bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,351.85 0.05%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,569.54 0.17%
bnb
BNB (BNB) $ 610.60 3.81%
solana
Solana (SOL) $ 186.38 0.10%
xrp
XRP (XRP) $ 0.617905 0.27%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.645228 0.30%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.216061 7.60%

Almanya mı Türkiye mi?

Almanya mi Türkiye mi

Enflasyon, tüm dünyada insanların akıllarını tahrip ediyor. Fiyat algılamalarını bozuyor. Merkez Bankaları ve hükümetler sınırsız para basıp, tüm para birimlerinin değerini düşürerek aslında halkların cebinden para çalıyor. 2013’te Yazdığım ilk kitabımla 2020’de başlayacağını haber verdiğim ‘Büyük Finansal Tufan’ dünyanın her yanına dalga dalga yayılıyor.

Acilen bu yıkıcı olaya karşı tedbir almamız, bir an önce bilgi ekonomisine ve özellikle blokzincir teknolojisine yatırım yapmamız gerekirken biz Türkler olarak ne yapıyoruz? Hayat Almanya’da mı daha pahalı yoksa Türkiye’de mi diye anlamsız bir tartışma içersinde vakit öldürüyoruz. Bu halimizle İstanbul’un Fatih tarafından fethi öncesinde ‘Melekler kadın mı erkek mi?’ diye birbirine girip işgale adeta kapı açan Bizanslılara benziyoruz.

İktidar yanlıları diyor ki Almanya vb ülkelerde de çok enflasyon var ama şükür bizde yokluk yaşanmıyor. Muhalefet taraftarları da diyor ki Almanya vb ülkelerde hayat güllük gülistanlık, ah bir fırsatını bulsak da biz de Almanya’ya gidebilsek. Gizlemeye çalışıyorlar ama iktidar yandaşları da ilk fırsatta kapağı Almanya’ya atıyor. Muhalefet savunucularını sinir eden bir üçüncü grup ise: Gurbetçiler. Onlara göre Almanya kötü, Türkiye idare eder bile değil, harika! Çünkü Almanya’da kazanıp Türkiye’de harcıyorlar.

Peki Almanya’nın taşı toprağı altın mı? Kapağı atan gerçekten yırtıyor mu? Alman çalışanlarının durumu nasıl? Enflasyon Almanya’ya uğradı mı?

Almanya’ya bakarken asgari ücreti değil daha yüksek olan ortalama ücreti esas aldım. Çünkü orada çok küçük bir kesim asgari ücret ile çalışıyor. Almanya’nın TÜİK’i, Federal İstatistik Ofisi verilerine göre ülkede aylık ortalama ücret 2008’de 3103 euro iken 2021 de 4100 euroya yükselmiş. Yani %32,13 artmış.

İşte feraset, işte fazilet, işte sosyal devlet. Çalışanına 13 yılda neredeyse 1/3 maaş daha vermiş. Çok iyi bakmış. Bravo! Hemen Almanya göç başvuruma gidiyorum mu diyorsunuz? Durun acele etmeyin.

Almanya, Fransa, İngiltere, ABD gibi ülkelerde yıllık enflasyon genellikle %0, %1, %2 vs düşük düzeylerde gelir. Zaten uzmanı olmayan, bu rakamları da takip etmez. Arada sırada kulağınıza çalınsa da enflasyon oralarda hiç yokmuş gibi algılanır. Almanya’da yaşayanlar için de bu böyledir. Oysa her yıl küçük küçük enflasyon uzun vadede büyük bir bileşik ya da kümülatif enflasyon oluşturur. Türkiye gibi ülkelerde vatandaş %100’ün üzerindeki enflasyonlarla kaynayan kazanın içine atılır. Almanya’da ise tencere hafif hafif kaynatılır.

Ayrıca hiçbir istatistik kurumu hiçbir haber kuruluşu enflasyon rakamlarına açıklarken kümülatif beş ya da on yıllık enflasyon rakamlarına size söylemez. Tıpkı çakal bankaların faiz oranlarını reklamlarda yıllık değil aylık olarak göstermeleri gibi. Bu durumda kümülatif enflasyonu açıklamak da tek tek yıllık enflasyonları bulup bunların bileşik olarak toplamda uzun dönemde ne kadar enflasyon ürettiğini hesaplayan bendeniz gibi fikir işçilerine, gazetecilere kalır.

Öyle ise bakalım. Son 13 yılda maaşlar %32,13 artarken Almanya’da aynı dönemde kümülatif enflasyon ne kadar olmuş. 2008-2020 Dönemi yıllık enflasyon rakamlarını Statista’dan, 2021 yılı verisini ise Deutsche Welle’nin ‘Germany: Annual inflation hits highest rate since 1993’ başlıklı haberinden aldım. Bu rakamlara göre Almanya’da sadece bir yıl %3’leri gören onun dışında hep 0, 1, 2’ler düzeyinde seyreden enflasyon, son 13 yılda toplamda, %22,63 olmuş.

Bu durumda Almanya’da çalışanlar 13 yılda sadece (%32,13 – %22,63 = ) %9,5’mu gerçek zam alabildi? Hiç yoktan iyidir mi dediniz? Hayır arkadaşlar daha da kötüsü: Gerçekte hiç zam alamadılar. Çünkü resmi enflasyon tüm dünyada olduğu gibi Almanya’da da gerçek enflasyondan daha düşük ilan ediliyor.

YouTube videolarımda daha önce defalarca anlatmıştım. Enflasyon’da hile 1980’li yıllarda ABD’de Reagan yönetiminde başladı. Konut, gıda ve enerji gibi halkı en çok etkileyen kalemlerin enflasyon içindeki payını düşürdüler. Böylece resmi enflasyon sokaktaki enflasyondan düşük çıkmaya başladı. Bunu tüm dünya aldı kullanıyor. Tabi en çok kullanan da bizim TÜİK.

ABD’de Shadow Stats, 1980 yöntemi ile eski enflasyonu hesaplıyor. Ve bugün açıklanan resmi enflasyonun en az iki katını buluyor. Türkiye’de de ENAG verileri resmi rakamların en az iki katı çıkıyor. Tüm dünya bu şekilde. Bu durumda Almanya’da son 13 yılda gerçek enflasyon da aslında %22,63 değil en az %45,26. Ve bu dönemde Alman çalışanların ortalama ücret artış oranı (%32,13 – %45,26 = ) -13,13! Yani müthiş zam aldığını alım gücünün yükseldiğini sandığımız Alman kardeşlerimiz, dünyanın belki en ‘güçlü’ ekonomisinde son 13 yılda en az %13 fakirleşmiş!

Almanya en iyisi, Fransa, ABD vb ülkelerde durum daha kötü. Boşuna mı ‘Sarı Yelekliler’ haftalarca Avrupa’nın ortasını yakıp yıktı, iktidarları salladı? Öyle ise sistemin genelinde sorun var. Özellikle de sistemin en eski bölümünde ya da merkezinde. Bu sorunu aşmak için tek yapabildikleri merkez bankalarına sınırsız para bastırmak. Ama bu yöntem, bir kısır döngü ile daha çok enflasyona ve daha da fazla fakirleşmeye neden oluyor.

İktidar yandaşları hiç sevinmesin çünkü Almanya’da bile insanların fakirleşiyor olması; Türkiye’de kötü yönetimin milleti batı ülkelerinden kat kat daha hızla fakirleştirdiği gerçeğini gizlemiyor. Muhalefet taraftarları da sorunlar sadece Türkiye’deymiş Almanya, Fransa vb süper durumdaymış savını bırakmalı. Sistemin merkezinde meydana gelen sorunları görmezden gelirseniz yarın o sorunlar kürsel bir tufan olarak sizi vurduğunda ne yapacağınızı da bilemezsiniz…

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala