bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,402.26 2.40%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,081.71 1.42%
bnb
BNB (BNB) $ 559.54 1.90%
solana
Solana (SOL) $ 145.73 6.08%
xrp
XRP (XRP) $ 0.504706 1.32%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.471089 4.73%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.153092 3.08%

ALGO Coin Nedir? Algorand (ALGO) Coin Yorum ve Geleceği 2022

algorand 1

Bu yazımızda ALGO coin nedir, kripto para birimi Algorand nedir, ALGO coin nasıl satın alınır gibi sorulara cevap vermeye çalıştık. ALGO coin yorum ve geleceği hakkında detaylar…

Algorand, ödemeye odaklanan iki katmanlı açık kaynaklı bir blok zinciri ağıdır. 

Blockchain alanı, yeni kripto para birimleri, protokoller ve ağların gelişmekte olan kripto pazarına girmesiyle son zamanlarda muazzam bir büyümeye tanık olmaya devam etti.

Şaşırtıcı bir şekilde, Statista’nın raporuna göre dolaşımda 6.000’den fazla kripto token varken var olan tüm kripto para birimlerinin %1’inden daha azını oluşturan yalnızca birkaç ana blok zinciri var. 

Adını duyuran belirli bir blok zinciri projesi, yerel token ALGO’nun yanı sıra, hem merkezi olmayan hem de geleneksel finansal modelleri tek bir platformda barındırma yeteneğinden yararlanan Algorand’dır.


Algorand’ın Kısa Tarihi

Algorand, gelişmiş teknolojiler geliştirmedeki adımlarıyla tanınan Singapur merkezli bir şirket olan Algorand Vakfı tarafından finanse edilen bir blok zinciri projesidir. Algorand resmi olarak 2019’da piyasaya sürülmesine rağmen, teorik çalışma 2017’ye kadar uzanıyor ve Massachusetts Teknoloji Enstitüleri’nde (MIT) bilgisayar bilimi profesörü olan Silvio Micali tarafından yönetiliyordu.

Kriptografi ve bilgisayar bilimlerindeki uzmanlığıyla tanınan Micali, Stony Brook ile birlikte, projenin her bir parçasını temel altyapısından bitmiş ürünün kendisine kadar detaylandıran Algorand teknik incelemesinin ortak yazarlarından biriydi.

Algorand fikrini ortaya atarken Micali ve ekibi, temel bir yardımcı program tokeninden daha fazlasını istediler. Mülkiyet tapuları ve satışları gibi şeyleri izleyebilecek bir projenin yanı sıra akıllı sözleşmeler için bir platform geliştirmesiyle sonuçlandı.

Bununla birlikte, bir kripto projesi bir teknik inceleme ile bitmese de, kullanım durumu büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, Algorand araştırma çalışmasının başlamasından iki yıl sonra başlatıldı ve sermayeyi artırmanın yanı sıra yerel para birimi için bir kullanım başlatmayı amaçlayan token satışlarında yaklaşık 60 milyon dolar topladı. 

ALGO Coin Nedir?

Algorand, ana akım kripto para birimlerinin güvenilmezliğini, değişmezliğini ve ademi merkeziyetçiliğini temel saf hisse kanıtı (PPoS) konsensüs mekanizmasının hızı ve güvenliği ile birleştirerek blok zinciri üçlemesini çözen açık kaynaklı iki katmanlı bir blok zinciri ağıdır.

Kripto alanına aşina iseniz, “ blockchain trilemma” teriminin ne anlama geldiğini anlayacaksınız. Bununla birlikte, bunu ilk kez tökezleyenler için, bir blok zinciri üçlemi, bir blok zinciri sisteminin en az birinden ödün vermeden üç temel hedefi (güvenlik, ölçeklenebilirlik ve ademi merkeziyetçilik) tam olarak gerçekleştiremediği bir durumdur.

Blok zinciri üçlüsü çoğunlukla Ethereum (ETH2.0 güncellemesinden önce) ve diğer katman-1 blok zincirleri gibi geleneksel blok zincir sistemlerinde doğal olsa da, Algorand gerçek çözümler sunan birkaç platformdan biridir.

Algorand, özellikle blok zinciri üçlemesini çözmede rastgelelik kavramını kullanır. Bu tür bir yaklaşım, birincil işlevi yeni işlem blokları eklemek olan doğrulayıcılara odaklanır.

Bu amaçla, Algorand’ın temel algoritması, tipik olarak belirteç sahiplerinden oluşan rastgele doğrulayıcıları seçer. Ardından, seçilen doğrulayıcılar, ağa yeni bloklar eklemeye uygun olacak bir grup düğüm oluşturur.

Bu konsepti uygulayarak Algorand, ağda token sahibi olan herkes sistem tarafından seçilebildiği için gerçek merkeziyetsizliği başarabilir. Dahası, doğrulayıcıların sistem tarafından rastgele seçilmesi gerçeği, eski blok zinciri sistemlerine atfedilen güvenlik sorunlarını daha da çözmektedir.

Algorand ödeme odaklı bir ağ olduğundan, hızlı işlem ve neredeyse anında kesinlik elde etmek için tasarlanmıştır. Örneğin, Algorand saniyede 1.000’den fazla işlemi (TPS) işleyebilir ve beş saniyeden daha kısa sürede işlem kesinliğine ulaşabilir.

algorand

Algorand Nasıl Çalışır?

Algorand, daha önce bahsedildiği gibi işlem hızını ve kesinlik oranını artırmaktan sorumlu olan ‘Saf Proof-of-Stake’ (PPoS) olarak bilinen benzersiz bir türde hisse ispatı konsensüs mekanizması kullanır.

PPoS, daha geleneksel PoS’un aksine, düşük giriş engeline sahip oldukça demokratik bir fikir birliği mekanizmasıdır. Örneğin, ağa katılmak ve güvenliği sağlamak için minimum stake gereksinimi yalnızca 1 ALGO tokendir. Karşılaştırıldığında, Ethereum 2.0 konsensüs programı katılmak için en az 32 Ether gerektirir.

PPoS konsensüs mekanizması, blok zincirinde rastgele doğrulayıcı seçimini kolaylaştırmanın yanı sıra , ağın ödül sistemi için de etkilidir. Bu bağlamda, PPoS mekanizması doğrulayıcıların ödüllerini ağın yerel para birimi olan ALGO’nun tüm sahiplerine dağıtır.

Algorand ayrıca iki katmanlı bir blok zinciri altyapısını benimser; bu, hem katman-1 hem de katman-2 blok zincirlerinin faydalarını içerdiği anlamına gelir. Algorand’ın temel katmanı , tümü güvenlik ve uyumluluktan sorumlu olan akıllı sözleşme entegrasyonunu, varlık üretimini ve atomik kripto para birimi takaslarını destekler.

Kullanıcılar, 1. katman blok zinciri altyapısından yararlanarak Algorand Standart Varlıklar (ASA’lar) oluşturabilir; bu da herhangi bir varlığın temsil edilebileceği anlamına gelir ve yerel olarak aynı güvenlik ve ölçeklenebilirlik seviyesinden daha fazla yararlanır.

Özellikle, Algorand’ın ASA protokolü, bir geliştirici durumunda kullanıcıların yeni tokenler oluşturmasına ve bireysel katılımcılar olması durumunda diğer ERC-20 uyumlu cüzdanlardan mevcut tokenleri Algorand ekosistemine aktarmasına olanak tanır.

Öte yandan, ek katman, bazıları karmaşık akıllı sözleşmelerin entegrasyonunu ve merkezi olmayan uygulamaların (dApps) geliştirilmesini içeren daha karmaşık görevler için ayrılmıştır. 

Dahası, Algorand’ın büyük ölçüde staking’e dayanan bir halka açık blok zinciri olduğu göz önüne alındığında, hız veya ölçeklenebilirlikten ödün vermeden mümkün olduğunca çok sayıda dApp barındırıyor.

Algorand blok zincirinin bir başka ilginç yönü, belirli merkez bankası dijital para birimleriyle (CBDC) uyarlanabilirliğidir. En son gelişmede, platform, birkaç ana bilgisayar blok zincirine yönelik kapsamlı araştırmaların ardından Marshall Adası CBDC’sine ev sahipliği yapmak için seçildi.

Algorand Tokeni Hakkında

ALGO, Algorand’ın blok zinciri ağındaki temel değişim varlığı olarak ikiye katlanan yerel kripto para birimidir. ERC-20 tokeni, ekosistem içinde alışverişi kolaylaştırmanın ötesinde, aynı zamanda blok üretmek için doğrulama düğümlerini teşvik etmek için kullanıldığı için ağın ödül sisteminin ayrılmaz bir parçasıdır. 

Diğer blok zincirlerinden farklı olarak Algorand ödül sistemi benzersiz bir şekilde çalışır. Kesin olarak, yalnızca blok üreticilerine verilmek yerine, doğrulayıcılara blok üretmek için ödenen faydalar bölünür ve tüm ALGO token sahipleri arasında dağıtılır. 

Ancak bunun nedeni, doğrulayıcılar için seçim sürecinde benimsenen rastgelelik kavramına atfedilir. Bu ayrıca, tüm ALGO token sahiplerinin, diğer platformlarla karşılaştırıldığında önemli bir yüzde olan yıllık yüzde verim (APY) kadar yüksek kazanabileceği anlamına gelir.

Algorand’ın bir başka benzersiz yönü de, kullanıcıların ödül sisteminden yararlanmak için ALGO tokenlerini ‘paylaşmaya’ zorlanmaması. Bunun yerine, ALGO tokenlerinin bir kısmını velayet dışı bir cüzdanda veya Algoswap gibi bir borsada tutarak, kullanıcılar kazanılan ödüllere erişebilir.

Şu anda dolaşımda üç milyar ALGO tokeni var, katılan nodeler için ödül olarak dağıtılacak 1,75 milyar token, röle tokenlerine dağıtılacak 2,5 milyar, Algorand Foundation ve Algorand Inc için ayrılacak 2,5 milyar ve 0,25 milyar ALGO token son kullanıcı hibeleri için dağıtılacak.

Algorand Yönetimi ve Algorand Vakfı

Algorand Protokolü, Algorand Vakfı tarafından yönetilmektedir. Kar amacı gütmeyen kuruluş, Algorand Inc’in yanı sıra blok zinciri Protokolü’nün finansmanını ve gelişimini denetler.

Algorand Vakfı, blok zinciri Protokolünde büyüme ve gelişme sağlama sorumluluğunun ötesinde , Üniversitedeki geliştiricilerin yanı sıra diğer eğitim ortamlarına yönelik bursları da kolaylaştırır. Özellikle, vakfın küresel üniversite programı, diğerleri arasında MIT ve UC Berkeley gibi önde gelen kurumları kapsar.

Vakıf ayrıca 2020’de biri Asya’da diğeri Avrupa’da olmak üzere iki hızlandırma programı başlattı. Vakıfa göre hızlandırıcı programı, Algorand Protokolü üzerine inşa etmek isteyen geliştiricilerin yanı sıra devam eden projelere yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

ALGO Coin Yorum ve Geleceği 2022

Algorand’ın genel performansını değerlendirmek için dikkate almamız gereken birkaç şey var.

Düşük hesaplama gereksinimleri: PoW blok zinciri konsensüsünden farklı olarak, Algorand protokolünde madencilerin varlığı önlenir. Bu, iki şeye yardımcı olur: birincisi, işlem ücretleri ekosistemdeki madencilerle olacağından çok daha düşüktür. İkincisi, protokol çevre dostu olma testini geçer.

Yetkilendirme: Bir katılımcı, fikir birliğinin yetkilendirme kolunun bir parçası olmak isterse, belirteçler bir pay sahibine devredilebilir.

Çatallanamaz zincir: Algorand konsensüsünde, kullanıcılar her bloğa göründüğü gibi güvenebilir, çünkü iki farklı zincire çatallanamaz veya dallanamaz. Ağın bölümlendiği zamanlar olsa da, Algorand işlemlerin tutarlı kalmasını sağlar. Çift harcama , birçok merkezi olmayan platformda bir sorundur. Algorand ağında, iki farklı kişiyi aynı işlem turunda iki farklı işlem bloğunu onaylamaya ikna etmek imkansız olduğundan, çift harcama gerçekleşmez. Ayrıca, bir blok oluşturulduktan sonra sonsuza kadar sistemin bir parçası olur.

Gerçek merkezsizlik: Komitenin blokları onaylamak için rastgele seçimi, çevrimiçi olan herkesin seçilebileceği anlamına gelir ve bu nedenle ağ gerçekten merkezi değildir. Token sahipleri ayrıca ağdaki değişikliklere karşı veya lehte oy kullanabilirler.

Ölçeklenebilirlik ve hız: Algorand, rakiplerinin çoğundan daha uygulanabilir.

Genel olarak Algorand, saf bir PoS konsensüs mekanizmasına sahip etkileyici bir projedir. Yinelemek gerekirse, Algorand şu anda blok zinciri üçlemesini çözmeye yaklaşan bir protokoldür. Ethereum 2.0’ın Algorand protokolünü nasıl etkileyeceği hala belli değil, ancak umarım Algorand önemli bir darbe almaz.

Algorand’ın ekibi matematik ve bilgisayar alanlarında müthiş bir beyin gücüne sahip ve perakende ve risk sermayedarlarının milyonlarca dolarlık yatırımları var. Algorand ekibi, DeFi konseptini değiştiriyor ve projenin önümüzdeki birkaç ayı nasıl sonuçlanacağını görmek için sabırsızlanıyoruz.

ALGO Coin Grafiği


ALGO Coin Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 ALGO Coin 5,77 TL TL’den işlem görüyor. ALGO Coin fiyatı son 24 saat içerisinde 3.02% değişim gösterdi. ALGO Coin’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 77,661,613 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 1,439,049,128 dolar seviyesinde.

ALGO Coin Kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 ALGO Coin $ 0.177301 dolardan işlem görüyor. 2022 yılının Mart ayı itibariyle ALGO Coin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 3.28 dolarla kaydetti. Bununla birlikte ALGO yılın en düşük seviyesini ise 0,6744 dolarla belirledi.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ramazan Eles

Medyascope'ta editörlük, Habervakti.com'da editörlük ve sosyal medya yöneticiliği yaptı. Teknoloji haberleri sunan Techgirisim.com'u kurdu. Daha sonra Haberler.com'da editörlük yaptı. Ardından Beyaz Gazete, Haber365, Enigma Artı, Popüler Ekonomi gibi platformlarda kısa süreli çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala