bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,026.89 3.19%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,050.32 2.53%
bnb
BNB (BNB) $ 548.54 2.99%
solana
Solana (SOL) $ 139.87 6.36%
xrp
XRP (XRP) $ 0.499285 1.10%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.455671 2.89%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150809 2.51%

Bitcoin Rallisine ‘Resesyon’ Arası

bitcoin rallisine resesyon arasi

Kripto para piyasaları makroekonomik endişelerden kaynaklı bugün yatay bir seyir izliyor. Küresel ekonomide resesyon korkusu güçleniyor. Davos Zirvesi’ne katılan iş dünyası temsilcileri ve ekonomistler, resesyonu ‘son derece’ olası nitelendiriyor. Çin’den gelen zayıf verilerde piyasalardaki risk iştahını baskılıyor.

Kripto para piyasa hacmi 990 milyar dolar civarında seyrediyor. Dün 1 trilyon dolar sınırına dayanan piyasa hacminde hafif gerileme gözleniyor. Bitcoin‘in de 21.000 dolar civarındaki dalgalı hareketi devam ediyor.

Çin ekonomisi 2022 yılında yıllık bazda yüzde 3 büyüme kaydetti. Bu rakam 1976’dan bu yana kaydedilen en düşük ikinci yıllık büyüme oranı oldu. Söz konusu büyüme oranı beklentilerin üzerinde geldi ancak katı koronavirüs politikası ekonomi üzerinde olumsuz etkisini gösterdi. Verinin ardından Asya-Pasifik piyasalarında karışık işlemler görüldü.

İş dünyası ve devlet liderlerini bir araya getiren Davos Zirvesi de karamsar bir havada başladı. Tüm dünyanın yakından takip ettiği zirvede yapılan iki ankette resesyon endişeleri ağır bastı. WEF’in anketinde ekonomistlerin üçte ikisi küresel resesyon tahmininde bulundu. PWC’nin anketinde ise CEO’ların yüzde 73’ü küresel ekonominin daralacağını öngördü. IMF de küresel üretime ilişkin dikkat çeken bir uyarı yaptı. IMF’ye göre dünya ekonomisindeki ayrışma küresel üretimin yüzde 0,2 ile yüzde 7’sine mal olabilir.

Fed’in 1 Şubat’taki faiz toplantısı yaklaşırken piyasaların temkinli tutumu artıyor. Bu hafta ABD’de perakende satış ve üretici fiyat endeksi verileri yakından takip edilecek. Söz konusu verilerin ardından Fed’in faiz kararına yönelik daha net tahminler yapılabileceği belirtiliyor.

Küresel piyasalarda yaşanan endişelerden nasibini alan Bitcoin, bugün dalgalı bir seyir izliyor. Peki Bitcoin yükselişini sürdürebilecek mi? Gelin Bitcoin analizine bir bakalım…

bitcoin rallisine resesyon arasi2
Kripto para piyasası değeri

Bitcoin (BTC) Teknik Analizi

Kripto paraların amiral gemisi, bugün resesyon endişeleriyle frene bastı. Bitcoin, 20.850 dolar ile 21.300 dolar aralığında dalgalanıyor. 21.000 dolar üzerinde tutunmaya çalışan BTC, yıl başından bu yana el de ettiği kazanımlarını sürdürmek istiyor. Bitcoin, 2023 yılının ilk gününden beri yüzde 25’in üzerinde yükseliş kaydetti.

Bitcoin saat 13.00 itibarıyla yüzde 0.08 düşüşle 21.174 dolar civarında alıcı buluyor.

BTC/USD grafiğine göre Bitcoin, yukarı yönlü hareketini devam ettirse ilk olarak 21.783 dolar direnciyle karşılaşacak. Bu seviye aşılırsa 24.000 dolar yolculuğu başlayacak. Pozitif seyrin sürmesi halinde Bitcoin’in 23.889 dolara kadar önü açık görünüyor. Bu seviyenin aşılması durumunda 25.191 dolar takip edilecek. Yönünü aşağı çevirdiği takdirde ilk olarak 19.678 dolar destek seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Düşüş sürerse 18.376 ve 17.952 dolar civarındaki hareketler izlenecek.

Bitcoin Korku ve Açgözlülük Endeksi bugün 51 puan civarında ‘nötr’ bölgede. Endeks, dün 45 puan ile ‘korku’ bölgesinde yer alıyordu. Piyasa duyarlılığını ölçen endeks, pazar günü 52 puana yükselmiş ve 9 ay sonra ilk kez ‘korku’dan çıkmıştı.

Dolar endeksi ise son ayların en dip seviyesinden toparlandı ve 102 seviyesinin yeniden üzerine çıktı.

bitcoin rallisine resesyon arasi1
Bitcoin 5 günlük fiyat hareketi

Bitcoin’de Yükseliş Sürer Mi?

Lider kripto para Bitcoin, yükseliş serisine kısa bir ara verdi. Geçen yıl ciddi kayıplar yaşayan kripto yatırımcıları ise bir nebze olsun rahatlamak istiyor. Küresel ekonomide olumlu gidişatın sürmesi risk iştahını beraberinde getiriyor. Yıl başından bu yana bazı göstergeler olumlu sinyaller verse de makroekonomik veriler ile küresel gelişmelerin baskısını göz ardı etmemek gerekiyor. Piyasalar açısından resesyon, enflsayon ve faiz ile ilgili gelişmeler oldukça kritik ve dikkatle takip edilmeli.

Diğer yandan bazı analistler dünyada ekonomiye yönelik olumlu atmosfer nedeniyle yükselişin süreceğini düşünüyor. Bazı analistler ise son hareketleri ‘boğa tuzağı’ olarak nitelendiriyor. Yüzde 25’lik yükselişten dolayı olası düzeltme için de dikkatli olunması gerektiği söyleniyor.

Kripto para dünyasında son günlerin en sıcak gündemi Gemini-DCG gerilimi piyasası tedirgin ediyor. DCG ve yan şirketlerinde yaşanabilecek krizlerin piyasada sert düşüşe neden olabileceği belirtiliyor. Yine FTX borsasına bağlı gelişmeler de izleniyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala