Geçtiğimiz Temmuz ayında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kripto varlık düzenlemesinin yankıları sürüyor. TBMM’de önce Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ve hemen ardından Genel Kurul’da hararetli tartışmalara sahne olan söz konusu yasal düzenlemeye muhalefetten eleştiriler yöneltilmişti.
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Pınar Uzun “Türkiye bu alanda öncü olma ihtimalini uzun bir süre tamamen seyirci kalarak kaçırdı” diye konuşmuş, İYİ Parti İzmir Milletvekili Prof. Dr. Ümit Özlale ise “Kripto varlık düzenlemesini olumlu ama gecikmiş ve eksik buluyorum” ifadelerini kullanmıştı.
“Dar gelirlinin mağduriyetini önleyen madde yok”
Kripto varlık düzenlemesi TBMM Genel Kurulu’nun gündemine geldiğinde kürsüde söz alan Saadet Partisi Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan “Esasen yasa içerisinde sadece üst oyuncuları kurtarmaya yönelik düzenlemeler var ama gariban birikimini harcamış. Öğrenci, memur, öğretmen, esnaf, dar gelirli kitlelerin mağduriyetini önlemeye yönelik hiçbir madde yok” diye konuşmuştu.
Yasa teklifinin tartışıldığı Meclis sıralarından bir diğer dikkat çekici eleştiriyse CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay’dan gelmişti. “Bu maddeler, geçmişte olduğu gibi Anayasa’ya aykırılık açısından CHP tarafından Anayasa Mahkemesine götürülecek ve iptal edileceğini de düşünüyoruz” ifadelerini kullanmıştı.
“RTÜK mevzuatında bile olmayan yetki SPK’da”
Peki, CHP’nin iddia ettiği gibi kripto varlık düzenlemesinin Anayasa Mahkemesi’nden dönme şansı var mı? BTCHaber TV’den Emirhan Erdoğan’a özel konuşan Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu, “Radyo televizyonculuğu düzenleyen RTÜK mevzuatında bile suç ceza yoluyla mahkeme eliyle yapılan bir müdahale var, ancak kriptoda şimdi kurul bu yetkiye direkt sahip oldu. İşte bu yetkinin kullanımı kanunda bile sıkıntılı” diyor ve ekliyor: “Yanlış hatırlamıyorsam, muhalefetin de bu konuyu Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğini ifade ettiği yer de burası diye düşünüyorum. Bunlar, yönetmeliklerde daha net biçimde ortaya koyulmalı.”
SPK’nın erişim engeli yetkisi
Yasa çerçevesinde Sermaye Piyasası Kurulu’na kripto varlık piyasasına ilişkin müdahale ve erişim engellenmesine yönelik yetki verildiğini hatırlatan Köroğlu, “Bu hak ve özgürlüklerin korunması anlamında sıkıntılı bir yere gidebilir. Çünkü SPK artık kripto varlık yasasından sorumlu bir şirketle ilgili olarak BTK’ya bir platforma erişimin yasaklanması kararını iletebilecek” diye konuşuyor.
“İptal kararı çıkabilir”
Anayasa Mahkemesi’nin son yıllarda temel hak ve özgürlükler alanında isabetli kararlar verdiğini ifade eden Ankara Barosu Başkanı, “Uluslararası mevzuata, AYM kararlarında artık çok ciddi bir biçimde dikkate alınması gerektiğini ortaya koyuyor. Bu anlamda da vatandaşın temel hak ve özgürlüğünü kısıtlayan, anayasadaki hakları engelleyen her türlü yasal düzenlemede bir tarafa koyduğu için, evet biraz önce bahsettiğim yönden bir iptal kararı çıkabilir” diye konuşuyor.
“Sermaye şartı belli değil, düzenlenmeli”
“Gerçekten gri bir alanda, ne olup bittiğinin bile anlaşılamadığı, kripto para mı, kripto varlık mı tartışmasının bile olduğu bir alanda bir düzenleme yapıldı” ifadelerini kullanan Köroğlu, bir başka tartışmalı konuya da parmak basıyor: “Kripto varlık hizmet sağlayıcılar için sermaye şartının ne kadar olacağına dair soruların cevabı belli değil. Yönetmelikte bunların düzenlenmesi gerekiyor.”