bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,363.85 0.30%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,574.05 0.20%
bnb
BNB (BNB) $ 586.75 1.42%
solana
Solana (SOL) $ 186.19 0.24%
xrp
XRP (XRP) $ 0.620545 0.16%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.649362 0.31%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.20519 11.43%

Paylaş

Ahmet Usta ile Salı Buluşmalarının Birincisi Gerçekleşti

Teknoloji ve kripto para dünyasının önemli isimlerinden Ahmet Usta, bölüm konuğu Mesut Çevik ile BTCHaber’in YouTube kanalında gerçekleşen Ahmet Usta ile Salı Buluşmaları programında buluştu.

Ahmet Usta ile Salı Buluşmaları programının birincisi dün gerçekleştirildi. Teknoloji ve kripto para dünyasının tanınmış iki ismi canlı yayında bir araya gelerek, gündemdeki gelişmeleri ele aldı. Bölümün ana gündem maddeleri şu şekildeydi:

  • Yayıncılık dünyası
  • Yayıncılığın dönüşümü
  • Influencer olmak
  • Blokzinciri ve kripto para ekosisteminin yayıncılık sektörü üzerindeki mevcut ve gelecekteki etkileri

Neler Konuşuldu?

Öncelikle Ahmet Usta, yayıncılık dünyasından bahsetti ve Mesut Çevik’e yayıncılık dünyasının nasıl değiştiğini sordu. Çevik şunları söyledi:

“Biz sektöre girdiğimizde dijitalleşme başlamıştı. Google’ın Türk siteleri indekslemeye başlamasıyla birlikte dergiler yok olmaya başladı. Forumların ve dijital haberciliğin değer kazanmaya başladığı bir döneme girdik. Daha sonra video içerikler değer kazanmaya başladı. Yerini hızla video içerikler aldı ve giderek büyüdü.”

Home Office: Mesai Saati Ortadan Kalktı

Daha sonra bir gözlemini paylaşan Usta, home office ile mesai saatinin tamamen ortadan kalktığını söyledi ve Çevik’e bu konu hakkındaki görüşlerini sordu:

“Özellikle pandemi dönemi başladıktan sonra herkes homeoffice’e geçti. Biz bilişim dünyasında konuşuyoruz gelecekte insanlar evlerinden çalışacaklar, teknolojiyi kullancaklar diye… Başta kulağa keyifli bir şeymiş gibi gelse de, şu an mesai kavramı tamamen ortadan kalkmış durumda. İster sigortalı çalışan olsun, ister kendi işini yapan olsun, kimle konuşsam eskiden daha az çalışıyorduk, şimdi deli gibi çalışıyoruz, mesai saatimiz kalmadı diyor. Senin için de durumlar öyle mi?”

Çevik, Usta’nın yönelttiği soruyu şu şekilde cevapladı:

“Normalde bir video editörün ayda çıkarabileceği içerik sayısı 8 ila 9’dur. Ancak bu süreçte ben de içerik sayımın 20’yi geçtiğini fark ettim. Farkında olmadan çok hızlı yorulmaya ve yıpranmaya başladım. İşte iş, evde ev ortamın olacak.”

NFT Çılgınlığı

Usta daha sonra Çevik’e kripto paraları ilk olarak ne zaman duyduğunu sordu. Bitcoin’in 18.000 dolar olduğu zamanlar olduğunu söyleyen Çevik, o zaman Bitcoin’in halkta bir karşılığı olmadığını da ekledi. 1000 TL’lik yatırımı 300 TL olarak eline aldığını söyleyen Çevik ile ilgili, Usta şu genel tavsiyelerde bulundu:

“1. Kaybettiğinde üzülmeyeceğin kadar yatır.

2. İkiye üçe katladıysan da birinci kuralı bozma.”

Son dönemlerin en çok konuşulan gündem maddelerinden biri olan NFT’lerden bahseden Usta, Çevik’e ilk videosunu NFT’ye dönüştürme isteğinden neden vazgeçtiğini sordu. Çevik şu şekilde yanıt verdi:

“NFT yapmak için ödenen tutar çok yüksek. 150 dolar… Bir sanatçı için düşündüğünde bile NFT çılgınlığı belirli bir ortalama üzerinde gelire sahip olanlar için. Çok yüksek tutarlı satışlar yapması gerekiyor ki bu tutar önemli olmasın. Bu sistemin değişmesi gerekiyor. NFT, gelecekte var olacağını bildiğim bi blokzincirinde olursa o zaman anlamlı olur. Ama şu an şirketin sunucusunda, hard diskinde kalıyor. NFT’de sergileme ücretlerinin düşmesi gerek. Tekrar kapitalizmin içine giriyor bu haliyle.”

Usta, NFT’leri alanın birçok önde gelen ismi gibi ICO çılgınlığına benzetti. Bu projelerin çok büyük bir kısmının şimdi olmadığına dikkat çeken Usta, kalanların ise DeFi projesine dönüştüğünü söyledi:

“NFT’de de buna benzer bir durum oluşacak. İnsanlar boş çıktığını görecek ancak kalanlar ile farklı alanlar yaratılacak.”

Türkiye’deki Regülasyon Beklentisi

Usta, Çevik’e bir diğer önemli gündem maddesi olan Türkiye’deki regülasyon beklentisi hakkında ne düşündüğünü sordu. Çevik şu şekilde cevapladı:

“Kurumlar regülasyon istiyor. Hepsi buna açık. Elini kolunu sallayan bu işe gelmesin. Eminim çığ gibi büyüyen mağduriyetler göreceğiz. Borsalar insanların kripto paralarını bozmak istediği zaman kapanabiliyor. New York borsasının en aktif zamanda kapandığını düşünün. Böyle bir şey olabilir mi?

Ancak dolandırıcılık kelimelerin kullanılması sert bir şekilde ele alındığını gösteriyor. Bu konuda çekinceliyim.”

Usta da Çevik’in bu endişesine katıldı ve “başıboş” kelimesinin kendisini biraz endişelendirdiğini söyledi: “İstişare ile doğru bir karar çıkacaktır.”

Blokzinciri Yayıncılığı Değiştirebilir mi?

Usta, “Blokzinciri gelecekte yayıncılığı değiştirebilir mi? Aracının olmadığı, içerik konusunda devrimsel bir şey yaratabilir mi?” şeklinde bir soru yöneltti. Çevik şu şekilde cevapladı:

“Youtube’un yoğunluğunu kaldırabilecek bir blokzinciri henüz yok. Söyleyenler var ama ne zaman ihtiyacımız olsa çöküyor. Blokzincirinin şu anki haliyle geleceğe taşınacağından şüpheliyim. İki üç satırlık kod için tasarlanmış. PayPal şimdi blokzincirinin yaptığı şeyleri yapabileceğini, üstelik 100 kat daha hızlı ve güvenli bir şekilde yapabileceğini söylüyor. Bu nedenle, blokzinciri çok daha fazla gelişmeli. Çok fazla veri üretiyoruz ama ortak bir kütüphanede değiliz. Bu yapının değişmesi lazım. Eğer insanlar dijital bir miras bırakacaksa sistem bu şekilde olmalı. İnternetin en büyük sıkıntısı YouTube’a eklediğin şeyin sadece YouTube’da kalması. Eğer YouTube bunu kapatırsa bu yok olup gidecek.”

Elon Musk’ın Tweet’leri

“Peki, Elon Musk’ın bir tweet ile piyasayı kontrol etmesi hakkında ne düşünüyorsun?”

Çevik bunun bir hak ve doğal bir şey olduğunu söyledi:

“Tesla hisseleri manipüle edilmeye çalışılıyordu ve bu yasal olarak yapılabiliyordu. Bence tweet atması da aynı hak. Bu süreçler farklı farklı yorumlanabilir. Ancak bir tweet attığı için bir şey yükseliyorsa o insanı tebrik etmek gerek, yüksek bir güvenilirliğe sahip demek. İnsanların bakış açısını değiştirmesi gerek. Böylece yaptığı şeyin çok doğal bir süreç olduğunu anlayabilirler.”

Yayının tamamını aşağıdaki bağlantı üzerinden izleyebilirsiniz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Dilek Sarı

Dilek, 1992 yılında İzmir’de doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimini İzmir’de tamamladı ve 2010 yılında Adnan Menderes Üniversitesi Sosyoloji bölümüne başladı. 2014 yılında buradan mezun olan Dilek, alanda kalmak ve akademik çalışmalar yürütmek amacıyla aynı yıl Ege Üniversitesi Genel Sosyoloji ve Metodoloji anabilim dalında yüksek lisans eğitimine başladı. Yüksek lisans tezini “Risk Toplumu” ve “Korku Kültürü” üzerine yapan Dilek, daha sonra akademi ile arasındaki fikir ayrılıkları ve kripto varlıklara artan ilgisi nedeniyle bu sektöre adım attı. 2019 başlarında yerli bir kripto varlık işlem platformunda Sosyal Medya Uzmanı olarak görev alan Dilek, burada bulunduğu yaklaşık iki sene boyunca, alana ilişkin bilgi birikimini artırmaya yönelik çalışmalarda bulundu. Bir taraftan alana ilişkin teorik bilgilerini geliştirirken, diğer taraftan bu bilgileri pratiğe dökmek için çaba gösterdi. Öte yandan, yaklaşık beş yıldır sürdürdüğü SEO uyumlu içerik üretimi, İngilizce çeviri ve grafik tasarım çalışmalarına freelancer olarak devam etti. 2020 yılı sonlarında Kriptomeda’ya katılan Dilek, Coinkolik ve BTCHaber’de İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. O zamandan bu yana burada görev almayı sürdürdü ve alana ilişkin bilgilerini derinleştirirdi. Dilek şimdi zincir üstü analiz ve DeFi ürünleri hakkında kendini geliştirmeye çalışıyor ve NFT alanını ise yakından takip ediyor. Blokzinciri teknolojisinin yazılım yönüne de ilgi duyan Dilek, ilerleyen yıllarda bu alan hakkında da bilgi sahibi olmayı umut ediyor. Dilek kripto varlıkların yanı sıra müzik, deneysel sinema, modern psikoloji, astronomi ve doğa sporlarına ilgi duyuyor. Uzaya ilişkin fenomenler hakkında araştırma yapmayı seven, alana dair haber ve bilimsel çalışmaları yakından takip eden Dilek, amatör olarak astrofotoğrafçılık da yapıyor. Aynı zamanda amatör bir kuş gözlemcisi olan Dilek, İzmir’de aktif olarak çalışmalar yürüten Doğa Derneği’nin etkinliklerini yakından takip ediyor. Etik sebeplerle vegan bir yaşam tarzını benimsemesi nedeniyle her türlü hayvan sömürüsüne karşı duruyor. Psikoloji alanına dair akademik makaleler okumayı, müzik festivallerine katılmayı, deneysel filmler izlemeyi, blokzinciri teknolojisini konu alan kitaplar okumayı ve yeni kültürlerle tanışmayı seviyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala