bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,048.16 1.24%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,069.52 1.07%
bnb
BNB (BNB) $ 560.03 0.25%
solana
Solana (SOL) $ 143.19 0.82%
xrp
XRP (XRP) $ 0.517305 3.18%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.481891 1.60%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.153885 0.71%

Ahmet Usta ile Salı Buluşmaları’nın İkincisi Gerçekleşti

Teknoloji ve kripto para dünyasının önemli isimlerinden Ahmet Usta, bölüm konuğu Cem Sünbül ile BTCHaber’in YouTube kanalında gerçekleşen Ahmet Usta ile Salı Buluşmaları programında buluştu.

Ahmet Usta ile Salı Buluşmaları programının ikincisi dün gerçekleştirildi. Teknoloji ve kripto para dünyasının tanınmış iki ismi canlı yayında bir araya gelerek, gündemdeki gelişmeleri ele aldı. Bölümün ana gündem maddeleri şu şekildeydi:

  • Cem Sünbül kimdir?
  • Neler yaptı? Neler yapıyor?
  • Medya dünyasındaki değişim
  • Yeni normaller
  • Pandemi’nin etkileri
  • Cem’in blockchain dünyası ve kriptoparalara ilgisi
  • Önümüzdeki dönemde neler yapacak?

Neler Konuşuldu?

Bilişim basınının deneyimli gazetecilerinden biri olan Cem Sünbül, Habertürk TV’de hem dijital medya sorumlusu hem de teknoloji editörü olarak görev yapıyor. Ahmet Usta’nın “Geleneksel ve dijital arasındaki ilişkiyi ve dengeyi nasıl kuruyorsun? Gelenekselden uzaklaşıp dijitale dönerken o ilgiyi gelenekselde tutmayı çalışmak ve bunu dijital üzerinden sürdürmek?” şeklinde sorduğu soruya Sünbül şu şekilde cevap veriyor:

“TV ile dijital medya ile arasında ciddi bir aralık var gibi görünüyor. Diğer taraftan da bu ikisi tam bir köprü gibi. Bu ikisini birleştirmek kolay değil ama birleştirmek zorundasın. Ercan Uğurlu var, o da kendi kanalını açmış uğraşıyor ediyor. Bana göre bu taraflarda mutlaka bulunmak lazım.”

Usta önceki yayınlarda bahsettiği kripto para kurallarını tekrarladı. Sünbül’e merkez bankasının kripto paraların ödemelerde kullanılmamasına yönelik yönetmeliğini sordu. “Yönetmeliği nasıl yorumluyorsun? Doğru mu?”:

“Doğru. En azından yanlış değil. Ülkenin durumu ortada zorlu bir süreçten geçiyoruz. Diğer taraftan iyi bir kazanç sağlayabileceğin bir ortam var. Haliyle herkesin gözler oraya kaydı. Bu değişimle olası sorunlara karşı iyi bir önlem almış olabilirler.”

Usta sözü devraldı ve yönetmelikle ilgili kendi bakış açısını ortaya koydu:

“Ortaya çıkan algı, Türkiye’de inovatif bir sürecin önüne engel konulduğu şeklinde oldu. Bir şeyin nasıl olacağını tanımlamak var, bir de nasıl yapılmayacağı şeklinde tanımlamak var. Bu ikinci şekliyle oldu. Sınırlayıcı ve yasaklayıcı olmaktan ziyade düzenleyici olabilirdi. Yönetmeliğin aceleye geldiğini düşünüyorum. Haklı olabileceklerine dair tek empati yaptığım konu, son zamanlarda kripto paraların ödeme aracı olarak kullanabileceğine yönelik çok fazla haber çıkması. Devlet de burada bir şey dönüyor, ödemeleri takip edemiyorum, vergi gelirleri ne olacak diye bir refleks hareketini hızlı bir şekilde ortaya koydu.”

Doğrudan blokzinciri teknolojisine odaklanan DigiliraPay gibi işletmelere dikkat çeken Usta, bu işletmelerin yasanın dışına çıkan ve vergi kaybı yaratacak türden faaliyetlerde bulunmadığını söyledi:

“DigiliraPay gibi blokzinciri geçitleri var bunlarla kripto para ödemesi yapabiliyordunuz ancak ödemeyi alan yer kripto para tahsil etmiyor senden. Türk Lirası tahsil ediyor. O anki kur üzerinden karşı tarafa TL olarak yansıtılıyor. TL olarak fiyat konuluyor, ödemeyi TL karşılığında miktar bozdurularak yapıyor. Bunlar da faturalandırılıyor yani vergi kaybı yaşatacak bir durum yok. Yani yasanın dışına çıkan bir süreç yok. Ancak yine de piyasa bu gibi girişimleri yasaklamış oldu.”

Yayının tamanını aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Dilek Sarı

Dilek, 1992 yılında İzmir’de doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimini İzmir’de tamamladı ve 2010 yılında Adnan Menderes Üniversitesi Sosyoloji bölümüne başladı. 2014 yılında buradan mezun olan Dilek, alanda kalmak ve akademik çalışmalar yürütmek amacıyla aynı yıl Ege Üniversitesi Genel Sosyoloji ve Metodoloji anabilim dalında yüksek lisans eğitimine başladı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala