bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,826.98 2.26%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,556.23 1.13%
bnb
BNB (BNB) $ 582.05 1.38%
solana
Solana (SOL) $ 187.28 1.13%
xrp
XRP (XRP) $ 0.626057 1.92%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.649339 0.26%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.218414 17.35%

Bir Efsane Daha Yıkıldı: Bitcoin’i Sadece Gençler Almıyor

bir efsane daha yikildi bitcoini sadece gencler almiyor

Bitcoin konusunda her zaman gerçeklerden çok uzak bir sürü efsane, kamuoyunu meşgul etmiştir.  Bitcoin daha iyi teknolojilere yenilecek, Bitcoin küreselcilerin oyunu, deneme sürümü, Bitcoin sıfıra düşecek, Amerika Bitcoin’i kapatacak, kuantum bilgisayarlar Bitcoin’i kıracak vs.

Anlaşılan yaygın olarak kabul edilen bir görüş de aslında böyle bir efsaneden başka bir şey değilmiş: Bitcoin’i büyük çoğunlukla teknolojiden çok iyi anlayan gençler, hadi bilemediniz orta yaşlılar alıyor diye düşünülür genelde.

River Financial isimli ABD’li bir Bitcoin finansal hizmetler şirketi ise son dönemde müşterilerinin ezici çoğunluğunun ‘boomer’ olarak tabir edilen daha ileri yaşlı bireylerden oluştuğunu açıkladı.

Bloomberg’e konuşan River Financial CEO’su Alex Leishman, 2020’de her ay Bitcoin satın alan müşterilerinin iki katına çıktığını ve Mart ayından bu yana alım hacminin %77’sini 55 yaş üstü müşterilerin gerçekleştirdiğini belirtti. Lesihman bu müşterilerini ‘Bitcoin Boomer’ları olarak adlandırıyor.

Peki bu durum neden değişti? Öncelikle ‘baby boomer’ nesli tecrübe sahibi. Onlara hayatları boyunca bir ev almaları ve borsaya yatırım yapmaları tavsiye edildi. Oysa bu insanlar özellikle 2000 Nasdaq Borsa ve 2008 Emlak krizlerinde çok büyük zararlara uğradılar. 2008’de Hem borsada hem emlakta kaybettiler. Yaş almış olanlar bugün şişen çılgın borsa balonunu ”Bu filmi daha önce gördüm” düşüncesiyle seyrediyor.

Amerika’nın önde gelen borsa endekslerinden S&P500 1 Ocak 2020’de 1425 puandı. Bugün ise 3108 puan. 20 Küsur yılda artış 2,2 kat. Oysa Bitcoin sadece son 5 yılda yatırımcısına en az 35 kat kazandırdı. Tüm büyük düşüşlere rağmen. 2009 Yılından itibaren alırsak Bitcoin yatırımcısı yine en az 180 bin kat kar yaptı! 4 Defa %80-90 düşüşe rağmen. Tecrübesi olan, borsadan ağzı yanan yatırımcının bu karşılaştırmayı yapıp Bitcoin’e yatırım yapması kadar doğal bir şey yok.

Uluslararası medyada çıkan tüm haberler gösteriyor ki Mart ayından bu yana Amerika’da ve dünyada klasik borsalarda meydana gelen hızlı yükselişe ise milyonlarca genç ve tecrübesiz yatırımcı önderlik ediyor. Özellikle Robinhood isimli mobil uygulama bu konuda meşhur.

Bu dönemde borsa yerine Bitcoin’e ilgi gösteren ‘Boomer’ların ise tecrübe yanında bir avantajı daha var. Bütün kayıplarına rağmen gençlere göre hala çok daha varlıklılar. Bu da kendi dönemlerinde uzun yıllar çalışabilmelerinden kaynaklandı. Günümüzde ise gençler dünyanın her yerinde iş bulmakta zorlanıyor.

Boomer neslini Bitcoin’e çeken bir başka etken ise çocukluk ya da gençlik yıllarında 1971-1980 dönemi altın rallisini yaşamış olmaları. O dönemde altın nominal olarak 24 kat artış yapmıştı. Enflasyondan arındırıldığında ise 10 kat değer kazanmıştı. Hem bu dönemi biliyor olmaları hem de kendi büyüklerinden altın ve gümüş gibi sağlam paraları dinlemiş olmaları da ‘boomer’ları Bitcoin’e ısındıran etkenler arasında yer alıyor.

Elimizde bu konuda bir araştırma yok ancak kişisel gözlemlerime dayanarak şunu söyleyebilirim: Türkiye‘de özellikle her yaştan kadınlar Bitcoin’i altın gibi değerlendiriyor. Hem yoğun altın yatırımları var hem de adeta süpermen kıyafeti giymiş bir tür altın gibi değerlendirdikleri Bitcoin’e ilgi duyuyorlar. Altın paranın Anadolu’da icat edildiğini hatırlarsak dünyanın en akıllı yatırımcılarının neden Türk kadını olduğunu da daha iyi anlarız.

Dünyada orta yaşın üzerindeki kesimin de hızla Bitcoin’e doğru gelmesi, artan kurumsal yatırımcı ilgisini de düşünürsek günlük al-sat’tan ziyade daha orta ve uzun vadeli yatırımların artacağının da bir göstergesi. Bu da Bitcoin’deki en önemli sorunlardan biri olan aşırı fiyat oynaklığının (volatilite) hafifletilmesine büyük katkı yapabilir.

Bundan sonra Twitter’da birine ‘OK Boomer’ diye atarlanmaya kalktığınızda bir daha düşünün bence…

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala