bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,702.07 3.82%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,080.18 2.93%
bnb
BNB (BNB) $ 551.88 2.97%
solana
Solana (SOL) $ 143.59 8.01%
xrp
XRP (XRP) $ 0.504101 1.86%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.459513 3.28%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.152876 3.55%

Bitcoin Ateşini Hangi Etkenler Körüklüyor

bitcoin atesini hangi etkenler korukluyor

Bitcoin 2019’da %93 primle en çok kazandıran yatırım olmuştu. En yakın rakibi ABD borsa endeksi SP500 bile %28 artışla Bitcoin’in çok gerisinde kaldı. 2020’ye de hızlı giren Bitcoin, ilk bir ay sonunda 9.500 USD’ye tırmanarak yatırımcısına şimdiden %32 kar bıraktı.

Peki bu ateşi hangi faktörler körüklüyor? Şuan en önemli etken Bitcoin’de ödül yarılanması yani ‘halving’in  yaklaşmış olması. Mayıs 2020’de gerçekleşecek halving ile hem piyasaya çıkan Bitcoin sayısı yarı yarıya düşecek hem de bir Bitcoin üretmenin maliyeti ikiye katlamış olacak. Elbette madenciler maliyetin altına Bitcoin satmak istemeyecek. Bu nedenle geleneksel olarak Bitcoin’de halving yaklaşırken ve halvingten sonraki süreçte fiyatlar yükseliyor.

Önemli yükselişler ve ciddi düzeltmeler yaşanabilir

Eğer tarih tekerrür ediyorsa biz şu an bir halving fiyatlaması yaşıyoruz. Daha önceki iki halvingte, ödül yarılanması öncesi önemli yükselişlerin ardından ciddi düzeltmeler yaşandığını da unutmamak lazım.

Bitcoin fiyatını yukarı iten ikinci önemli olay ise ABD Merkez Bankası Fed’in tekrar para basmaya başlamış olması. Eylül ortasında meydana gelen ‘Repo Şoku’ ile korkuya kapılan Fed özellikle yıl sonunda gaza bastı. Ülkenin 200 yıllık tarihinde 2008 Krizinde kadar 900 milyar USD merkez bankası parası basılmıştı.  Fed ise Aralık ortasından itibaren 1 ayda 500 milyar USD piyasaya sürdü.

Halving beklentisinin yaktığı büyük ateş üzerine Fed adeta para bombası atmış oldu. Tam da Fed para bombardımanı başladığı günlerde, 17 Aralık’ta, Bitcoin 6.600 USD dip seviyesinden uçuşa geçti. Fed’in çok kısa sürede bastığı büyük miktarda paranın sadece borsalara, emlak ve bono piyasalarına değil altın, gümüş ve Bitcoin gibi sağlam paralara da girdiği anlaşılıyor.

Corona virüsü paniğe neden oluyor

Zaten gittikçe büyüyen Bitcoin ateşine benzin döken ise Çin’de ortaya çıkan Corona Virüsü paniği oldu. Dünya merkez bankalarının  faiz indirimi ve para basma politikalarıyla zar zor bir arada tuttuğu dünya ekonomisi tekrar durgunluğa düşmenin eşiğine geldi. Özellikle borsalar tedirgin oldu.

Virüs paniği Fed’in para basarak sakinleştirebileceği bir durum değil. Sonuçta başka virüslere oranla şuanda daha düşük görünse de ciddi bir ölüm riski var. Sınırlar kapatılıyor, uçak seferleri iptal ediliyor, 10 milyonlarca insan karantinaya alınıyor, 100 milyonlarca insan evlerinde hapis kalıyor, fabrikalar üretimi durduruyor.

Küresel ekonomik büyüme üzerinde bu korkunun aylarca oluşturacağı negatif etkenin mutlaka milyarlarca dolarlık maliyeti olacak. Salgının boyutu hakkında eldeki veriler henüz çok az. Bu nedenle söz konusu maliyet sınırlı mı kalacak yoksa aşırı büyüyüp küresel ekonomiyi yeni bir krize mi sürükleyecek bilemiyoruz.

Bu nedenle özellikle borsalar Corona Virüsü hakkında negatif haberlere karşı duyarlı. Oysa Bitcoin hem Fed para basmasından hem de endişe durumlarına karşı güvenli liman olma özelliğinden faydalanıyor.

Halving öncesi tüm şartlar Bitcoin’in bir süre daha güçlü ilerlemesi için uygun görünüyor. Aman Halving öncesi olası büyük düzeltme ya da düzeltmelere de dikkat. Güvendiğiniz teknik analistleri yakın takibe almakta fayda var.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala