bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,293.76 0.71%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,177.66 0.62%
bnb
BNB (BNB) $ 600.36 0.26%
solana
Solana (SOL) $ 154.70 2.21%
xrp
XRP (XRP) $ 0.546315 1.51%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.507266 0.36%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.157484 2.31%

AMB’den Knot, 2023 için Faiz Artışı Sinyali Verdi

ambden knot 2023 icin faiz artisi sinyali verdi

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi üyesi Klaas Knot, bankanın uygulayacağı politika faizi ile ilgili bazı açıklamalar yaptı. Knot, AMB’nin kalan tahvil alımlarını önümüzdeki yılın sonuna kadar sonlandırdıktan sonra, 2023’ün başları itibariyle faiz artırımına hazır olacaklarını söyledi.

Bu arada Klaas Knot, aynı zamanda Hollanda Merkez Bankası Başkanı olarak da görev yapıyor.

AMB YK Üyesi Klaas Knot: 2023 Başlarında Faiz Artırımına Hazırız

Perşembe günü, Hollandalı Trouw gazetesinde Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi üyesi Klaas Knot ile yapılan bir röportaj yayınlandı. Knot röportajda faiz artırımı ile ilgili de konuştu. Knot, röportajında “Tüm geçişler, kalan tahvil alımını gelecek yılın sonuna kadar sona erdirmek için yolda. Bu gerçekleştiğinde, politika faizi 2023’ün başlarında yükselebilir” dedi.

ambden knot 2023 icin faiz artisi sinyali verdi 3
2022’de yıllık enflasyonun yüzde 3,2 olması öngörülüyor Kaynak: Eurostat, AMB

Şimdilik diğer konsey üyelerinin ne düşündüğü bilinmiyor. Ancak Knot, pek çok şeyin ekonominin gelecek yıl nasıl gelişeceğine bağlı olacağını söyleyerek, meslektaşlarının da kendisi gibi düşünüyor olabileceğini dile getirdi.

Bu yılın başlarında, AMB, pandemik tahvil alım programını sonlandıracağını açıklamıştı. Ancak, geçişi yumuşatmak için eski bir niceliksel genişleme programını geçici olarak genişleteceğini de söylemişti.

ambden knot 2023 icin faiz artisi sinyali verdi 2
Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi üyesi Klaas Knot

Diğer büyük merkez bankalarına baktığımızda, para politikasını daha hızlı şekilde sıkılaştırdıklarını görüyoruz. Bunların başında Fed ve İngiltere Merkez Bankası yer alıyor. Her iki banka da ‘kalıcı’ enflasyonu gerekçe göstererek, faiz artırımı yapmıştı.

Knot konuşmasında Omicron varyantı üzerine de konuştu. Bu varyantın önümüzdeki yıl fiyatlar üzerinde çok az etkisi olacağını söyleyen Knot, “Etki daha büyük olursa, AMB’nin politikasını planlanandan daha hızlı şekilde değiştirmeye hazır” dedi.

Hollanda Merkez Bankası Başkanı Knot, kalıcı enflasyon riskine de dikkat çekti.

Türkiye’de Faiz Ne Durumda?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Aralık 2021 faiz kararını 16 Aralık günü açıklamıştı. Buna göre, faizin 100 baz puan indirildiği duyuruldu.

Geçen aylara bakacak olursak, faiz indirimi kararlarının eylül ayından itibaren alındığını görüyoruz. Mart 2021’de 200 baz puanlık artırımla yüzde 19’a çıkarılan faiz, nisan ve ağustos ayları arasında sabit kaldı. Eylülde ise 100 baz puanlık indirim yapıldı. Bu indirimi ekimde 200 baz puanlık, kasımda ise 100 baz puanlık indirim takip etti.

Şimdilerde faiz yüzde 14.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Hazal Orta

Hazal, 1990 yılında, ailenin tek çocuğu olarak, İstanbul’un Fatih ilçesinde doğdu. Hayatının ilk 18 yılını İstanbul’da geçirdikten sonra üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği okumak için Isparta’nın yolunu tuttu. Eğitim hayatı boyunca yalnızca stajlarda turizm sektörüyle ilgilendi. Üniversite eğitiminin ilk yıllarında Work&Travel programıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde üç aylık bir turizm deneyimi elde etti ve bu kariyerini, burada noktaladı. Eğitimi boyunca hiçbir gün bile turizmde bir kariyer hedeflemediği için okul biter bitmez kendine yeni bir çıkış aradı. Yazmaya ve yazılı basını takip etmeye olan ilgisiyle birlikte de kendini bilgisayar başında haber yazmaya çalışırken buldu. Editörlük kariyerine 2012 yılında, otomobil haberleri yazmaya çabalayarak başlayan Hazal, kariyerinin ilk yıllarında hem haberciliğin hem de dijital yayıncılığın dinamiklerini öğrenmeye başladı. SEO kelimesiyle tanışması da bu yıllara dayanıyor. Yaklaşık 6 yıl boyunca yerli ve yabancı basını yakından takip ederek en doğru bilgiyi, hızlı ve sade bir şekilde okurlarla buluşturmanın ne kadar önemli olduğunu öğrendi. 6 yıllık bu otomotiv haberleri geçmişinin ardından ise soluğu teknoloji basınında aldı. Teknoloji basınındaki kariyerine Yazı İşleri Müdürü olarak başlayan Hazal, içerik üretiminin yanında yönetimi konusunda da önemli deneyimler elde etti. Bu süreçte hem teknoloji hem de otomotiv basınındaki bazı dergilerde de Yazı İşleri Müdürü ve Editör olarak görev alarak, basılı yayınlara dair de tecrübeler edindi. Farklı ekiplerle ve farklı sektörlerde çalışmanın çok yönlülüğe önemli katkılar sağladığını düşünen Hazal, yeni dönemde ise uzun suredir heyecan duyduğu blockchain teknolojisine daha fazla ilgi göstermeye başladı ve kariyerine de, teknolojiyle olan dirsek temasını kesmeden, bu doğrultuda devam etmeye karar verdi. Teknolojinin kanatları altındaki blockchain, NFT ve kripto para terimlerine aşina olan Hazal’ın yolu da böylelikle Kriptomeda ile kesişmiş oldu. BTCHaber.com'da Yönetici Editör görevini üstlenen Hazal, yazmaya bu çatı altında devam ediyor. Boş zamanlarında farklı alanlarda okumalar yapan Hazal, iyi yazmanın çok okumaktan geçtiğine inanıyor. Bilgisayar başından kalktığında ise soluğu dijital içerik platformlarında alıyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala