bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,600.04 3.96%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,045.32 2.76%
bnb
BNB (BNB) $ 553.99 3.92%
solana
Solana (SOL) $ 141.48 6.71%
xrp
XRP (XRP) $ 0.503079 4.63%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.473347 8.07%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.154947 7.27%

Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) Madenciliği Nasıl Yapılır?

Bitcoin BTC ve Ethereum ETH Madenciliği Nasil Yapilir

Bilindiği üzere Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) kripto para sektörünün en büyük iki projesi olarak karşımıza çıkıyor. Birçok başka blok zincir projesine ön ayak olmalarının yanı sıra en değerli iki kripto para biriminin de Bitcoin ve Ethereum olduğunu biliyoruz.

Bu iki kripto para birimi, kendi blok zincirlerinde madencilik faaliyeti ile üretiliyor. Blok zincirlerin devamını ve güvenliğini sağlayan da madencilik faaliyetleridir. Bitcoin ve Ethereum madenciliği ise bilgisayarlarının hesaplama gücünü blok zincire adayan madenciler tarafından yapılır.

Şimdi, Bitcoin ve Ethereum madenciliğine daha detaylı bakalım.

Bitcoin Madenciliği Nedir?

Bitcoin blok zinciri, fikir birliği mekanizması olarak Proof-of-Work (İş Kanıtı – PoW) modelini kullanır. Bu model kapsamında; blok zincirdeki işlemler, bilgisayarlarının hesaplama gücünü blok zincire adayan kullanıcılar, yani düğümler tarafından gerçekleştirilir.

Bitcoin madencisi olarak bilinen bu kişiler, hesaplama güçleriyle kriptografik bulmacaları çözüp hash işlemlerini doğrulayarak blok zincire yeni bir blok ekler. Bunun karşılığında ise belirli bir miktar BTC ile ödüllendirilir. Yani, Bitcoin madenciliği ile dolaşıma BTC sokulur. Bir başka deyişle, Bitcoin madencileri, blok zincirin devamını sağlayarak BTC kazanır ve üretirler.

2022 itibarıyla BTC madenciliği ödülü 6,25 BTC’dir. Her 210 bin blokta bir bu ödül yarı yarıya azaltılmaktadır.

Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır?

Bitcoin blok zincirinde yeterli bilgisayar donanımına sahip herkes Bitcoin madenciliği yapabilir. Yani, Bitcoin madenciliği yapabilmek için internet erişiminizin ve madenciliğe uygun donanımınızın olması gerekmektedir. BTC ödüllerini almak için ise Bitcoin uyumlu bir kripto para cüzdanınız olmalıdır.

Birkaç farklı Bitcoin madenciliği yöntemi vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  1. Bilgisayar ile Bitcoin madenciliği: Bu madencilik yönteminde bilgisayarınızın CPU ya da GPU gücü kullanılır. Özellikle GPU gücünün CPU’ya nazaran çok daha verimli olduğu keşfedildiğinden beri Bitcoin madenciliğine özel ekran kartları çıkarılmıştır. Bununla beraber, bilgisayar ile Bitcoin madenciliği tahmininizden fazla maliyetli olabilir. Çünkü bu işlem güçlü bir internet bağlantısı ister ve çokça elektrik tüketir. Bu nedenle birçok Bitcoin madencisi, başka yöntemler tercih etmektedir.
  2. Bulut madenciliği: Çeşitli platformlar, bulut sistemi üzerinden Bitcoin madenciliği yapabilmeye olanak tanımaktadır. Bu platformlarda kendi bilgisayarınızın donanım gücünü kullanmak yerine başka kullanıcıların donanım gücünü kiralayarak madencilik yaparsınız. Sisteme yatırdığınız para ne kadar fazla olursa elde edeceğiniz madencilik geliri de o kadar yüksek olur.
  3. Havuz madenciliği: Bitcoin madenciliği yapmanın belki de en kolay ve hızlı yolu havuz madenciliğidir. Havuz madenciliğinde madenci, diğer Bitcoin madencileri ile işbirliği yapar. Havuzdaki madenciler, havuza sağladıkları hesaplama gücüne göre ödüllerin aralarında paylaştırılacağı konusunda anlaşır.
  4. Donanım ile Bitcoin madenciliği: Bitcoin madenciliği yapmak için özel olarak üretilmiş cihazları kullanarak da madencilik yapabilirsiniz. ASIC adını taşıyan bu cihazlar, sadece kullanılacakları alana, yani bu bağlamda Bitcoin madenciliğine özel olarak tasarlanmışlardır.

Ethereum Madenciliği Nedir?

Tıpkı Bitcoin (BTC) gibi Ethereum blok zinciri de fikir birliği mekanizması olarak Proof-of-Work (İş Kanıtı – PoW) modelini kullanır. Gerçi, Ethereum 2.0 geçişinin tamamlanmasıyla beraber bu durum değişecek ve Ethereum madenciliği bitecek. Madencilerin yerini ise doğrulayıcılar alacak.

Ancak şu anda, Bitcoin madenciliğinde olduğu gibi, Ethereum madencileri de bilgisayarlarını ve bilgisayar donanımlarını zorlu kriptografik bulmacaları çözmek için blok zincire adarlar. Bu bulmacaları çözerek blok zincirdeki işlemleri doğrulayan ve blok zincirde bir blok inşa eden madenciye ödül olarak ETH verilir. Madenciler, blok zincirin güvenliğini ve devamlılığı sağladıkları için ödüllendirilmektedir.

Ethereum madenciliği ile Bitcoin madenciliği arasındaki en temel farklardan biri, Ethereum’un yarılama işlemi uygulamamasıdır. Yani, Ethereum blok zincirinde madencilik ödülleri belirli sürede bir yarı yarıya düşürülmez.

Ethereum Madenciliği Nasıl Yapılır?

Ethereum madenciliği, Bitcoin madenciliğine benzer şekilde yapılır. Bununla birlikte madencilik yapabilmek için GPU gücü yüksek bir bilgisayar gerekmektedir. Ayrıca en az 4 GB belleğe sahip bir ekran kartı kullanılması önerilir. En çok tercih edilen ekran kartı markalarının başında ise AMD gelir. AMD’nin Ethereum madenciliği için özel olarak ürettiği ekran kartları bulunmaktadır.

Ethereum madenciliği, güçlü bir ekran kartının yanı sıra iyi bir işlemci ve RAM de ister. Ayrıca topladığınız donanım madencilik sırasında çok ısınabilir. Bu nedenle, bilgisayarınızın yeterli soğutma sistemine sahip olması da çok önemlidir.

Gerekli donanımı sağladıktan sonra tek yapmanız gereken, Ethereum uyumlu bir kripto para cüzdanı hesabı açmaktır. Madencilik ile kazandığınız ETH ödülleri bu hesaba yatırılacaktır.

Bitcoin madenciliğinde olduğu gibi Ethereum madenciliğinde de

  1. Bilgisayar ile madencilik,
  2. Bulut madenciliği,
  3. Havuz madenciliği,
  4. Donanım madenciliği

yöntemleri kullanılabilir.

Kripto Para Kolay Al Sat İşlemleri için Bitlo’ya Üye Olabilirsiniz

Madencilik işlemleri daha çok kazandırır, diye düşünebilirsiniz. Ancak zamanınız ve yeterli ekipmanınız olmadığında istediğiniz verimi alamazsınız. Kripto paralarda daha kolay al sat işlemleri yapmak için Bitlo’ya üye olabilirsiniz. Bu sayede BTC, ETH ve diğer tüm kripto paralar için Bitlo üzerinden alım satım işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Metaverse, DeFi, Web3, NFT gibi dijital mecralarda da kolayca yer edinebilirsiniz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala