bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,184.20 3.41%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,133.34 2.73%
bnb
BNB (BNB) $ 608.20 0.19%
solana
Solana (SOL) $ 147.34 5.06%
xrp
XRP (XRP) $ 0.526157 3.59%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.475055 5.15%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150988 5.65%

Bitcoin Madenciliği Ekim 2021 Raporu

ekim bitcoin madencilik rapor 3

Kripto paralar arasında belki de en çok konuşulanı olan Bitcoin, küresel olarak popülaritesini giderek artırıyor. Kimi ülkeler Bitcoin’e olumlu yaklaşırken (El Salvador örneğinde olduğu gibi), kimi ülkeler belli başlı yasaklamalara başvuruyor. Tabii, bu iki zıt eylemler arasında en çok etkilenenler arasında madenciler yer alıyor.

Bitcoin’in temel direklerinden biri olan madencilik (Mining) oldukça önemli. Öyle ki sadece tükettiği enerji bakımından birçok ülkenin ihtiyacını geçmiş durumda. Diğer taraftan yenilenebilir enerji dönüşümü de göz ardı edilemeyecek kadar hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. Tüm bu gelişmeler ışığında bizde sizler için Bitcoin madenciliği Ekim 2021 raporunu hazırladık.

bitcoin-madenciligi-ekim-2021-raporu

Bitcoin Madenciliği Ekim 2021 Raporu

Geçtiğimiz aylarda Çin’in yoğun baskıları üzerine birçok büyük madencilik çiftliklerinin ülkeden ayrılışına şahit olmuştuk. Bu madencilerin havuzlardan ayrılmaları üzerine madencilik zorluğu düşmüş ve geri kalan madenciler için bu daha kârlı bir hâle gelirkin bazı merkeziyetsizlik endişeleri ortaya çıkmıştı. Fakat bu zorluktaki düşüş çok sürmedi.

Öyle ki ay başında 18,245t olan zorluk 19 Ekim tarihinde hızlı bir yükseliş ile 19.893t’ye çıktı. Ardından zorluk yavaş yavaş 20t zorluğa ulaştı.

Madencilik sektörünün Çin’den Avrupa ve Amerika’ya kayması sonucu hızlı bir şekilde yeni madencilik çiftlikleri kuruldu ve artan madencilik faliyetleri sonrası ağ kendisini 10 dakikalık blok oluşturma kuralına ayarlamak için zorluğu artırdı. Şu anda güncel zorluk seviyesi ise 20,287T seviyesinde.

bitcoin-madenciligi-ekim-2021-raporu

Buna ek olarak artan zorluk ile birlikte madencilerin blok başına düşen ortalama ödemelerinde de düşüş gözlemleniyor. Şayet artan zorluk ile birlikte düşen ters orantılı gelir dengesi oldukça doğal. Diğer taraftan ortalama ödemeye ek olarak ortalama doğrulama süresi de doğru orantılı olarak artmış durumda. Blockchain.com verilerine göre, blok başında ortalama doğrulama seviyesi 19 Ekim’de yaşana zorluk artışı sebebiyle inanılmaz bir şekilde yavaşlamış ve 145.5 dakika sürmüştü. Şu anda ise ortalama yeniden düzeltilerek 11.6 dakikaya indi.

Bitcoin Cüzdan Sayısında Dikkat Çeken Artış

bitcoin-madenciligi-ekim-2021-raporu

Blockchain.com’dan aldığımız verilere baktığımızda Ekim ayında açılan Bitcoin cüzdan sayısında hatrı sayılır bir şekilde artış görülüyor. Tabii bu artış birçok açıdan yaşanan gelişmeler ile örtüşüyor. Özellikle El Salvador’un ülke genelinde artan Bitcoin kullanımı bu artışa önemli ölçüde etki ediyor. Son olarak El Salvador’un Lightning Network ile Bitcoin üzerinden Layer-2 çözümü ile eriştiğini eklemekte fayda var.

bitcoin-madenciligi-ekim-2021-raporu

Bitcoin Ağ Havuzundaki İşlemler Giderek Azalıyor

Artan zorluk yükseltmeleri sonrası alışıldık bir şekilde “pool” işlemlerinde önemli bir artış yaşanır. Bu artış blok süresinin uzaması ve yapılan işlemlerinin onaylanmasının gecikmesinden kaynaklanır. Bu özellikle Ethereum ağında oldukça sık yaşanan bir sorun olmak ile birlikte Bitcoin ağında da yaşanır.

Bitcoin Enerji Tüketimi Artmaya Devam Ediyor

Bitcoin kullandığı Proof of Work konsensüs yapısı gereği oldukça yüksek miktarlarda enerji tüketiyor. Madenciler tarafından tüketilen bu enerji küresel olarak ölçülemediğinde kesin bir rakam vermek oldukça zor. Fakat Cambridge Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, Bitcoin’in kullandığı enerji bakımından küresel yoğunluğu gözler önüne seriyor.

Yukarıda tüm dünyada madencilik işlemlerinin yoğunluğunu görüyorsunuz. Cambridge’in verilerine göre ülkemizin Bitcoin madenciliğindeki payı ise yüzde 0.006 seviyesinde. Diğer taraftan Çin’deki madencilik eylemlerinin neredeyse yüzde 0 olduğunu görüyoruz. Yaşanan madencilik baskıları sonrası ABD’ye taşınan madenciler, yoğunluğu kendi taraflarına kaydırmış durumda.

Çin’in son aylardaki eyaletleri arasındaki madencilik oranlarına baktığımızda son aylarda anormal bir düşüş gözüküyor. Öyle ki yıl başlarında küresel olarak madenciliği domine eden Çin, Temmuz ayında 0’ı görüyor.

Siz yaşanan bu madencilik verileri hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala