bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,533.29 3.44%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,160.50 2.29%
bnb
BNB (BNB) $ 606.93 0.01%
solana
Solana (SOL) $ 148.64 5.28%
xrp
XRP (XRP) $ 0.529413 2.99%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.477925 5.38%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.152481 5.46%

Binance’e Açılan Davanın Hukuki Yansıması: Manidar

sbasmg

Amerika Birleşik Devletleri merkezli düzenleyiciler, son dönemde kripto para birimleri konusunda sert adımlar atmaya devam ediyor. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), son dönemde kripto ve kripto şirketlerine yeni davalar ile gündemde. Bu noktada ABD’nin bir başka büyük düzenleyici kurumu olan ABD Emtia Vadeli İşlemleri Ticaret Komisyonu da (CFTC) kripto para borsası Binance’e dava açarak, sektörü hareketlendirdi. Biz de genel olarak bu davanın hukuki boyutunu avukatlara sorduk.

CFTC’nin Binance’e Açtığı Davanın Hukuki Değerlendirmesi

ABD Emtia Vadeli İşlemleri Ticaret Komisyonu (CFTC), Binance’in kuralları çiğnediğini iddia ederek, şirkete Chicago’daki federal mahkemede dava açmıştı. Davanın açılması sektörde oldukça ses getirdi. Açılan bu davanın genel olarak değerlendirilmesi için avukatlardan yorum aldık.

ABD, Binance’in Ensesinde: Kaçakçılık, Paravan Şirket, Hamas, VPN…

binance te spot islemleri askiya alindi 15719864 amp 1

Avukat Tuğsan Yılmaz genel olarak kripto paraların hukuki düzenlemeye ihtiyaç duyduğunu belirterek, meseleyi sadece Binance’e indirgeyerek sorunları çözmeyeceğini belirtti.

Avukat Tuğsan Yılmaz ayrıca, Binance’e açılan dava ile ilgili olarak şu şekilde değerlendirmede bulundu:

Genel olarak kripto paraların hukuki düzenlemeye ihtiyaç duyduğu kanaatindeyim. Ancak meseleyi sadece Binance’ye indirgemek, borsalar, aracı kurumlar ile bu sürecin çözülemeyeceğini düşünüyorum. Aslında sektörün önündeki en önemli tehdit stablecoinlerdir. En hızlı bir biçimde global anlamda regülasyona ihtiyaç vardır. Aksi durum kripto para sektörünün tamamına ileride büyük zarar verecek.

Yılmaz, ayrıca CFTC tarafından açılan davanın gerek zamanlama gerekse gündem açısından, manidar olduğunu ve bu ve benzeri hamleleri ilerleyen süreçte görmeye devam edeceğimizi belirtti.

Dava, Kripto Sektöründe Yasal Uyumluluklara Bağlılığı Hatırlattı

CTFC’nin Binance’e açılan davaya ilişkin görüşlerini almak için Avukat Burçak Ünsal‘a da soru yönelttik. Ünsal, ilk olarak açıklamasında FTX krizinden ABD’de düzenleyici kurumların ve kanun koyucu kripto piyasalarla ilgili gerekli adımları zamanında atmadığı ve başta denetleme olmak üzere bazı gerekli düzenlemeleri geçirmediği için çok sert eleştirilere uğradığına dikkat çekti.

Burçak Ünsal konu ile ilgili olarak şu şekilde açıklamalarda bulundu:

CTFC tarafından Binance, CEO’su Zhao ve şirketin Uyum Direktörü Lim’e karşı açılan son dava, kripto endüstrisinde sıkı yasal uyumluluk gereksinimlerine bağlı kalmanın önemini FTX’den sonra bir kez daha hem ön plana çıkarttı.

Ünsal Binance’e yöneltilen suçlamalar arasında, kasıtlı olarak KYC açıklıkları ile yasadışı faaliyetlerin önünü açmak, büyük müşterilere geçmiş kontrolleri aşmalarında yardımcı olmak, vergi kaçakçılığı, ABD’de yasak olan türev işlemlere olanak sağlamak, şahısların paravan şirketler kullanarak gerçek konumlarını saklamalarına destek olmak, dolandırıcılık ve diğer çeşitli ihlaller yer aldığını belirtti.

Ünsal sözlerine şu ifadeleri de ekledi:

Davanın sonucunda, Binance’in CTFC’ye ödeyeceği ağır para cezalarını öngörmek mümkün. Bunun yanı sıra, Binance’in ABD’deki faaliyetlerinin durdurulması, Zhao, Lim ya da ilgili diğer kişilerin ABD yasalarına tabi olan borsalarda ticareti yapamama ihtimalleri de beklenen diğer sonuçlar arasında. 

“CFTC’nin Kripto Dünyasında Otoritesini Ortaya Koyan Önemli Bir Hamle”

Burçak Ünsal CFTC’nin kripto para dünyasında otoritesini ortaya koyan çok önemli bir hamle olarak değerlendirdi. Bunun yanında, sektördeki tüm oyuncuların yasalardan kaçınma teşebbüslerine ilişkin bizlerin de pek çok kez vurguladığı hususlarda alınması gereken bir dizi derse ilişkin ciddi bir uyarı olduğunu da belirtti.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sena Karakılıç

Nur Sena Karakılıç 26 Ekim 1998 yılında İstanbul Fatih’te doğdu. 3 kardeşten en küçüğü olan Sena, aslen Edirneli. Şu anda İstanbul’da yaşamına devam ediyor. Eğitim hayatı boyunca birçok farklı şehirde bulundu. İlköğretim ve ortaokulu eğitim sürecini Yalıköy Ortaokulu‘nda tamamladı. Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar veren Sena, eğitimini Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala