bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,721.88 0.82%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,256.52 2.85%
bnb
BNB (BNB) $ 608.96 1.08%
solana
Solana (SOL) $ 157.75 2.54%
xrp
XRP (XRP) $ 0.551601 0.60%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.502032 2.74%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.162535 3.01%

Arkadaşım Hisse Alıp Satıyor, Özeniyorum. Ne Yapmalıyım?

ofiste arkadasim hisse alip satiyor ben de ozeniyorum ne yapmaliyim

Sevgili Okuyucular,
Baştan şu konuda anlaşalım… Eğer zamanınız ve bilginiz yok ise hisse piyasalarına girmeyin… Ciddi söylüyorum bunu, tamam sermaye piyasamız gelişsin diyoruz, hisse uzun vadede kazandırır diyoruz ama sıfır bilgi ile sırf arkadaşınızdan duyduğunuz için hisse senedi alınmaz.
Hisse alıp satmak için piyasa duayeni olmaya gerek yok, istediğimiz şey piyasanın genel gidişatı ne olursa hisseler ne olur, bir hissenin tüm borsadan bağımsız farklı bir seyir göstermesi nedendir, ekonomi gidişatı nasıl okunur gibi temel şeyleri bilmek…Eğer buna zamanınız yok ise lütfen bir yatırım danışmanından yardım alınız…
Yatırım danışmanından kastım sosyal medyadaki ekonomist ve sonradan ekonomistlere mesaj atmak, TV yorumcularını izlemek değil. Nasıl hukuki işlemler için avukata gidiyorsanız yatırımlar için de gideceğiniz kişi SPK’dan yetki belgesi almış yatırım danışmanlığı hizmeti veren aracı kurumlardır.
İşin şu boyutunu da pas geçmemek gerek… Piyasada belirli bir dönemde herhangi bir hisseden kısa sürede iyi getiri sağlamak mümkün, mümkün ama olasılığı düşük yani bunu her an oluyormuş gibi düşünmeyin… Her yatırım kendi süresi içerisinde kendi dinamikleri ile yaşar.
Mesela bir havayolu şirketi düşünün, arkadaşınızın elinde 100.000 TL’lik hissesi vardı. Şirket, filosunu genişleteceğini duyurdu ve hisse yüzde 20 prim yaptı. Arkadaşınız çok keyifli ve bir ayda parasını nasıl artığını gururla herkese anlatıyor. Siz de bu hikâyeden çok etkilendiniz ve gözünüzü kararttınız, aynı şirkete yatırım yapacaksınız…
100.000 TL de siz yatırdınız, hisse yatay hareket ediyor yani öyle ciddi bir kazanç yok neyse beklemeye devam… Derken bir gün telefonunuz çaldı arkadaşınız yatırım yaptığınız havayolu şirketine ait bir uçağın kaybolduğunu söylüyor… Tabii burada düşünülmesi gereken ilk şey uçaktaki insanların durumu ama gel gör ki ateş düştüğü yeri yakıyor herkes kendi derdine düşmüş. Aklımıza hemen hisseler geliyor, ekonomi kanalını bir açıyorsunuz, o da ne? Hisseniz yüzde 20 değer kaybetmiş… Hani kazandırıyordu bu hisse? Arkadaşınız öyle anlatmıştı ama…
İşte bu hikayelerden çok sayıda yaşanıyor… Bu anormal bir durum mu peki? Cevabım hayır… Çünkü piyasanın doğasında var bu… Bir şirket ile ilgili olumlu bir haber olumlu, olumsuz bir haber olumsuz etki yapar… Etkinin yüzde kaç olacağı da yatırımcının tepkisi ve olayın önemi ile ilgilidir.
Peki cesaret edip girdik, hiçbir şey bilmiyoruz hata da yaptık bir kere artık, elden bir şey gelmez…ne yapmalıyız?
Şunu unutmayalım… Bir hisse ile ilgili olumsuz bir haber geldi ise bu durum beklenmedik ise ilk tepki sert olur… Bir anda paniğe kapılıp daha da düşer diye hissenizi satmayın, biraz bekleyin bakalım ilk günün kapanışı ne olacak? Hisse de aynı insan gibidir, beklenmedik bir olay karşısında tepkisi sert olur ama sonra yavaş yavaş sakinleşir.
Türkiye’de hisse piyasasının duayen ismi, benim de lisans eğitimimde son sınıfta öğrencisi olduğum rahmetli Dr.Yaşar Erdinç’in “Yatırımcı ve Teknik Analiz Sorgulanıyor” kitabında bir cümle var… Ne zaman piyasa denilse aklıma kitaptaki şu sözler gelir.
“Borsaya ilk defa girmiş birinin başına gelebilecek en büyük felaket iyi para kazanmasıdır. Daha büyük felaket ise ikinci hareketinde de kazanmasıdır. O kişinin sonunu getiren olay ise, üçüncü hareketinde de kâr etmesidir.”
Kazanmaya alışmış bir beyin sadece kazanmayı bilir. Kazanmayı referans alır kendine, kaybettiğinde çok büyük bir korku ve hüzün yaşar. Ancak ilk defa ve ikinci defa da kaybetmiş biri için yaşayacağı sonraki kayıplar o kadar da üzüntü vermez. Kazandığında ise sürekli kazanan birinden çok daha mutlu olacaktır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Aysel Gündoğdu

Doç. Dr. Aysel GÜNDOĞDU, 1985 yılında doğdu. İlköğretim ve liseyi İzmir’de bitirdi. 2007 yılında Marmara Üniversitesi Sermaye Piyasası Bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Öğrenciliği esnasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda staj yaptı. 2007–2010 yılları arasında finans sektöründe analist olarak çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala