bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,338.97 4.32%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,115.85 4.47%
bnb
BNB (BNB) $ 605.84 0.51%
solana
Solana (SOL) $ 144.19 8.29%
xrp
XRP (XRP) $ 0.517137 4.36%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.466454 5.63%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.149108 6.93%

Bitcoin (BTC) Taproot Güncellemesi Tamamlandı

bitcoin btc taproot guncellemesi tamamlandi

Uzun zamandır beklenen Bitcoin Taproot güncellemesi sonunda gerçekleştirildi. Ağın gizliliğini ve güvenliğini artırmaya odaklanan güncelleme Bitcoin blok zinciri bu sabah 709.632 numaralı bloğa ulaştığında tamamlandı.

Bitcoin Taproot Güncellemesi Gerçekleştirildi

Bitcoin Taproot güncellemesi, 2017’de Segregated Witness’ın (SegWit) çıkmasının ardından ağ koduna yapılan ilk büyük yükseltme olmasıyla önemli. Yeni güncelleme, bir kişinin her işlemde bıraktığı parmak izi gibi olan dijital imzalarla doğrudan ilgili.

Taproot, Bitcoin’da daha karmaşık işlemler yapan Schnorr imzaları destekliyor. Bu sayede işlemlerin gizliliği ve güvenliği artacak diyebiliriz.

Bu aslında genel blok zincirindeki bireysel Bitcoin adresi için daha fazla anonimlik anlamına gelmiyor. Ancak, basit işlemleri daha karmaşı ve birden çok işlemden ayırt edilemez hale getiriyor. Pratikte bunun daha fazla mahremiyet anlamı taşıdığını söyleyebiliriz. Çünkü, anahtarlar zincir üzerinde çok fazla açığa çıkmaz.

bitcoin btc taproot guncellemesi tamamlandi 2

Taproot güncellemesi, kriptografik çerçeve ECDSA’yı değiştiriyor. Schnorr imzalarına geçişin ağ ölçeklendirmesi adına da etkili.

Güncelleme, Merkelized Abstract Syntax Tree’yi (MAST) etkinleştiriyor. Bu da harcama yaparken yalnızca sözleşmenin ilgili kısımlarını ortaya çıkarıyor. Böylece, akıllı sözleşmeler daha verimli ve özel olacak.

Güçlendirilmiş bu imzalar, blok zincirinde varolan anlaşmalar için bir oyun değiştirici anlamı taşıyor. Akıllı sözleşmeler teorik olarak her ay kiranızı ödemekten aracınızı kaydettirmeye kadar her türlü işlem için kullanılabilir.

Taproot’un buradaki rolü ise akıllı sözleşmeleri blok zincirinde kapladıkları alan bakımından daha ucuz ve küçük hale getiriyor olması. Bu sayede gelişmiş işlevsellik ve verimlilik sunuluyor.

Şu anda hem Bitcoin’in çekirdek protokol katmanında hem de Lightning Network’te akıllı sözleşmeler oluşturulabiliyor. Lightning Network üzerinde yürütülen akıllı sözleşmeler, genellikle daha hızlı ve daha az maliyetli işlemlere yol açıyor.

Geliştiriciler, son derece spesifik sözleşmelere izin verecek yükseltme beklentisiyle Lightning’i geliştirmeye başlamıştı bile. Kripto para madenciliği uzmanı Marathon Digital Holdings’in CEO’su Fred Thiel konuyla ilgili “Taproot için en önemli şey…akıllı sözleşmeler. Ethereum ağındaki yeniliğin birincil itici gücü zaten bu. Akıllı sözleşmeler aslında size blok zincirinde gerçekten uygulamalar ve işler oluşturma fırsatı veriyor.” yorumunu yaptı.

Bitcoin’i merkezine olan girişim Stillmark’ın kurucusu Alyse Killeen, yeni güncellemenin önemini şu sözlerle anlattı:

“Taproot önemli, çünkü Bitcoin’in faydasını genişletmekle ilgilenen girişimciler için geniş bir fırsat sunuyor”

Daha fazla programcının Bitcoin blok zinciri üzerinde akıllı sözleşmeler oluşturması, DeFi’de daha güçlü bir oyuncu haline gelmesine yardımcı olabilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Hazal Orta

Hazal, 1990 yılında, ailenin tek çocuğu olarak, İstanbul’un Fatih ilçesinde doğdu. Hayatının ilk 18 yılını İstanbul’da geçirdikten sonra üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği okumak için Isparta’nın yolunu tuttu. Eğitim hayatı boyunca yalnızca stajlarda turizm sektörüyle ilgilendi. Üniversite eğitiminin ilk yıllarında Work&Travel programıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde üç aylık bir turizm deneyimi elde etti ve bu kariyerini, burada noktaladı. Eğitimi boyunca hiçbir gün bile turizmde bir kariyer hedeflemediği için okul biter bitmez kendine yeni bir çıkış aradı. Yazmaya ve yazılı basını takip etmeye olan ilgisiyle birlikte de kendini bilgisayar başında haber yazmaya çalışırken buldu. Editörlük kariyerine 2012 yılında, otomobil haberleri yazmaya çabalayarak başlayan Hazal, kariyerinin ilk yıllarında hem haberciliğin hem de dijital yayıncılığın dinamiklerini öğrenmeye başladı. SEO kelimesiyle tanışması da bu yıllara dayanıyor. Yaklaşık 6 yıl boyunca yerli ve yabancı basını yakından takip ederek en doğru bilgiyi, hızlı ve sade bir şekilde okurlarla buluşturmanın ne kadar önemli olduğunu öğrendi. 6 yıllık bu otomotiv haberleri geçmişinin ardından ise soluğu teknoloji basınında aldı. Teknoloji basınındaki kariyerine Yazı İşleri Müdürü olarak başlayan Hazal, içerik üretiminin yanında yönetimi konusunda da önemli deneyimler elde etti. Bu süreçte hem teknoloji hem de otomotiv basınındaki bazı dergilerde de Yazı İşleri Müdürü ve Editör olarak görev alarak, basılı yayınlara dair de tecrübeler edindi. Farklı ekiplerle ve farklı sektörlerde çalışmanın çok yönlülüğe önemli katkılar sağladığını düşünen Hazal, yeni dönemde ise uzun suredir heyecan duyduğu blockchain teknolojisine daha fazla ilgi göstermeye başladı ve kariyerine de, teknolojiyle olan dirsek temasını kesmeden, bu doğrultuda devam etmeye karar verdi. Teknolojinin kanatları altındaki blockchain, NFT ve kripto para terimlerine aşina olan Hazal’ın yolu da böylelikle Kriptomeda ile kesişmiş oldu. BTCHaber.com'da Yönetici Editör görevini üstlenen Hazal, yazmaya bu çatı altında devam ediyor. Boş zamanlarında farklı alanlarda okumalar yapan Hazal, iyi yazmanın çok okumaktan geçtiğine inanıyor. Bilgisayar başından kalktığında ise soluğu dijital içerik platformlarında alıyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala