bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,443.27 3.24%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,155.05 2.55%
bnb
BNB (BNB) $ 608.45 0.70%
solana
Solana (SOL) $ 146.58 6.40%
xrp
XRP (XRP) $ 0.527931 3.43%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.475488 5.21%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.151235 7.52%

BEP-95 Nedir?

bep 95 nedir

Tıpkı Ethereum İyileştirme Önerileri (EIP) gibi BNB Smart Chain’de de Binance Geliştirme Önerileri yani Binance Evolution Proposal (BEP) var. BEP-95, BNB Smart Chain‘e (BSC) gerçek zamanlı yakma mekanizması getiren bir Binance Geliştirme Önerisi’dir.

BEP-95, BNB Smart Chain’deki doğrulayıcıların her bir blokta topladıkları gas ücretlerinin bir kısmının yakılmasını öneren bir geliştirme önerisi. Söz konusu geliştirme önerisi, BNB’nin token ekonomisini geliştirmeyi ve ağın merkezsizleştirilmesini hedefliyor.

BEP-95, Binance Smart Chain’de toplanan gas ücretlerinin ağın yönetişim mekanizması tarafından belirlenen sabit bir oranını yakmayı planlıyor. Token yakımı, BNB’nin 100 milyon BNB’lik hedefe ulaştıktan sonra da devam edeceği belirtiliyor. Bununla birlikte token arzının bu yakımlar aracılığıyla azaltılmasının BNB fiyatını olumlu etkileyeceği ve yukarı yönlü baskı oluşturacağı tahmin ediliyor. BEP-95 ayrıca delagatörlerin ve doğrulayıcıların aldığı BNB miktarını da azaltabiliyor.

BEP-95 bunu mümkün kılmak için her bloğun gas ücretlerini topluyor ve iki akıllı sözleşme arasında paylaştırıyor:

1. Sistem Ödülü Kontratı: Gas ücretlerinin 1/16’sı, maksimum 100 BNB’ye ulaşana kadar Sistem Ödülü Kontratı’na gidiyor. Bu kontratta toplanan BNB’ler zincirler arası paket sübvansiyonları olarak kullanılacağı belirtiliyor.

2. ValidatorSet Kontratı. Sistem Ödülü Kontratı’ndan geriye kalan gas ücretleri ise ValidatorSet Kontratı’na gidiyor ve BNB Beacon Chain aracılığıyla ağdaki doğrulayıcılara ve delegatörlere dağıtılıyor.

Yakımın gerçekleştirilebilmesi için ValidatorSet Kontratı burnRatio adlı bir değişkene sahip. Ağda çıkarılan her bir bloğun ardından bir doğrulayıcı gas ücretlerini akıllı sözleşmelere aktaran bir sözleşme imzalıyor. Bu miktar gas ücreti burnRatio oranıyla çarpılarak hesaplanıyor ve sonrasında hesaplanan miktar yakım cüzdanına aktarılıyor. Ağda burnRatio değişkeni başlangıçta %10 olarak ayarlanmıştır.

BNB Smart Chain’deki doğrulayıcılar burnRatio değişkenini yeniden ayarlamak için oy kullanabiliyor. Bu yönetişim işlemi BNB Beacon Chain’de gerçekleşiyor. Böyle bir teklif sunmak isteyen herhangi bir topluluk üyesinin ilk olarak 2.000 BNB’lik mevduat yatırması gerekiyor. Sonrasında teklif topluluk tarafından inceleniyor. İnceleme sonrasında 2.000 BNB teklif sahibine iade ediliyor. Eğer %50’lik oy birliğine ulaşılırsa değişiklik anlık olarak uygulanıyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala