bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,438.80 0.77%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,272.31 2.82%
bnb
BNB (BNB) $ 611.02 1.21%
solana
Solana (SOL) $ 159.09 3.24%
xrp
XRP (XRP) $ 0.543304 0.02%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.497822 2.87%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.161891 2.67%

ABD’nin Yeni Bitcoin ETF Oyunu

ABDde Tarim Disi Istihdam Beklentilerin Uzerinde Geldi1

ABD içinde önemli bir grup mevcut petro-dolar sisteminin devamından yana. Doğal olarak sınırsız bir biçimde dünyanın en çok kabul edilen rezerv para birimini basmaya devam etmek istiyorlar. Böylece üretim yapmasalar da dolar verip dünyadan her şeyi satın alabiliyorlar. Elbette kimse böyle bir avantajdan vazgeçmek istemez.

Bu nedenle ABD dijital yani kripto dolar konusunda işleri ağırdan alıyor. Çünkü mevcut doları kripto yapmak kriptoparaları yani sınırlı bir para olan Bitcoin’i bir nevi onaylamak olacak. ABD’nin ısrarla ayak dirediği bir başka konu ise Bitcoin’e dayalı borsa yatırım fonu yani ETF çıkarmak.

ETF’ler Dayandıkları ürünü gerçekten piyasadan satın alıyor. Sonra bu gerçek ürüne dayalı fona ait hisse senetlerini borsada alım satıma açıyorlar. Böylece mevcut milyonlarca borsa yatırımcısı kriptopara borsaları vs uğraşmadan kendi bildikleri ve alışık oldukları yöntem ile Bitcoin’e yatırım yapabiliyor. Grayscale gibi mevcut ürünlerde ise uzun vadeler vs gibi işlemleri zorlaştıracak ve maliyetleri arttıracak unsurlar var.

ETF’in Bu özellikleri ile piyasadan yüklü miktarda Bitcoin alıp Bitcoin fiyatlarını yukarı iteceği açık. İlk etapta bir ABD Bitcoin ETF’inin en az 5 milyar $ yatırım çekeceği tahmin ediliyor.

İşte sınırsız petro-dolar sisteminin devamını isteyen ABD içindeki bazı güçler bu ETF olayını da sürekli engelliyor ya da erteliyor.

Son olarak bu güçler Bitcoin ETF’i konusunda yeni bir oyunu devreye soktu. ABD sermaye piyasaları denetleme kurumu SEC’nin Başkanı Gary Gensler hafta başında yaptığı bir açıklama ile Bitcoin ETF’ine yeşil ışık yaktı! İlk bakışta süper haber. Ancak bu ETF Bitcoin türev ürünlerine dayalı olacak.

Türev ürünlerde yatırım aracının dayandığı varlığın gerçekten elinizde olmasına gerek yok. Dolayısıyla Bitcoin ‘future’larına yani türevlerine dayalı bir ETF’in de gerçekten piyasadan Bitcoin almasına gerek yok. Ne dahiyane bir ayak oyunu değil mi? Yatırımcılara “Bitcoin ETF’i demiyor muydunuz? Alın size Bitcoin ETF’i” diyorlar. Adeta Bitcoin taraftarları ile dalga geçiyorlar.

Kendilerine yakın basın da hemen propagandaya başlamış. Bloomberg’de Vildana Hajric ve Claire Ballentine imzası ile konu hakkında çıkan yazının başlığı aynen şöyle: “Bitcoin Destekçileri, SEC ETF’e Kapı Açmasına rağmen Mutlu Değil”. Yani kabahatli olan Bitcoin destekçileri. Yatırımcıları alenen kandırmaya çalışan SEC sütten çıkmış ak kaşık.

ABD’nin içinde mevcut kurulu düzenin devamını isteyen bu güçlere sesleniyorum: Sevgili arkadaşlar boşuna kıvırıp durmayın. Tarihin akışını böyle ayak oyunlarıyla ancak yavaşlatırsınız ama değiştiremezsiniz. Bugün Kanada gibi demokratik ve ekonomik standartları yüksek bir ülke çoktan Bitcoin ve Ethereum ETF’lerini çıkardı. 100 milyonlarca dolar bu araçlara akmaya başladı bile. Her gün yeni bir büyük banka ya da şirket Bitcoin tarafına geçiyor. Dünya sisteminin tarih boyunca yaptığı gibi sınırsız paradan sınırlı paraya geçişini engelleyemezsiniz. Sınırsız dolar mutlaka yerini altın, gümüş ve Bitcoin gibi sınırlı paralara dayalı yeni bir uluslararası finans sistemine bırakacak. Direnmek sadece sizin acılarınızı arttıracak.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala