bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,702.07 3.82%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,080.18 2.93%
bnb
BNB (BNB) $ 551.88 2.97%
solana
Solana (SOL) $ 143.59 8.01%
xrp
XRP (XRP) $ 0.504101 1.86%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.459513 3.28%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.152876 3.55%

Bitcoin (BTC) Neden Düşüyor ve Bitcoin (BTC) Neden Yükseliyor?

btc22

Bitcoin (BTC), en sık kullanılan kripto para birimi olarak bilinir ve değeri birçok farklı faktöre bağlıdır. Fiyatında denetim olmadığı için de, genellikle bu durum piyasadaki değere göre belirlenir.

Bitcoin ağındaki transferler kişiler arası anonim işlemler olurlar ve her bir işlem, gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini kontrol etmek için kullanılır ve işlem detaylarını herkes rahatlıkla görebilir.

Devletler ve kuruluşlar Bitcoin’in kontrolünü gerçekleştirmeye çalışsalar da Bitcoin’in büyüklüğü artıyor. Amaçlar ise vergi gelirleri elde etmek ve yatırımcıları korumak içindir. Bitcoin fiyatlarının neden artıp düştüğünü öğrenmek sizlerin yatırımlarda nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda önemli bir ayrıntı oluşturacaktır.

Bitcoin Fiyatını Etkileyen Faktörler

Bitcoin’deki Arz ve Talep Durumu

Borsalarda alım satımı gerçekleştirilen Bitcoin’ler, toplam Bitcoin arzının küçük bir kısmını oluşturur. Çünkü Bitcoin arzının çoğu tasarruf hesabı olarak kullanılır ve birçok yatırımcı Bitcoin’lerini tutmayı tercih eder.

Bitcoin fiyatı, kuruluşların ödeme aracı olarak kabul etmeleri ile birlikte fiyatlarda bir artış trendi gösterebilir, ama talebin azalması ise Bitcoin fiyatlarını düşürür. Bitcoin fiyatının artması için de arzın azalması ve talebin artması gerekir.

Dünyanın birçok yerinden insanlar, Bitcoin’i internet işlemleri için kullanmayı tercih ederler ve Bitcoin’in birçok yerde kullanımı ise Bitcoin fiyatının artacağı konusunda bize bilgi verir.

Bitcoin’deki Kurallar ve Regülasyonlar

Başta Bitcoin olmak üzere kripto paraların giderek popülerleşmesi, devlet kuruluşlarının Bitcoin’i nasıl tanımlamaları gerektiği konusunda kararsızlık yaşamalarına sebep oluyor. Dünya geneline bakıldığı zaman Bitcoin’in normal para birimi mi, emtia mı yoksa menkul kıymet mi olduğu konusunda herhangi bir kesinlik bulunmuyor. 

Eğer kurallar çok sıkı olursa, kripto paraların değeri düşer. Ama kurallar esnek olduğu zaman da kullanıcılar kripto para borsalarında daha rahat hareket edebilirler.

Bitcoin’in bağlı olduğu herhangi bir merkez olmadığı için, kuruluşlar tarafından kontrol edilemez. Ama devletlerin yasama gücü, Bitcoin kullanımını direk etkileyebilir. Eğer devletler belli kararlar alırsa, Bitcoin fiyatı düşebilir.

Medya Etkisi

Kripto paralar başta olmak üzere birçok menkul kıymetin fiyatlandırılmasında medyanın etkisi çok büyüktür. Medya kanalları dünyada birçok kişi tarafından kullanıldığı için insanlar medya kanalları üzerinden fikir elde edebilirler. Eğer toplum Bitcoin hakkında daha fazla medya kapsamına maruz kalırsa, artan medya ilgisi sayesinde toplumlar Bitcoin hakkında daha fazla bilgi edinip yatırım yapmalarına olanak tanır ve birçok kişi kripto para piyasasına girmiş olur.

Kripto para yatırımcıları medyanın etkisiyle bilgi edindiği zaman ve arkadaşlarıyla paylaştıkları zaman birçok kişi de çarpan etkisiyle piyasaya girmiş olur. Haberler yayılır ve Bitcoin fiyatı da doğal olarak etkilenmiş olur.

Olumlu medya bu sayede Bitcoin’in fiyatını artırır, ama negatif medya etkisi Bitcoin’in fiyatının düşmesinde önemli rol oynar. 

Bitcoin’in Diğer Kripto Paralarla Rekabeti

Bitcoin en çok bilinen ve en çok kullanılan kripto para birimi. Ama kripto para piyasasında 10.000’den fazla kripto para var ve en çok bilinenleri Binance Coin (BNB), Ethereum (ETH) ve Tether’dir (USDT).

Bitcoin ne kadar en değerli kripto para birimi olsa da, diğer kripto paraların piyasa payları da küçümsenecek durumda olmadığını söyleyebiliriz.

Kripto para piyasalarında piyasa büyüklüğü de kripto paraların fiyatını etkilemede önemlidir. 

Bitcoin Madenciliği

Bitcoin ağında kripto paraların üretimi madencilik ile gerçekleştirilir. Madenciler de işlemleri onaylayıp bloklara ekledikçe yeni Bitcoin’ler piyasaya sürülür. Ama piyasaya sürülme hızları ve miktarları devamlı azalış gösterir. 

Ayrıca Bitcoin’deki belirlenmiş toplam arz, Bitcoin fiyatını önemli biçimde etkiler. Eğer Bitcoin arzı 21 milyona ulaştıysa daha fazla Bitcoin çıkarılamaz. 

Bitcoin madencilik işlemleri gittikçe zorlaşır ve madencilik maliyetleri arttıkça Bitcoin’in fiyatı da artar.

Bitcoin’de Şu An Neler Oluyor?

Coinbase NASDAQ’ta listelendikten sonra Bitcoin fiyatı tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmıştı.

İlk başlarda Çin ve birçok devletin Bitcoin karşıtı hamlelerinden sonra ciddi düşüş yaşayan Bitcoin, zamanla kurumsal yatırımcılar ilgilerini canlandırmaya başladıkları zaman Bitcoin’in fiyatı kademeli olarak arttı. Ayrıca El Salvador, Bitcoin’i yasal para birimi olarak ilan etti.

İlk olarak Elon Musk’ın Bitcoin’in çevreci olmadığını söyledikten sonra Bitcoin fiyatı %20 düşmüştü. Ama Çin’in madencilik başta olmak üzere kripto para aktivitelerini suç olarak ilan etmesi ve birçok kişiyi yargılamaları sonucu Bitcoin fityatı 28.000 dolar seviyelerine kadar düştü. Ayrıca ABD Hükumeti’nin Bitcoin işlemleri üzerinden çıkardığı kanunlar ve faiz oranlarının artırılması da yatırımcıların Bitcoin’den uzaklaşmaları için belli nedenler oluşturuyor. Böylece kripto paralara talep azalıyor.

Diğer bir gelişme de, ABD Merkez Bankası’nın kişi başı gerçekleştirdiği aylık Covid destek ödemelerinin kesilmesi de, kripto paralara yapılan yatırımın azaldığını gösterir. 

Ne Yapmanız Gerekir?

Bitcoin ilk olarak pizza satın almak için kullanılsa da, zaman içinde medyanın etkisiyle birlikte ana akımda bilinen bir kripto para haline geldi. İlk olarak kripto paraların ne olduğunu ve nasıl çalıştıklarını ve ödeme aracı olarak nasıl kullanılması gerektiğini öğrenmeniz gerekir.

Zaman içinde birçok kişinin ilgisini çeken Bitcoin, Coinbase gibi borsalar sayesinde alımı daha da kolaylaştı. Hatta birçok fon yöneticisi, portföylerinin belli bir kısmını Bitcoin ve diğer kripto paralardan oluşturdu. Ayrıca bazı fonlar, fonlarının önemli kısımlarını Bitcoin ve diğer kripto paralara yatırıyor ve bazı fonlar da sadece kripto paralardan oluşuyor.

Fonların kripto paraları eklemelerinin nedeni de kripto paraların gösterdiği performanstan kaynaklanıyor.

Büyük fonların ve finansal kuruluşların kripto paralara duydukları talep kripto para fiyatlarını olumlu veya olumsuz bir şekilde etkileyebilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ata Tekeli

İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünde okuyan Ata Tekeli, teknoloji hakkında yazmaya 2 sene önce başladı. İlk olarak teknoloji haberleri üzerinden çalışmalarını yürüterek kariyerine başlasa da zaman içerisinde blockchain ve kripto varlık alanlarına girdikten sonra ilk olarak blockchain haberleri sonrasında da rehber editörlüğü işlerini yürütüyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala