak

Madenciler, Bitcoin üretiminden blok başında 6,25 BTC ödül kazanıyor. Söz konusu sübvansiyon dört yılda bir yarıya iniyor. Bitcoin’in bir sonraki halving’i 2024 yılında gerçekleşecek. Dolayısıyla gelecek yıllarda işlem ücretleri, blok ödüllerinden daha önemli hale gelecek.

Kripto topluluğunun bir kısmı Ordinals ve BRC-20 protokolüne karşı ses yükseltirken, madenciler pozitif yaklaşıyor. F2Pool Pazarlama Sorumlusu Li Qingfei, daha önce yaptığı bir açıklamada Ordinals’ın Bitcoin için faydalı bir çözüm olduğunu savundu. Bitcoin ağında daha fazla değerin ortaya çıkacağını belirten Qingfei, ağ tıkanıklığının geçici olacağını vurguladı. Li, işlem ücretlerindeki artışın, Bitcoin madenciliğini artıracağını savundu. Bitcoin işlem ücreti, 8 Mayıs’ta 30 dolar ile zirve yaptı. İşlem ücretleri, bugün 4.7 dolar civarında seyrediyor. Bu rakam geçen yılın yüzde 2.1’lik ücretinin yüzde 100’ün üzerine karşılık geliyor.

Bitcoindeki Kriz Madencilere Yaradi7

Bitcoin madencilerinin günlük geliri

Bitcoin madencilik havuzundaki şirketlere göz attığımızda da en yüksek hashrate Foundry USA bulunuyor. İkinci sırada Ant Pool, üçüncü sırada ise Binance Pool yer alıyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala