bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 69,851.72 0.72%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,541.57 0.87%
bnb
BNB (BNB) $ 604.99 2.50%
solana
Solana (SOL) $ 184.56 1.38%
xrp
XRP (XRP) $ 0.613474 1.19%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.639835 1.29%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.212894 6.55%

Avrupa Parlamentosu’ndan Kripto Varlıklar için Yeni Düzenlemeler Çağrısı – 1

avrupa parlamentosundan kripto varliklar icin yeni duzenlemeler cagrisi 1

Avrupa Parlamentosu Ekonomik ve Parasal İşler Komitesi ECON kripto varlıklarla ilgili olarak önemli gelişmeleri, regülasyonlarla ilgili kaygıları ve yanıtları içeren bir araştırma raporu hazırladı. Nisan 2020 başında yayınlanan çalışmada kripto varlıklarla ilgili güncel gelişmeler açıklanırken, kripto varlıkların kara para aklamada ve terörist finansmanında kullanımının sürekliliğine, fon toplamak için kullanılan özel “token”larda görülen aşırı büyümeye ve stablecoin’ler ile merkez bankaları dijital paralarının ortaya çıkış konularına özellikle dikkat çekiliyor. Yanısıra, yaşanan gelişmeler ışığında, regülasyonlarla ilgili önemli problemler ve çözümler ele alınıyor.

Aşağıda özet metninin sunulduğu çalışmada incelenen konular gerek tanımlamalar gerek regülasyonlar açısından gri kalmış alanlar hakkında: kripto varlıkların sınıflandırılmasındaki tutarsızlıkların, token satışlarına hangi regülasyonun uygulanacağında yarattığı belirsizlik, token tabanlı fon toplama faaliyetlerinin düzenleme boşluklarından faydalanarak yasadışı kullanım ve mali suçları arttırması, stablecoin’lerin gerek şirket bilançoları gerek bireysel yatırımcılar için yarattığı riskler ve nihayetinde AB içinde kripto dünyasının hızına ayak uydurabilen, uluslararası standartlarda, görüş birliğiyle oluşturulmuş ve ortak uygulanan etkili bir regülasyon mekanizmasının eksikliği. Raporun sonucunda da, mali suçları önleme konusunda zaten oldukça geri kalan AB’nin, mutlaka yeni yasal düzenlemelerle ortak bir müdahale zemini oluşturması gerektiği öneriliyor.

Özet Metin:

2020 yılı başında, 250 milyar doları aşan toplam piyasa değeriyle, 5100’den fazla kripto varlık vardır.

Günümüzde hem yasal hem de yasa dışı kripto-piyasaları bulunmaktadır. Kripto varlıklarla ilgili yasal aktivitenin çoğu – özellikle kripto para birimleriyle ilgili olanlar- kripto-borsalarında yapılır. Bu da genellikle kripto para birimlerinin kullanımının spekülatif amaçlarla yapılmasıyla ilgilidir. Yasadışı aktiviteler diğer çeşitlerinin yanı sıra, darknet piyasalarda yasadışı mal ve hizmetlerin alım satımı, kara para aklama, sermaye kontrollerinden kaçma, fidye yazılımı atakları ödemeleri ve hırsızlık gibi olayları içerir. Kripto para birimleri bu alanlarda çoğunlukla bir ödeme aracı gibi çalışırlar. İşlem verilerini analiz etmek için özel algoritmalar çalıştıran Avustralyalı araştırmacılara göre tüm (yıllık) Bitcoin işlemlerinin yaklaşık yarısının yasadışı aktivitelerle ilgili olabileceği dikkat çeken bir noktadır. Toplam piyasa değeri açısından kripto pazarının 63%’ünü aşan ($159milyar) değeriyle Bitcoin’in pazara hala egemen olduğu düşünüldüğünde bu önemli bir gözlemdir.

Kripto para birimlerinin kriminal amaçlarla kullanılması yeni değildir ve zaten bizim Kripto para birimleri ve blokzinciri: yasal kontekst ve mali suçlar, kara para aklama ve vergi kaçakçılığına etkileri konulu 2018 yılı çalışmamızda yer almıştır. Ancak o zamandan bu yana mali suçlarla mücadeledeki kör noktalara ve regülasyon yoluyla kripto varlıkların yasadışı kullanımının nasıl ele alınacağına dair ilginç gelişmeler olmuştur. Bu çalışmada bu yeni gelişmelere yer verilmiştir.

Kripto varlıkların yasadışı kullanılmasının haricinde, bir önceki çalışmadan sonra iki önemli gelişme daha olmuştur:  (i) var olan platformlarda fon toplamak amacıyla ihraç edilen özel “token” denilen token’ların sayısındaki büyük artış;  ve (ii) “stablecoin’ler” ve merkez bankası dijital para birimleri (CBDCs) kavramlarının ortaya çıkması.  Bu trendler birçok düzenleyici kurumun, standart koyucu organın ve hukuk bilimcisinin odaklarını değiştirmesine ve söz dağarcıklarını “kripto para birimleri” teriminden daha kapsamlı olan “kripto varlıklar”a doğru genişletmesine yol açmıştır.  Bu araştırma da kripto varlıkları daha geniş bir kapsamda ele alır ve bu sebeple token’ları,  stablecoin’leri ve CBDC’leri de detaylıca inceler.

Dijital para birimleri yasalarla uyumlu hale getirme

CBDC’lerle ilgili olarak bunların henüz bir gerçeklik oluşturmadığı gözlemlenmiştir,-bazı pilot programları ayrı tutmak kaydıyla-. Bu nedenle şu anki haliyle CBDC’lerin ödemeler için oyun değiştirici bir hale gelip gelmeyeceğini söylemek için çok erkendir; bu konuda çok daha fazla araştırma yapılması gerekir.  CBDC’leri yasalarla uyumlu hale getirmek için, anonim ve izlenemez olan nakdin yerini, izlenebilir ve halka açık CBDC’lerle değiştirmek ve böylece teoride birçok para aklama ve kriminal aktiviteyi sonlandırabilmek fikri ilginç olsa da siyaseten böyle bir senaryonun gerçekleşme ihtimali pek olası değildir.

Stablecoin’lere gelince çeşitli örnekler zaten dolaşımdadır. Çoğu stablecoin yereldir ancak son zamanlarda yeni stablecoin girişimleri ortaya çıkmıştır ki en önemlisi muhtemelen Facebook’un Libra’sıdır. Bu yeni girişimler var olan geniş ve/veya sınır ötesi kullanıcı tabanları üzerine kurulur. Çok çabuk ölçeklendirme potansiyeline sahiptirler ve çoğunlukla “küresel stablecoinler” olarak anılırlar. Küresel stablecoin’ler finansal sisteme muhtelif katkılar sağlayabilir, özellikle sınır ötesi perakende ödemelerde işlem ücretlerini düşürmede ve finansal katılımı kolaylaştırmada; ancak diğer taraftan küresel bir ölçekte olmaları diğer birçok problemin yanı sıra finansal istikrar ve parasal politikalar için yeni zorluklar ve riskler doğurur.

Günümüzde kanun yapıcıların karşılaştığı tek regülatif sorun küresel stablecoin’ler değildir. Şu andaki AB finans yasaları, finans kuruluşlarının kripto varlıklara sahip olmalarını veya bunlara maruz kalmalarını veya bunlarla ilgili hizmet vermelerini engellemiyor. Bu durum şöyle sorunlar yaratabilir: çoğu kripto varlık yüksek bir volatiliteye sahiptir ve finansal stres zamanlarında gerçekten dirençli olduğunu henüz kanıtlamamıştır. Diğer bir deyişle, eğer finansal kurumlar kripto varlıkları edinmeye ve bilançolarına taşımaya karar verirlerse veya ilgili faaliyetlerde bulunurlarsa, büyük kayıplar yaşayabilirler. Şu an için kripto varlıkları saran belirsizlikle baş etmenin muhtemelen en iyi yolu konservatif ve ihtiyatlı bir uygulamanın parçası olarak finansal bir kurumun kripto varlıkları kendi fonlarından çıkarması olur.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz…

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Didem Kurunç

İEL ve İşletme Fakültesi mezunudur. ABD’de yüksek lisans (MSc in Finance) eğitimini onur derecesiyle bitirmiştir. Bir süre özel sektörde finans alanında çalışmış ve finans dalında doktora eğitimini tez aşamasına kadar devam ettirmiştir. Eğitim, finans ve finansal okuryazarlık ilgi alanları arasındadır ve bu konularda bağımsız danışmanlık yapmaktadır.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala