bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,860.99 2.48%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,572.67 1.60%
bnb
BNB (BNB) $ 582.44 1.62%
solana
Solana (SOL) $ 188.53 1.99%
xrp
XRP (XRP) $ 0.629099 2.28%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.6521 0.50%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.216844 16.95%

ABD ve Rusya’nın Kriptoya Bakışları

abd ve rusyanin kriptoya bakislaris

Bu haftaki yazımda iki ülkenin, ABD ve Rusya’nın kriptoya bakışlarını karşılaştırmak istiyorum. Bunu yapmak istememin sebebi, son aylarda dünyada değişmiş olan konjonktür neticesinde önümüzdeki bir yıl içerisinde bu iki ülkenin de kripto ile ilgili pozisyonlarının netleşeceğini düşünmemdir. İki ülke de bahsettiğim pozisyon netliğine zorlanmakta, adeta arkadan itilmekte! Ancak gerekçeleri çok farklı.

ABD’nin kripto ile bir netlik sağlamak istemesindeki ana etken, bitcoin, ether ve diğer altcoinlerin artık dünya insanları arasında, yastık altı yatırım aracı statüsüne geçmiş ve hızlı bir yayılım gösteriyor olması. Aktif cüzdan sayısı tüm dünya genelinde şu anda 400-450 milyon seviyesinde, bu seviye bir milyara eriştiğinde kriptolar bambaşka bir oyuna dönüşecek. Zira yatırım amaçlı alınan ve cüzdanlarda saklanan bitcoin’ler ve ether’ler aslında insanlara, cazibesini ve değerini yitirmekte olan ulusal paralara (fiat paralara) karşı bir güvence oluşturacak. Bu amaçla yastık altı dijital cüzdanlarda saklanan bitcoin’lerin yanına artık ether de eklendi. Onun da yeni yeni değer koruma amaçlı alıcısı olmaya başladığını veriler bize gösteriyor. 

Bütün bunlara ek olarak, dünyanın rezerv parası olan doların bu statüsünü zorlayan yeni bir konjonktür var artık; gerek Çin’in, gerekse de ABD hazinesinin borçlarının dolarla olması bu iki karşı kutup ülkesini kader ortağı yapıyor. Şu anda doların değeri düşmesin diye faiz indirimine yanaşmayan Fed, geçen haftalarda İngiliz Merkez Bankası ile papaz olmuştu. Bank of England emeklilik fonlarının batmaması için para basmak zorunda kalmıştı, bu da hem sterlin’e hem de ülkenin siyasi istikrarına darbe vurdu. Bundan sonra İngiltere’nin daha doğrusu Birleşik Krallığın kaderi bakalım nerelere sürükleyecek onları. Muhtemelen önümüzdeki yıllarda birlikten kopan ülkeler göreceğiz. Japon Merkez Bankası da daha iki gün önce 50 milyar dolarlık Amerikan hazine bonosu satışı yapıp kendi ulusal parası yen’in değerini korumak için harcadı. Üstelik bu hareket hiç bir kalıcı etki yapmadı ve maliye bakanını koltuğundan etti. Hatırlayın, ABD’nin de benzer durumlara düşmesinden korkan Fed, geçen ay kendi vatandaşlarını fakirleştirmek bahasına doların dünyadaki rezerv para statüsünü korumaya kararlıyım açıklaması yapmıştı. 

Rusya’nın derdi ise bambaşka

Rusya’nın kripto ile ilgili bir görüş netliği oluşturmak istemesindeki ana etmen çok farklı. Rusya’nın Amerikan doları gibi bir rezerv parası yok, öyle bir iddiası da yok, en azından şimdilik. Onların kripto ile ilgili netlik istemelerinin nedeni, ipi Basel’e bağlı olan kendi merkez bankalarının rubleyi esir alması riskine ve yakın ülkelerle (mesela Türkiye ile) normal ticaretini yürütmesine engel olan Batı yaptırımlarına (Ref.1) ve banka yasaklamalarına karşı alternatifin kriptoparalarda olduğunu nihayet farketmesi oldu (Ref.2). Ardı arkasına ticarette bitcoin ve ether kullanabiliriz gibi açıklamalar geldi Rusya kaynaklı haber ajanslarından. 

Ne var ki bu basın haberlerinin yankılarını okuduğumda gördüm ki, globalist Rus oligarklarının sahibi olan Londra bankaları ile aynı eksende hareketler yapan Rusya merkez bankası ile Rusya’nın ulusal çıkarlarını temsil eden Duma’daki bazı vekiller ve Rus bürokrasisinin bazı temsilcileri arasında bir savaş cereyan etmekte. Savaştan önce her iki taraf da kriptoya düşman iken artık ikinci tarafta, ulusalcılar tarafında, bir aydınlanma olmakta ve kriptoparaların ve özellikle blokzincir teknolojisi üzerinde yapılabilecek yeni bir rublenin Batı emperyalizmine karşı bir duruş anlamına geleceğini anlamaktalar. Ancak buraya kolay gelinmiyor. Putin’in danışmanlığını yapmış olan, Asya işlerinden sorumlu bakan Sergey Glazyev gibi isimler ulusalcı görüntüsü vermekle beraber satır aralarında Batı finans çevrelerinin istediği doğrultuda şeyler öneriyordu. Savaşın başladığı 24 Şubat’tan hemen sonra, 16 Nisan’da Batılı kaynaklarında yayınlanan söyleşisinde Glazyev, rublenin IMF’nin sepet parası SDR benzeri bir Asya ülkeleri sepeti içine girmesi taraftarıydı (Ref.3). Bu söyleşisinde doların rezerv para statüsünün zayıflamakta olduğunu belirtmekle beraber Çin, Hindistan gibi ülkelerin fiat paralarından oluşacak bir sepet para birimi önermesini, kriptoya gelebilecek ilgiyi başka tarafa odaklama çabası olarak okudum. Savaştan az önce, 2022 Ocak ayında Rusya Merkez Bankası zehir zemberek bir rapor yayınlamış ve kriptoparaların ponzi şeması olduğunu ve yok edilmeleri gerektiği minvalinde bir rapor yayınlamıştı. Ben de o dönemde bu raporu işlemiş ve “Rusya’nın Kriptopara ile İmtihanı” başlıklı bir yazıyı bu sayfalarda yayınlamıştım. (Ref.4) Rusya’da çalışmasına izin verilen bir CEX yani merkezi borsa hala yok. Henüz yok diyelim. Alım-satım işleri DEX’ler üzerinden veya tezgah altından yürütülüyor.

Başkanın emri var…

Amerikan devleti, Beyaz Saray tarafından 9 Mart 2022’de yayınlanan “Executive Order” (Başkanlık Emri) ile çeşitli devlet kuruluşlarından görüş istemişti, 6 ay da süre vermişti. Süre doldu, bu görüşler geldi. ABD, kriptolarda nasıl bir regülasyon uygulayacağını düşünedursun biz meselenin özüne odaklanalım. 

Yayınlanan başkanlık emrinde ve devlet kurumlarından gelen cevaplarda yedi ana bölüm işlenmiş:

1) Tüketicileri, Yatırımcıları ve İşletmeleri Korumak; 

2) Güvenli, Uygun Maliyetli Finansal Hizmetlere Erişimin Teşvik Edilmesi; 

3) Finansal İstikrarın Teşvik Edilmesi; 

4) Sorumlu İnovasyonu Geliştirmek; 

5) Küresel Finansal Liderliğimizi ve Rekabet Gücümüzü Güçlendirmek;

6) Yasadışı Finansmanla Mücadele; 

7) ABD Merkez Bankası’nca bir Dijital Para Biriminin (CBDC) nasıl çıkartılabileceğinin araştırılması.

Beşinci maddede “Küresel finansal liderliğimiz” dedikleri, (zaten metin içinde de bunu açıklıyorlar)  doların dünyada rezerv para statüsü. Bunu kaybetmemek için her şeyi yapacağız diyor Amerikan devleti. Zaten Fed’in son zamanlardaki faiz politikası ile bunu uyguladıklarını görüyoruz. Dahası bunun için, gerekirse yasadışı finansmanı kolaylaştırıyor diye bitcoin’e, o olmazsa başka altcoin’lere de tebelleş olacağız diyorlar. Örneğin kısa süre önce Tornado Cash’in yazılımcısını sokak ortasında derdest ettikleri gibi. Son maddede ise tüm bu blokzincir ve kripto inovasyonlarını bir hamlede bitirmek için CBDC denilen merkezi dijital paraları çıkartıp ortaya süreceğiz diyorlar.

Ancak bu CBDC hamlesinin başarılı olacağına ve istenilen sonucu vereceğine kendi uzmanları bile ikna olmamış durumda. (Bakınız: Ref.5) Sonuç olarak, bitcoin ve ether gibi kriptoparalarla Ethereum platformu üzerinde çalışan binlerce token’ın ne olduğunu hangi kategoriye girmesi gerektiğine henüz karar verebilmiş değil ABD yönetimi. Ortaya çıkan tek netlik Stable-coin’lerin yani USDC ve USDT benzeri token’ların ne şekilde regüle edilecekleri. Bu konuda bir düzenleme yakında gelecek gibi görünüyor. 

Özet:

ABD’nin ana hedefi doların rezerv statüsünü korumak, bunun için sonuna kadar savunma yapacaklar, öyle anlaşılıyor. Rusya’da ise durum farklı, onlar savunmada değil, rubleyi bir global rezerv para yapma fikrine de henüz ısınabilmiş değiller. Kriptoparaların ponzi şeması ve globalcilerin kirli oyunu olmadığını yeni yeni anlamaya başlayan kesim gençler değil, Sovyetleri ve eski solculuk günlerini hatırlayan yaşlı kurtlar: Bu grup şu anda blokzincir devrimini anlamaya 30’lu yaşlardaki MBA’li gençlerden daha yakın. Yaşlı kurtlar ile globalist Basel yanlısı merkez bankacılar arasında Rusya’da şu anda kıyasıya bir mücadele yaşanıyor. Sonucu merakla bekliyorum.

Referanslar:

1-)https://www.zerohedge.com/crypto/europe-bans-russians-its-crypto-markets

2) https://bitcoinmagazine.com/markets/russia-prepares-roadmap-for-bitcoin-crypto-regulation-report

3) https://www.zerohedge.com/geopolitical/escobar-russian-geoeconomics-tzar-introduces-new-global-financial-system

4) https://www.btchaber.com/rusyanin-kriptopara-ile-imtihani/

5) https://cointelegraph.com/news/fed-governor-waller-says-us-cbdc-would-not-enhance-things-the-world-loves-about-us-fiat

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cemil Şinasi Türün

30 yılı aşkın tecrübesiyle fintech ve pazarlama dünyasındaki öncü isimlerden olan Cemil Şinasi Türün bilgisayar oyunlarından üç boyutlu sanal dünyalara kadar pek çok çalışmaya imza attı. Yerel ve uluslararası firmalar için kampanyalar hazırlayan Türün; teknoloji, blokzincir, kripto para ve dijital varlık konularında projeler üretti.
https://cemilturun.medium.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala