bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,526.02 3.15%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,073.36 2.31%
bnb
BNB (BNB) $ 552.62 2.71%
solana
Solana (SOL) $ 142.87 6.16%
xrp
XRP (XRP) $ 0.503268 1.37%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.458743 2.40%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.152315 2.57%

BIS Başkanı, Dijital Çağda Merkez Bankalarının Önemine Değindi

bis baskani dijital cagda merkez bankalarinin onemine degindi

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) Başkanı Agustín Carstens, hem dijital çağ hem de bu dijital çağda merkez bankalarının konumu hakkında bazı açıklamalar yaptı. Carstens’e göre, merkez bankaları, dijital çağda paranın güvenliğini sağlamak için en iyi konumda ve bu konumu korumaya devam edecekler.

BIS Başkanı: Dijital Çağda Merkez Bankaları Çok Önemli

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) Başkanı Agustín Carsten, salı günü, Goethe Üniversitesi Hukuk ve Finans Enstitüsü’nün (ILF) “Veri, Dijitalleşme, Yeni Finans ve Merkez Bankası Dijital Para Birimleri: Bankacılık ve Paranın Geleceği” konulu konferansında konuştu.

“Paranın ruhu, ne büyük bir teknolojiye ne de isimsiz bir deftere aittir. Paranın ruhu güvendir” diyen Carstens açıklamalarıyla dikkat çekti.

Merkez bankalarının güveni sağlamak için kilit konumda olduğunu söyleyen yönetici, stablecoinler ve merkezi olmayan finans (DeFi) gibi dijital yeniliklerin heyecan verici olduğuna da dikkat çekti. Diğer yandan burada potansiyel olarak dikkat edilmesi gereken tehlikeler olduğunu da vurguladı:

“Yalnızca özel paraya güvenmek istenmez. Büyük bir teknolojiye sahip global stabilcoin ile ödeme yapmak uygun olabilir. Ancak bunu yaparken, kullanıcılar para sistemimizin anahtarlarını, esas olarak kâr odaklı özel kuruluşlara devrediyor olabilir. Böyle bir düzenleme güveni sarsabilir” 

bis baskani dijital cagda merkez bankalarinin onemine degindi 2
Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) Başkanı Agustín Carsten

DeFi‘nin geleneksel finans hizmetlerinde bulunan benzer güvenlik açıklarına tabi olduğunu söyleyen Carstens, bu güvenlik açıklarını şöyle sıraladı; yüksek kaldıraç, likidite uyumsuzlukları ve daha geniş sistemin istikrarını etkileyebilecek resmi finansal sistemle kurulan bağlantılar.

Carstens, paranın geleceğiyle ilgili bazı senaryolara da yer verdi. Bunlardan biri, birkaç büyük teknoloji şirketinin herkese finansal hizmet sağlama ihtimalinin olması. Bir diğeri ise merkezi olmayan bir sistemin kurulması. Ek olarak üçüncü olasılık da şöyle: Teknolojiyi herkesin yararına kullanan açık, küresel bir parasal ve finansal sistem oluşturulması.

Carstens üçüncü senaryosunu şöyle açıkladı:

“Üçüncü bir senaryoda, yerleşikler, büyük teknolojiler ve yeni girenler, merkez bankasının kamu malları üzerine inşa ederek birlikte çalışabilirliği garanti eden açık bir pazarda rekabet edecek. Son kullanıcılar, hem yurt içinde hem de sınırlar arasında farklı sağlayıcılar arasında sorunsuz bir şekilde etkileşim kurabilecek”

Carstens, merkez bankacılarının bu üçüncü versiyonu gerçeğe dönüştürmek için diğer kamu yetkilileri ve özel paydaşlarla birlikte çalışması gerektiğini söyledi. 

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Hazal Orta

Hazal, 1990 yılında, ailenin tek çocuğu olarak, İstanbul’un Fatih ilçesinde doğdu. Hayatının ilk 18 yılını İstanbul’da geçirdikten sonra üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği okumak için Isparta’nın yolunu tuttu. Eğitim hayatı boyunca yalnızca stajlarda turizm sektörüyle ilgilendi. Üniversite eğitiminin ilk yıllarında Work&Travel programıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde üç aylık bir turizm deneyimi elde etti ve bu kariyerini, burada noktaladı. Eğitimi boyunca hiçbir gün bile turizmde bir kariyer hedeflemediği için okul biter bitmez kendine yeni bir çıkış aradı. Yazmaya ve yazılı basını takip etmeye olan ilgisiyle birlikte de kendini bilgisayar başında haber yazmaya çalışırken buldu. Editörlük kariyerine 2012 yılında, otomobil haberleri yazmaya çabalayarak başlayan Hazal, kariyerinin ilk yıllarında hem haberciliğin hem de dijital yayıncılığın dinamiklerini öğrenmeye başladı. SEO kelimesiyle tanışması da bu yıllara dayanıyor. Yaklaşık 6 yıl boyunca yerli ve yabancı basını yakından takip ederek en doğru bilgiyi, hızlı ve sade bir şekilde okurlarla buluşturmanın ne kadar önemli olduğunu öğrendi. 6 yıllık bu otomotiv haberleri geçmişinin ardından ise soluğu teknoloji basınında aldı. Teknoloji basınındaki kariyerine Yazı İşleri Müdürü olarak başlayan Hazal, içerik üretiminin yanında yönetimi konusunda da önemli deneyimler elde etti. Bu süreçte hem teknoloji hem de otomotiv basınındaki bazı dergilerde de Yazı İşleri Müdürü ve Editör olarak görev alarak, basılı yayınlara dair de tecrübeler edindi. Farklı ekiplerle ve farklı sektörlerde çalışmanın çok yönlülüğe önemli katkılar sağladığını düşünen Hazal, yeni dönemde ise uzun suredir heyecan duyduğu blockchain teknolojisine daha fazla ilgi göstermeye başladı ve kariyerine de, teknolojiyle olan dirsek temasını kesmeden, bu doğrultuda devam etmeye karar verdi. Teknolojinin kanatları altındaki blockchain, NFT ve kripto para terimlerine aşina olan Hazal’ın yolu da böylelikle Kriptomeda ile kesişmiş oldu. BTCHaber.com'da Yönetici Editör görevini üstlenen Hazal, yazmaya bu çatı altında devam ediyor. Boş zamanlarında farklı alanlarda okumalar yapan Hazal, iyi yazmanın çok okumaktan geçtiğine inanıyor. Bilgisayar başından kalktığında ise soluğu dijital içerik platformlarında alıyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala