Bitcoin balon olur mu?

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 6 dk

Paylaş:

Yeni ABD yönetimi devletin rezervlerindeki 200 bin adet önceden el konulmuş Bitcoin’in yanına 800 bin adet daha satın alıp 1 milyon adet stratejik BTC rezervi tutacağını açıkladı. Üstelik bu rezervleri 20 yıl boyunca tutmayı planladığını söyledi.

Geçenlerde, 17 Kasım’da değerli dostumuz Fidelitas Rex, ABD’nin Bitcoin tutması olası senaryosu üzerindeki fikirlerini bir seri X paylaşımında bizlere aktardı. ABD’nin borcunu azaltmak için Tether’in arkasında Amerikan devlet tahvilleri olduğundan yola çıkarak şöyle yazdı:

“Bu senaryoda dolaşımdaki Tether miktarı ne kadar fazla olur ise ABD tahvilinin (borcunun) absorbe  edilmesi o kadar mümkün olacak. Tether’in dolaşım miktarını, Tether’e talebi (yapay şekilde) artırmak için ise tek bir piyasa var.

Diğer bir deyişle, dolaylı yoldan Bitcoin ve kripto para piyasası ABD borcunun temel alıcılarından birisi haline gelecek. Bu borcun istikrarlı şekilde alıcısı niteliğinde kalabilmek için ise fiyatların artması gerekecek.”

Fidelitas Rex’in burada Tether token’ına vermiş olduğu rolü ben onun gördüğü kadar büyük göremiyorum, zira Tether bir doldur-boşalt aracı. İki dünya arasında, fiat paralar dünyası ile kripto paralar dünyası arasında değerin bir taraftan ötekine aktarılmasında bir köprü vazifesi görüyor sadece. Tether’in kendisi bugün itibarıyla 128 milyar adet ve son 24 saatteki döngüsü de 144 milyar dolar. Trilyonlarca dolarlık borcun stabil tutulmasında Tether’in önemli bir rolü olamaz, buna yeterli volümü yok.

Ancak Fidelitas Rex’in işaret ettiği senaryoda, Amerika’nın borcunun Tether üzerinden Bitcoin ve diğer coin’lere kayacak şekilde, Amerikan Hazinesi eliyle başlatılması orta vadede şöyle önemli bir sonucu doğurabilir:

– Balon olmuş olan Fedcoin’lerin (yani fiat dolarların ve diğer karşılıksız basılan kâğıt paraların) sınırlı varlık olan Bitcoin ve benzeri kripto varlıklara kayması bu defa aynı balonun kripto tarafında şişirilmesi ile sonuçlanır.

Bir balondan ötekine üflenerek yeni bir balon yaratılır! Bitcoin ve diğer bazı coin’ler balonlaştırılır. Bitcoin özelinde ele alırsak, şöyle açıklayayım:

Bitcoin, gündelik hayatta ödemelerde kullanılamayan, yani ticari değiş-tokuş için uygun olmayan, sadece fiat para ve benzeri dünya varlıklarının içine aktarıldığı, algoritmaya endeksli bir dijital varlık. Bu tarifiyle, fiyatı 100 binlerce doları aşıp limitine kadar şişebilecek alternatif bir balon olmaya da aday. Bu gerçekle yüzleşmemiz lazım.

Bitcoin’in fiyatının 1 milyon dolar olmadan çok önce insanlardaki psikolojik bariyerin aşılacağını daha önce yazmış ve konuşmuştum. Dünyada Bitcoin’e aktarılacak 1 milyon doların 19,800,000 Bitcoin için yaklaşık 20 trilyon dolar edeceğini hesaplamak zor değil. Şimdi soruyorum, bu 20 trilyon doların tamamı Bitcoin içine girdiğinde, doların dünyada alım gücü kalmış olur mu? Zaten dolaşımda olan tüm nakit paraların (dolar, euro, yuan vb. toplam) 8 trilyon dolarlık bir hacmi var. Bunun 2,36 trilyonu dolar formunda, geri kalan

5,6 trilyon doları ise diğer ülke para birimleri cinsinden.

Kedi ve ciğer fıkrasını bilirsiniz: Kedi burada ise ciğer nerede, ciğer burada ise kedi nerede?

İşte bu 20 trilyon dolar eden 1 milyon dolarlık BTC ciğer ise kedi nerede diye sorarım. Dünyadaki tüm erişilebilir para (yani nakit, vadeli hesaplar, vadesiz hesaplar, tahvil vb. hepsi toplam) 80 trilyon dolar ediyor. Bunun dörtte birinin Bitcoin’e transfer olması senaryosu size mantıklı geliyor mu? Geliyorsa, aynı mantıkla o zaman, dolaşımda kalan dolarların artık kıymetsiz bir kâğıt haline geleceğini de görüyor olmalısınız.

İşte bu yazdıklarım nedeniyle ben 1 milyon dolarlık Bitcoin olamayacağını iddia ediyorum. Ama 150 bin veya 250 bin dolarlık bitcoin olabilir. Ancak o seviyelerde bile Bitcoin ve diğer kripto paralar ortaya çıkmışsa, karşılıksız basılan kâğıt dolar balonunu yani dolar borçları bu defa yeni bir balona transfer etmişler demektir. Ben Bitcoin daha 150,000 dolar olduğunda, dolara olan tüm inancımı yitirirdim, elimdeki dolarları çoktan boşaltmış olurdum (ben derken kişi değil devletler seviyesini kastediyorum).

Bitcoin balon olursa blokzincirde başka çare var mı?

Bir dostum bana şöyle bir soru yollamış: Günümüzde merkezi para sistemleri ile merkeziyetsiz blokzincir tabanlı sistemler arasında bir denge kurulması mümkün mü? Gelecekte bu iki sistem birlikte nasıl ve ne şekilde var var olacak?

Gerçekten de iki sistem var dünyada: Merkezli Fedchain ve merkezsiz Blockchain!

Bu iki ağın birbirine değmediğini, aralarında birinden ötekine transfer yapan Tether gibi köprü araçlar olduğunu az önce söylemiştim. Eğer bu ağlardan birinde dollarcoin ile alınan borçlar balon haline geliyorsa, diğerine bu balondaki gazın aktarılması şu anda olası bir senaryo olarak konuşuluyor. Anlaşılan o ki, Trump 2.0 iktidarında bu konu gündemde olacak.

Bitcoin’in tasarımında dolardaki gazın kendisine boşaltılmasını engelleyecek bir çözüm yok. Zaten baştan beri ben ve bu konuyu analiz edenler Bitcoin için bu senaryonun olduğunu hep söyledik. Blokzincir ise bir yenilik, bir inovasyon olarak dünyada ortaya çıkmış yeni bir teknoloji. Bu teknoloji içerisinde doğacak yeni krize çözüm olanakları var.

Bitcoin’in şişen gazı kendi içine aktarma kabiliyeti var. Ancak bunun dışında ne dünyadaki ticaretin yapılmasında kullanılabilir (fiyat stabilitesi yok) ne de kredi enstrümanı olabilir.

Oysa, bundan sonra dünya devletleri arasındaki enerji başta olmak üzere ticarette yeni bir çıpa gerekiyor. Eskiden altına endeksli paralar vardı, bu artık olamıyor. Algoritmaya endeksli Bitcoin gibi coin’ler de gerçek dünya varlıklarına, emtiaya endekslenmedikleri için onlar da çıpa vazifesi göremiyorlar. Bu yazıda anlattığım gibi, bir muhasebe sisteminden ötekine gaz aktarımına yarıyorlar sadece.

Peki emtiaya (commodity’ye) yani mesela, petrole, doğal gaza, buğdaya endekslenmiş blokzincir token’ı yapılamaz mı? Yapılabilir, teknoloji buna elverişli.

Fedcoin de Bitcoin de aynı durumda: Birisi sanal varlıklara diğeri algoritmaya dayalı. Petro-dollar sistemi bitti. Doların arkasında sadece Amerikan ordusu var diyebiliriz. Eğer Trump 2.0 idaresi dev ABD borcunun balonunu BTC’ye doğru üflerse artık Amerikan askeri bile maaşını Bitcoin ile almak ister. Doları kimse istemez olur. İşte bu olası gelecek için ne yapılacak?

Alternatif ne?

Benim düşüncem, emtia zengini olan bir ülkenin önderliğinde bir emtia sepetine dayalı ve altyapısında blokzincir teknolojisi kullanılarak üretilmiş bir para ortaya çıkacaktır. Bu yeni para algoritmaya değil emtiaya endeksli olacaktır. Şeffaf ve yeni blokzincir muhasebe sisteminde izlenebilir olacaktır. Bu ülke olmaya ne Çin ne de Hindistan aday. İlk ikisi net enerji tüketicisi, biri ürün diğeri hizmet ağırlıklı dışa bağımlı ülkeler. Suudi Arabistan ve İran gibi ülkeler çok güçsüz ve küçük kalırlar. Dünyada benim param rezerv olacak, emtiaya endeksli olacak fiat para sistemine alternatif olacak diyebilecek tek bir ülke var o da Rusya, dünyanın en büyük emtia satıcısı. Ancak Rusya sizce aynaya bakıp “işte o benim” diyebilecek mi?

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

cemilsinasiturun

Yazar: Cemil Şinasi Türün

Bitcoin sallandı, MicroStrategy hisseleri yıkıldı

MicroStrategy hisseleri son günlerdeki hareketliliğiyle yatırımcıların dikkatini üzerine çekti. Şirket, dört gün içinde piyasada yaşadığı sert düşüşle tarihindeki en büyük kayıplardan birini yaşadı. Yaklaşık 30 milyar dolarlık değer kaybı yatırımcıların şirketin Bitcoin odaklı stratejisini sorgulamasına neden oldu. 21 Kasım’da ulaşılan zirve seviyesinden itibaren şirket hisseleri yüzde 35 oranında düşerken bu durum Bitcoin piyasasındaki oynaklığın etkilerini ...

Bağlantıyı kopyala