bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,582.30 0.65%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,134.30 0.50%
bnb
BNB (BNB) $ 578.63 1.08%
solana
Solana (SOL) $ 147.75 1.14%
xrp
XRP (XRP) $ 0.523219 0.54%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.495654 2.16%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.157108 2.64%

Ahmet Usta ile Salı Buluşmaları’nın Üçüncüsü Gerçekleşti

Teknoloji ve kripto para dünyasının önemli isimlerinden Ahmet Usta, bölüm konuğu Dr. Aytunç Yıldızlı ile BTCHaber’in YouTube kanalında gerçekleşen Ahmet Usta ile Salı Buluşmaları programında bir araya geldi.

Ahmet Usta ile Salı Buluşmaları programının üçüncüsü 18 Mayıs günü gerçekleştirildi. Teknoloji ve kripto para dünyasının tanınmış iki ismi canlı yayında bir araya gelerek, Avalanche Blockchain Platformu’ndaki gelişmeleri ele aldı. Bölümün ana gündem maddeleri şu şekildeydi:

  • Dr. Aytunç Yıldızlı kimdir?
  • Neler yaptı? Neler yapıyor?
  • Kripto varlıklar üzerine yayıncılık yapmak
  • Avalanche Blockchain Platformu’ndaki gelişmeler
  • DeFi ekosistemindeki gelişmeler ve gelecek

Neler Konuşuldu?

Avalanche İş Geliştirme Direktörü Dr. Aytunç Yıldız, Ahmet Usta’ya konuştu. Ahmet Usta’nın “Avalanche’ın merkezi Amerika’da ama sen Türkiye’desin arada 7-8 saat fark var. Amerika’nın zaman dilimine göre kendini ayarlamak ve Türkiye’nin zaman dilimine göre yaşamak zorundasın zor olmuyor mu?” sorusuna Dr. Aytunç Yıldızlı şu şekilde cevap verdi:

Çok zor oluyor ama şunu söylemek gerekirse evet çok çalışıyor az uyuyoruz. Akademik zamanda konferansa gidiyorduk bilimsel anlamda o bize tatil gibi geliyordu. Takımdaki diğer arkadaşlar da çok çalışkan bizde Fransa’da, Çin’de çok büyük bir ekip var.

Ahmet Usta kurumsal anlamda daha güçlü olduklarını düşündüğü Latin Amerika’da kamu tarafına da değinerek şu soruyu yöneltti: “Dünyada çeşitli kamu otoriteleri Avalanche’ı ve sadece Avalanche’ı değil farklı blockchain projelerini kullanmak için büyük bir emek ve çaba harcıyorlar. Sen kendi pencerenden bu durumu nasıl değerlendiriyorsun? Duymak isterim.” Yıldızlı, bu soruya şu cevabı verdi:

Kamuda kullanılıyor. Birincisi bu aşı sertifikalarını blok zincirle hesaplıyorlar. Türkiye’de böyle bir gelişme yok onu da belirtelim. Türkiye’de operasyon sorumlusuyum ama en büyük kamu kuruluşuyla bağlantımızın olmaması beni biraz üzüyor diyebilirim. Bunu da regülasyonlara bağlıyorum.

Sözü devralan Usta, Dr. Aytunç Yıldız’a regülasyonların gecikmesi ve sadece Türkiye özelinde değil birçok ülkedeki operasyonların dinamiklerine nasıl baktığını sordu. Yıldızlı, şunları söyledi:

Kripto para piyasasına parça parça bakıyorum, hiçbir şey siyah ya da beyaz değil tabi bazı siyah ya da beyaz olan örnekler var ama birçok ülke gride. Dünyada da öyle mesela Türkiye’deki regülasyonlar gecikti. Regülasyonlar dünyada gelmiyor değil, birçok ülkede var mesela Japonya’da listelenecek coin’lere gidip lisans alıyorlar. Coin’leri, borsaları lisanslıyorlar. Türkiye’de liyakat sorunu var. Regülasyonlar konusunda Thodex hikayemiz var. Borsalar kullanıcıların parasını aldı ne kadar alındığı belli değil. Ama regülasyonlar çok adımlı olmalı mesela sosyal medyada hisse senediyle ilgili konuşmak çok zor hisse senediyle ilgili konuşanı yakıyorlar. Burada bir model alacaksak biz yasaları model olarak almayı seviyoruz devlet geleneğimizde. İngiltere’nin planladığı model güzel çok ayrıntılı vergi konusunda hepsini tek tek çıkartmışlar çok ciddi bir Ar-Ge yapmışlar. Mesela art niyetli yapılanmalar olabiliyor borsalar kullanıcılara zarar verecek coin’leri, token’ları listeliyor. Bu alanda regülasyon yapılmalı. Lisanslama yapılmalı bu alanlarda. Geç kaldık diyebilirim.

DeFi ekosistemi ve Avalanche Blockchain Platformu ile ilgili soru yönelten Usta “Merkeziyetsiz finans dünyası öyle bir şeyden bahsediyoruz ki regüle edilmesi ve engellenmesi imkansız insanın aradan faktör olarak çıkıp kodların kanun haline geldiğini biliyoruz. Akıllı sözleşmeler üzerinde çalışan ve bankacılarla ya da ekonomistlerle paylaşıp gösterdiğimiz zamanda gözlerinin fal taşı gibi açıldığı bir alan. Senin bakış açından DeFi’yı biraz dinlesek?” ifadelerini kullandı. Yıldızlı şu açıklamayı yaptı:

DeFi, evrimleşen bir süreç. İlk ne zaman DeFi yazmışız konuşmuşuz diye baktım 2018’de bahsetmişiz ilk olarak. Merkez bankacılığı, tefecilik, bankacılık düşünün klasik finansal sistemde yapabileceğiniz her şeyi düşünün bütün gücü bir kullanıcının eline vermek gibi bir şey DeFi, kendi stabil coin’inizi yaratabiliyorsunuz, borç alabiliyorsunuz borç verebiliyorsunuz. Nohutun mısırın buğdayın tokenize halinin trade edilebileceği bir alana doğru gidiyor. Bunları kripto paralar ile alabileceğiz diye umut ediyorum şu anda bankaların yaptığı her işi yapabiliyorsunuz, bankalara ihtiyacımız yok. Sadece bankaların değil merkez bankaların yapabildiği her işi DeFi ile yapmanız mümkün ve DeFi Ethereum üzerinde doğdu şimdide Avalanche üzerinde yarım milyar dolar var. Çok ciddi fonları bünyesinde barındıran ve çok ciddi fonksiyonlara sahip olduğunuz bir alan haline geldi. Dediğim gibi merkez bankacılığı da yapabiliyorsunuz, tefecilik de yapabiliyorsunuz, bankacılıkta yapabiliyorsunuz. Bunların hiçbirine bir lisans almadan veya üye olmadan mail adresinizi vermeden basit bir MetaMask cüzdanı üzerinde yapabiliyorsunuz.

Son olarak Ahmet usta Defi projesi konusuna değinerek, DeFi ekosistemini dünya üzerinde iyi bilenler olduğu gibi hiç bilmeyenlerin de olduğunu söyleyerek insanların nerelerden nasıl başlaması hakkında Yıldızlı’ya “DeFi diyoruz, airdrop diyoruz. Bu kavramlardan bile haberi olmayanlar olabilir. İlk adımı nasıl atmalılar?” şeklinde bir soru yöneltti.

“Şu an bana en çok sorulan ve benim muhtemelen en bocaladığım sorulardan bir tanesi nerden başlayabiliriz, nasıl girebiliriz. Bu alanda kendilerini geliştirebileceklerini biliyorum çalışarak ve okuyarak ama nerden başlayacaklar açıkçası orada çok büyük bir eksiklik var maalesef. Burada her şeyi takip etmek lazım, airdrop kovalamak bile önemli bir araştırmadır. Açıkçası sadece DeFi deneyimlemek oldukça önemli. Şu an ekosisteme yakın olup okumak tecrübe etmek bir fon kaynağı olabilir.”

Yayının tamamını ve detayları aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

BTCHaber

2016’da kurulan BTCHaber, kendi yazar kadrosu ile özgün yazılar ve içerikler üretmekte, yerli ve yabancı kaynakları takip ederek doğruluğu teyit edilmiş sadece önemli ve öne çıkan haberleri sunmaktadır. BTCHaber, kripto para piyasasının her geçen gün büyüdüğü bu dijital çağda yeni yatırım yollarının keşfetmek, gelişmeleri anbean takip etmek ve kullanıcıları doğru bilgiye ulaştırmak için kurulmuş güncel Bitcoin ve diğer kripto paraların konu alındığı haber platformudur.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala