bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,037.77 1.11%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,542.69 1.09%
bnb
BNB (BNB) $ 609.59 3.10%
solana
Solana (SOL) $ 185.84 0.79%
xrp
XRP (XRP) $ 0.615117 1.31%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.64211 1.90%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.213205 5.32%

Bakkt’ın Piyasaya Çıkması Bitcoin’in Ana Akım Varlıklardan Olmasına Yardımcı Olacak mı?

bakktin piyasaya cikmasi bitcoinin ana akim varliklardan olmasina yardimci olacak mi

22 Eylül’de Bitcoin’i yatırım yöneticileri için yeniden ana akım bir yatırım aracı yapmak amacıyla tasarlanan bir ürün hayata geçecek. Dünyanın en büyük emtia marketlerinden biri olan ICE Futures U.S., o gün açıldığında, ilk defa  federal olarak regüle edilmiş bir borsada işlem görecek ilk fiziki kripto para vadeli sözleşmeleri  olan Bakkt Daily ve Monthly Bitcoin Futures’ ı sunacak. Planlandığı gibi çalışırsa bu, uluslararası yatırımcılara, dünyada en fazla kullanılan kripto para Bitcoin’le güvenli ve iyi monitör edilen bir yerde işlem yapmaları olanağını sağlayacak. Bu sayede Bitcoin’in daha fazla yaygınlaşmasını yavaşlatan volatilite ve güvenilirlilik problemlerinin hafiflemesi ve meşruluk konusunda önemli bir destek gelmesi gerçekleşebilir.

Bakkt vadelileriyle, işlem yapan bağış fonları veya broker firmaları ödemelerini yaparken bitcoinlerinin teslim edileceğine dair garantilerini, küresel petrol devlerinin işlem sözleşmelerini koruyan aynı şirket üzerinden yani ICE takas evi üzerinden sağlayacaklar. Yeni aldıkları bitcoinler, NYSE ile aynı siber güvenlik önlemlerine sahip aynı grup tarafından gözetilen süper güvenli bir depoda saklanacak.

Mavi çip varlık yöneticilerinin kripto paraları kucaklamalarını sağlama girişimi olan Bakkt’ ın çoğunluk hissesi ICE ‘ye ait(Intercontinental Exchange) . ICE 52 milyar dolarlık piyasa değeri olan bir dev:  sahip oldukları arasında NYSE, NYSE Arca (dünyanın en büyük borsa yatırım fonu platformu ), ICE Futures U.S. (tarım emtiasında en dominant oyunculardan) ve ICE Futures Europe (Brent petrol sözleşmelerinin evi) bulunuyor. Bakkt, ICE’ nin kurucusu ve CEO’ su Jeff Sprecher ‘in bir nevi yeni buluşu.

Bakkt ilk defa 2018 Ağustos’unda ICE’ nin önderliğinde Microsoft un girişim sermayesi şirketi M12, hedge fon Pantera , yatırımcı Alan Award ve Starbucks’ dan oluşan grupla 182,5 milyon dolarlık yatırımla sunuldu. Aralık’ ta işlemlerin başlaması beklendi ama federal hükümetin aralık ve ocakta kapanmasıyla ilgili resmi kurumla (CFTC, Emtia Vadelileri Ticaret Komisyonu)  görüşmeler ertelendi. Bu arada CFTC’ nin dijital varlıkların velayeti rolünü üstlenmekte diretmesi,  daha sonra onay sürecini uzatması ve Libra haberleri gibi sebeplerle Bakkt manşetlerden düştü.

Fakat Bakkt şimdi geri döndü: Gecikmelere rağmen, daha LedgerX ve ErisX ‘in planladığı sözleşmelerle yarışa girmeden Libra’yı geçecek ve işlem görmeye başlayacak. Haziran’da CFTC’den onay aldı ve Ağustos’ta son engel de ortadan kalktı: New York Eyaleti Finans Departmanı ilgili izinleri verdi.

Aşağıda Sprecher, CEO Loeffler, COO Adam White ve diğer yöneticilerin Fortune ile yaptıkları özel röportajdan alıntılar yer almaktadır:

Bitcoin’ i Daha Popüler Yapmak

Bitcoin’i altın ve özel sermaye ile birlikte popüler bir alternatif yatırım aracı yapmak en yakın hedef. Fakat verimli ve regüle edilmiş bir piyasası olan parayla sonuçta kahveden bilete kadar her şey için yeni bir ödeme yolu da açılabilir. “Bizim piyasamızda işlem gören fonlar bugünün düzenlenmemiş piyasasında iş yapmak istemiyorlar.  Bitcoin ticaretine güven duymak için NYSE düzeyinde federal bir gözetim istiyorlar,” diyor Loeffler. “Örneğin emeklilik fonları alternatif çeşitlendirmeye gidiyorlar ve bu düzenlenmiş Bitcoin vadelileri yatırımlarının bir parçası olabilir,” diye ekliyor White.

Büyük fonlar Bitcoin’i benimsediklerinde Baktt sözleşmelerindeki büyük işlem hacimleri yatırımcıları ürküten fiyat dalgalanmalarını yumuşatacak ve güvenli, istikrarlı bir para yaratacaktır. Bu olduğunda Bakkt’ ın perakende satışlar için bir Bitcoin uygulaması yaratmasını beklemek çok zor olmayacaktır. Henüz bu konuda planlar paylaşılmasa da Starbucks’la işbirliği, gelecek için büyük planlar olduğunu göstermektedir.  Bakkt ödemeler için dijital para kullandırmak isteyen başka tüketici markalarıyla da görüşmeler halindedir.

Bankaların işletmelerden aldıkları ücretler yozlaşmaya oldukça açık ve Sprecher bu tarz işlemleri daha çabuk ve ucuz yapma konusunda tam bir uzman. Sprecher’in Fortune’a söylediğine göre varlık yöneticilerinin aksiyon almaları şu an için oldukça belirsiz: “henüz talep değil yoğun merak var; trenin önünde olmak, arkada kalmamak hissiyatı. Fiyatlar inip çıktıkça Bitcoin hakkında günlük haberler yapılıyor ama aslında fiyatla ilgisi olmadan altyapıya ve uyuma yatırım yapan sofistike insanlar var fakat bunlar biz rayları düzenli bir şekilde inşa etmedikçe bu altyapıyı kullanmayacaklar ve gerçek bir küresel kabul olmayacaktır”.

Regülasyonu Daha Az Korkulur Yapmak

Bakkt’ ın iddiası geleneksel regülasyonun para yöneticilerinin Bitcoin’e yönelmelerini sağlayacak köprü olması. Emeklilik ve bağış fonlarının kripto dünyasını neden tehlikeli gördüğünü anlamak zor değil aslında. Sebep kısaca, bu endüstrinin Amerika’nın menkul kıymet ve emtia vadeli piyasalarını koruyan tek ve titiz bir federal gözetime sahip olmaması.  Kripto varlık yönetim şirketi Bitwise’ın yaptığı yeni bir araştırmaya göre dijital para piyasalarında yapılan işlemlerin 95% i meşru olarak Bitcoin alıp satmak isteyen müşterilerden çok hacim ve fiyatları şişirmek için tasarlanmış- diğer bir deyişle hileli-. Gerçekten satın almak yerine fiyatları manipüle etmek için sahte emirler girmek gibi. “Hırsızlık ve kayıplar süregeliyor ve sorumlu mutemetler sonuçlara katlanmaktan vazgeçiriliyorlar” der bir dijital varlık saklama ve sigorta şirketi olan Knox’ ın CEO’su Alex Daskalov.

Amerikan otoriteleri Bitcoin’ i bir emtia olarak tanımladılar, dolayısıyla menkul kıymetleri regüle eden SEC’in değil CFTC ‘nin yetki/yargı alanına giriyor. Fakat CFTC şu anda petrol, soya veya para gibi “spot” emtiaların işlem göreceği – fiziki emtiaların peşin parayla hemen alınıp satılacağı- bir market için lisans vermiyor; CFTC’nin alanı gelecek bir tarihte teslim edilecek bir emtianın örn. petrol satıcıya ödenmesini yöneten emtia vadelileri, türev sözleşmeleri. (Şu anda Bitcoin vadelileri Chicago Ticaret Borsası’nda işlem görüyor ancak bunlar Bakkt Daily ve Monthly vadelileri gibi fiziki olarak Bitcoin’ in alım satımı için değiller. CME vadelileri, Bitcoin token’ı olarak değil bİtcoin fiyat endeksindeki değişime göre yapılan nakit ödemeleri kapsıyor). Bu CME vadelileri dışında, kripto para vadelileri federal kurallar altında “borsa” olarak klasifike edilmeyen spot piyasalarda işlem görüyor; ki bunlar çoğunlukla bulundukları eyaletçe kendilerine verilmiş para-iletme lisanslarına sahipler. Çok açık ki yatırım firmaları vadeli işlemlerde CFTC tarafından empoze edilecek katı, kapsamlı ve doğru standartlar yerine bu işlem merkezlerinin şu anki çoklu ve bölünmüş gözetimiyle memnun değiller. 200’den fazla Bitcoin kripto platformu işlemleri domine ediyorlar ve hepsi kendi fiyatlarını belirliyor. Sonuç olarak Bitcoin’ in kesin ve merkezi bir fiyatı olmuyor. Bakkt tam da bu kıyaslamayı (benchmark) sağlamayı hedefliyor. CFTC’ nin regüle ettiği bir vadeli piyasada örneğin ICE U.S., sadece borsa üyelerinin işlem yapmalarına izin var ve hepsi CFTC’ nin denetimi altındalar bunlar ayrıca takas organizasyonunun da üyeleriler. Alıcı ve satıcı arasında yerine getirilemeyen taahhütlerde ICE Clear US’nin protokolleri devreye giriyor ve kayıplar karşılanıyor; bu vadeliler için olan takasevleri de ayrıca CFTC lisanslı ve gözetim altında.

Bakkt’ ın çıkışı spot sözleşme gibi işlem gören bir vadeli sözleşme yaratmak üzerineydi. Daily futures satın alan birinin aynı spot borsada olduğu gibi hesabına aynı gün fiziki Bitcoin teslimatı olacak. Bu ürünün farkı ise sıkı bir CFTC regülâsyonunun avantajlarıyla, para yöneticilerinin çok değer verdiği kaldıraç / marjin imkanlarının kullanılabilmesi. Bakkt Monthly Vadelisi ise oniki aya varan vadelerle merkezleşen fiyatlar oluşturabilecek.

Bakkt’ın çok yakında ciddi rekabete maruz kalacağı belli. Önde gelen iki kripto ticaret şirketi,  LedgerX ve ErisX,  CFTC’ den tamamen regüle edilmiş “belirlenmiş kontrat piyasaları” tanımını kazandılar.  Yakında da  fiziki Bitcoin teslimi ticaretinde,  Bakkt kontratlarıyla yarışacak kontratlar çıkarmayı planlıyorlar.

Anahtar Konu Saklama

Peki Bakkt’ ın üstünlüğü ne?  Bakkt, ürününün ICE’ ye güvenen büyük yatırımcılara kadar uzanmasını ve sırtını ICE’ye dayayan teknolojisinin, dijital varlıkların depolanması için ultra güvenli bir kasa yaratmasını hedefliyor. Kripto paralar için zırhlı bir koruma özellikle zorunlu. Bitcoin yanlış bir dijital adrese giderse ve alıcının özel anahtarı varsa bitcoinleri tutabilir ve sahibi parasını geri alamaz. Aynı şekilde bitcoin cüzdanınızı hackleyen bir hırsızdan da token’ larınızı geri alamazsınız.

Geleneksel olarak CTFC’ nin saklama hizmetini regüle etmediğini bilmek gerekli. Petrol vadelileri gibi kontratlar ya nakit olarak hesaplaşılıyor veya ham petrol, mısır alıcının deposuna gönderiliyor; altın ve gümüş genelde bankaların ve 3. Kişilerin sahip olduğu büyük depolarda tutuluyor. Birçok dijital işlem platformu saklama hizmeti sunuyor ancak çok azı varlık yöneticilerinin istediği “kalifiye bekçi” tanımlamasına sahip. İstisna olarak New York, South Dakota, Nevada ve Wyoming eyaletlerinin lisansları altında çalışan birkaç depo var ve bunlar katı sermaye gerekliliği kadar kara para aklama ve müşterini-tanı güvenlik protokollerine bağlı olmak zorundalar. BAKKT New York tüzüğüne bağlı olarak çalışıyor; rakip firmalar Gemini ve Coinbase de New York tröstü olarak bir saklama oluşturdular.

ICE ne menkul kıymetler ne de emtialar için saklama sağlamıyor ama borsasındaki işlemleri ve takastaki ödemeleri koruyan kuvvetli dolandırıcılık tespit araçları yönetiyor. Bakkt Trust Co. adlı Bakkt takasevinde ICE, NYSE’ i destekleyen aynı siber güvenlik sistemlerini kullanıyor. Bir müşteri Bakkt Trust’ daki token’ larını başka rakip bir sitenin deposuna taşımak istemediği sürece, müşteriler arası tüm bitcoin transferleri bu depo içinde gerçekleşiyor. Örneğin A müşterisi B’ye 100 token sattığında işlem  ICE Futures U.S.’ de gerçekleşiyor ve Bakkt  depo kayıtlarıyla işlemin muhasebesi  yapılıyor. ICE Clear U.S. ile de A’ya nakit ödeme yapılıyor; Bitcoin hep depoda kalıyor, tüm hesaplaşmalar iç depo muhasebesinde tutulduğundan Futures işlemlerde  Bitcoin’in blok zincirde yanlış adrese gönderilmesi bertaraf ediliyor; nakit paranızı bankanızdaki vadesizden vadeli hesabınıza aktarmanız gibi.

ICE’ nin yardımıyla Bakkt depodan ayrılan Bitcoin için de kale gibi bir koruma geliştirmiş: Bitcoinler öncelikle “soğuk depo-cold storage” denilen bir yerde bir çeşit park ediliyor; burası web ile bağlantısı olmayan çok derin bir kasa gibi. Depodan çıkmak için öncelikle buradan “sıcak-warm” depoya taşınıyor ve sonrasında elektronik transferi yapılıyor. Hiçbir şey otomatik olarak onaylanmıyor. Ticaretin gerçekleşmesi için siber güvenlik protokollerinden sonra Bakkt’da veya ICE ofislerindeki güvenlik takımının imzaları, onayları ve diğer kimlik doğrulama vs. proseslerinin uygulanması şart.

Para Yöneticileri Bitcoin’i Kucaklayacak mı?

Loeffler’e göre varlık yöneticileri Bitcoin’in portföyleri için bir lütuf olabileceğini belirtmişler- eğer Bitcoin güvenliyse tabi. “ Perakende ticaret için Bitcoin’in volatilitesi negatif olsa da kurumsal yatırımcılar için değil” der Loeffler. Volatilitenin diğer emtialarda da görüldüğünü söyleyen Loeffler, Bitcoin’ nin biraz başına buyruk olduğunu hisse, tahvil, altın ve emlak trendleriyle korelâsyonu olmadığını ama buna rağmen geçen on yılda rakiplerinden daha iyi performans gösterdiğini ve çeşitlendirilmiş portföylerde bir yeri hak ettiğini ekliyor.

Peki Bitcoin’i en çok kim kabul edecek? Loeffler’e göre Milenyum ve X kuşağı Bitcoin’i yatırım olarak görmek için can atıyor ve dolayısıyla perakende broker firmaları da yeni müşteriler çekmek için Bitcoin’e ilgi göstereceklerdir; diğer taraftan para piyasalarında da üniversite bağış ve emeklilik fonları yeni yatırım araçlarına adapte olmakta oldukça öne çıkıyorlar. Dijital varlık alanında geçmişte genelde sadece-kripto hedge fonları varken Bakkt’ ın yükselişinin daha fazla hedge fon oyuncusu çekmesi de olası:  örn. bu hafta milyarder Alan Howard’ ın şahsi kripto portföyünü yöneten firma Elwood Asset Management dijital hedge fonlara yatırılmak üzere kurumsal yatırımcılar için 1milyar dolarlık portföy yaratacağını açıkladı. Peki Bitcoin ETF’ leri (borsa yatırım fonları) veya örn. Vanguard veya Merrill Lynch’ in yatırım fonlarında durum ne? Onların yakın zamanda gelmesi pek olası gözükmüyor.  Bitcoin tutan fonlar emtia değil menkul değer olduğu için SEC tarafından regüle edilmeliler ancak SEC başvuranlara ısrarla bugünün Bitcoin ticaretinin yeterli şekilde gözetilmediğini söylüyor. Özellikle de Bitcoin’ in merkez bir borsada oluşmuş fiyatının olmadığını bunun da yeni oluşacak menkul değerler için güvenilir fiyat oluşma zeminini zorlaştırdığını söylüyor. Diğer taraftan, Bakkt ilerde devasa hacimlere ulaşırsa, zamanla, ICE’ nin Brent ham petrolu için bugün yaptığı gibi küresel bir kıyaslama/benchmark fiyatı belirleyebilir. Bu senaryoda, ICE Futures U.S’ deki varlık yöneticilerinin aldığı Bitcoinler , SEC’in Bitcoin’i borsa yatırım ve ortak yatırım fonlarına dahil etmek  için gerekli gördüğü testi geçebilirler.

Kripto Paralarla Alışveriş

Bakkt’ın Starbucks’la partnerliği, nihai amacının Bitcoin’i perakende ödemeler dünyasına sokmak olduğuna dair spekülasyonlar doğurdu ki bunu Loefffler ve Sprecher  de onayladı. Bu alanda saldırının hedefinde ticari işletmelerin ödediği dolgun ücretler var. Bugün dünyada tüketiciler kredi kartlarıyla yıllık yaklaşık 25 trilyon dolarlık mal alıyorlar. Aracı bankalar bu ödemeler için işletmelerden ortalama 2.4%-2.5%  ücret talep ediyorlar. Kredi kartı şirketleri bağlılık oluşturmak için bu ücretin bir kısmını müşterilerine nakit, mil, puan vb. yollarla iade ediyor. Fakat aslında işletmeler,  müşterilerinin belki de hiç kullanmayacakları bu ödüller yerine, bunları dizayn etmek için harcanan dolarları kendileri kontrol etmek isteyeceklerdir. Perakendecilerin kendilerine Bitcoin’le ödenme yapmasını hiç istemeyecekleri belli ancak Milenyum ve X kuşağının Bitcoin ve diğer kripto paralara gösterdiği heyecan da ortada. Zaten çoğu ellerinde cep telefonunun olmadığı bir hayatı hiç bilmeyen doğal dijitaller – hepsi bir kart yerine bir uygulamayla ödemekle çok daha rahatlar.

Eğer Bakkt Bitcoin’in kurumsal ticaretini patlatmada başarılı olursa token’ lar oldukça likit ve alternatif bir para olarak yeni bir rol üstlenebilir. İnsanlar bir Bakkt uygulamasıyla Bitcoin’le rahatça alışveriş yapabilirler. Bakkt Bitcoin’den dolara çevirmeyi üstlendiğinde, satıcı Bitcoin’i değil geleneksel parayı görür. Uzmanlara göre kredi kartı yerine Bitcoin’le ödemede işlem masrafları 75% oranında azalabilir. Satıcılar da buradan sağlanacak tasarrufu fiyatlarını düşürmede veya 20li yaşlardaki müşterilerinin sayısını arttırmak için onlara uygun ödülleri kendileri dizayn etmek için kullanabilirler.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Didem Kurunç

İEL ve İşletme Fakültesi mezunudur. ABD’de yüksek lisans (MSc in Finance) eğitimini onur derecesiyle bitirmiştir. Bir süre özel sektörde finans alanında çalışmış ve finans dalında doktora eğitimini tez aşamasına kadar devam ettirmiştir. Eğitim, finans ve finansal okuryazarlık ilgi alanları arasındadır ve bu konularda bağımsız danışmanlık yapmaktadır.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala