bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,903.12 6.20%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,272.47 8.84%
bnb
BNB (BNB) $ 509.84 10.54%
solana
Solana (SOL) $ 177.29 12.32%
xrp
XRP (XRP) $ 0.585067 4.66%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.60557 10.75%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.127942 13.18%

Paylaş

Avrupa’nın Piyasalar Kurumu’dan Kripto Değerlendirmesi

avrupanin piyasalar kurumudan kripto degerlendirmesi 2

Artık hemen hemen her gün, kripto paralarla ilgili devletler bazında açıklamalar görür olduk. Tıpkı devletler gibi Avrupa Birliği de kripto paraları radarın almış durumda. Kısa süre önce Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Kurumu, finansal eğilimler ve riskler ile ilgili bir rapor yayınladı. Bu raporda kripto paralarla ilgili değerlendirmeler de var.

Rapordaki en dikkat çekici nokta, kripto paraların ve DLT teknolojisinin upa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi’nin (ESMA) 2021 finansal yenilik tablosunun en tepesinde konumlanıyor olması.

Söz konusu raporun 110 sayfa olduğunu belirtelim.

Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Kurumu, Kripto Paralarla İlgili Ne Düşünüyor?

Yayınlanan raporun ismi “Trendler, Riskler ve Güvenlik Açıkları” olarak açıklandı. Bu raporda, kripto para biriminden trend olan bir finansal yenilik olarak bahsediliyor. Kripto madenciliği ise çevresel maliyet nedeniyle sürdürülebilir finans için bir tehdit olarak değerlendiriliyor.

Raporda şu sözlere yer veriliyor:

“Çoğu kripto varlık fiyat açısından oldukça değişken ve mevcut AB düzenleyici çerçevesinin dışında faaliyet gösteriyor. Bu da yatırımcı koruma sorunlarını gündeme getiriyor”

avrupanin piyasalar kurumudan kripto degerlendirmesi

Hisse senedi piyasalarındaki hareketliliğin artması da risk alma davranışlarındaki artış ve piyasadaki coşkuya bağlanıyor.

Rapor, kripto varlıklarını çevreleyen risklere karşı uyarıda bulunmayı da ihmal etmiyor. Burada dikkat çekilen nokta ise kripto piyasası kapitalizasyonunun mayıs ayında neredeyse yüzde 40 düşmüş olması ve fiyatlardaki hareketlilik.

Yapay zeka ve makine öğrenimi gibi yeniliklerin yanı sıra dağıtık defter teknolojisi (DLT), DeFi ve CBDC’lerin yaygınlaşmasına da dikkat çekildi. Kurumsal yatırımcıların kripto varlıklarına artan ilgisiyle CBDC ve stablecoin kullanımı artmış durumda. Rapora göre, bu durum da merkezi geleneksel finansal sistemlerle DeFi arasındaki sınırları bulanıklaştırıyor. Sonuç olarak, DeFi risklerinin gerçek ekonomiye yayılma riski artıyor.

Nihai olarak, Avrupa Finans Düzenleyicisi’nin kriptoyu ‘Gelip geçici’ ama yenilikçi olarak değerlendirdiğini söyleyebiliriz. Raporu daha detaylı incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Avrupa Merkez Bankası, dijital euro ile ilgili araştırmalar başlayacağını açıklamıştı. Konuyla ilgili daha detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

btchaber bh logo

Hazal Orta

Hazal, 1990 yılında, ailenin tek çocuğu olarak, İstanbul’un Fatih ilçesinde doğdu. Hayatının ilk 18 yılını İstanbul’da geçirdikten sonra üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği okumak için Isparta’nın yolunu tuttu. Eğitim hayatı boyunca yalnızca stajlarda turizm sektörüyle ilgilendi. Üniversite eğitiminin ilk yıllarında Work&Travel programıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde üç aylık bir turizm deneyimi elde etti ve bu kariyerini, burada noktaladı. Eğitimi boyunca hiçbir gün bile turizmde bir kariyer hedeflemediği için okul biter bitmez kendine yeni bir çıkış aradı. Yazmaya ve yazılı basını takip etmeye olan ilgisiyle birlikte de kendini bilgisayar başında haber yazmaya çalışırken buldu. Editörlük kariyerine 2012 yılında, otomobil haberleri yazmaya çabalayarak başlayan Hazal, kariyerinin ilk yıllarında hem haberciliğin hem de dijital yayıncılığın dinamiklerini öğrenmeye başladı. SEO kelimesiyle tanışması da bu yıllara dayanıyor. Yaklaşık 6 yıl boyunca yerli ve yabancı basını yakından takip ederek en doğru bilgiyi, hızlı ve sade bir şekilde okurlarla buluşturmanın ne kadar önemli olduğunu öğrendi. 6 yıllık bu otomotiv haberleri geçmişinin ardından ise soluğu teknoloji basınında aldı. Teknoloji basınındaki kariyerine Yazı İşleri Müdürü olarak başlayan Hazal, içerik üretiminin yanında yönetimi konusunda da önemli deneyimler elde etti. Bu süreçte hem teknoloji hem de otomotiv basınındaki bazı dergilerde de Yazı İşleri Müdürü ve Editör olarak görev alarak, basılı yayınlara dair de tecrübeler edindi. Farklı ekiplerle ve farklı sektörlerde çalışmanın çok yönlülüğe önemli katkılar sağladığını düşünen Hazal, yeni dönemde ise uzun suredir heyecan duyduğu blockchain teknolojisine daha fazla ilgi göstermeye başladı ve kariyerine de, teknolojiyle olan dirsek temasını kesmeden, bu doğrultuda devam etmeye karar verdi. Teknolojinin kanatları altındaki blockchain, NFT ve kripto para terimlerine aşina olan Hazal’ın yolu da böylelikle Kriptomeda ile kesişmiş oldu. BTCHaber.com'da Yönetici Editör görevini üstlenen Hazal, yazmaya bu çatı altında devam ediyor. Boş zamanlarında farklı alanlarda okumalar yapan Hazal, iyi yazmanın çok okumaktan geçtiğine inanıyor. Bilgisayar başından kalktığında ise soluğu dijital içerik platformlarında alıyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala