bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,130.91 4.58%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,100.58 4.90%
bnb
BNB (BNB) $ 604.52 0.47%
solana
Solana (SOL) $ 143.15 9.11%
xrp
XRP (XRP) $ 0.515305 4.63%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.46508 6.04%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.148667 7.42%

ABD Üzerinde Dijital Dolar Baskısı Artıyor

abd uzerinde dijital dolar baskisi artiyor

Küreselci sermayeye yakın güçler ABD’nin doları bir an önce dijitale çevirmesini istiyor. Dijital diyorlar ama aslında kastettikleri ‘kriptopara olarak dolar’.

Konunun geri planına baktığımızda küreselcilerin isteği de gerçekte dijital dolar değil. Onların nihai amacı bir IMF kriptoparası oluşturmak. Dijital dolar IMFCoin’in sadece yolunu açacak. Dolar dijital olursa ABD, IMF’nin kendi parası SDR’yi de dijitalleştirmesine itiraz edemeyecek diye düşünüyorlar.

Küreselciler, 2020 Krizi başlayınca kurtarma paketleri içine dijital dolar çıkarılmasını da sıkıştırdılar. Ancak Trump’a yakın daha ‘milliyetçi’ güçler paketten ‘dijital doları’ çıkarttı. Son olarak JP Morgan baş ekonomisti Michael Feroli ve türev stratejileri başkanı Josh Younger yayınladıkları bir raporda dijital paraların en çok doların hakimiyetine zarar vereceğini belirterek ABD’yi bir an önce dijital doları çıkarmaya çağırdı.

Bugün basılan dolarların zaten yüzde 90’dan fazlası dijital olarak üretilir. FED Başkanı bile geçenlerde katıldığı CBS televizyonunun 60 dakika programında doları hiç zahmet çekmeden dijital olarak bastıklarını ifade etti. Öyleyse nedir bu dijital dolar ısrarı?

Küresel sermaye önceleri merkez olarak İngiltere’yi kullanıyordu. O dönemde dünya rezerv parası da İngiliz para birimi sterlin ya da ‘pound’du. İngiltere’de üretim eskisi gibi etkin yapılamaz hale gelince bu ülkeyi terk edip Amerika’ya geçtiler. Dünya para birimi de dolar oldu.

Küreselcilere göre şu anda Amerika’da da özellikle işçileri uzun saatler küresel ölçekte görece düşük ücretlerle çalıştırma dönemi çoktan bitti. O nedenle artık ABD’yi de doları da gözden çıkardılar.  Yeni dönemde üretimin çok daha etkin yapılabildiği, sermayenin kar oranının çok daha yüksek olduğu Çin’e yerleşmek istiyorlar. Ancak binlerce yıllık devlet geleneğine sahip olan Çin’e yerleşmek de kolay değil.

O nedenle bu defa küresel bir çözüm peşindeler. Amerikan merkez bankası FED yerine IMF’yi Dünya merkez bankası haline getirmek istiyorlar. Böylece IMF’nin parası SDR de doların yerine dünya rezerv parası olacak.

Ancak elbette Amerika, doların küresel rezerv para olmasını bitirecek böyle bir projeyi istemeyecek. Zaten doların gücünü çıkarırsanız Amerikan ekonomisi bir muz cumhuriyetinden hallice. SDR bugünkü klasik dijital altyapıda dünya parası olmaya kalkarsa ABD bu girişimi kolayca engeller. SWIFT sistemini kapatır bu yeni paraya kapatır olur biter.

Oysa IMF’nin ‘dijital’ yani kripto parası, Blockchain gibi bir dağıtık teknoloji üzerinde işlemeye başlarsa hiç kimse bu yeni dünya parasını teknolojik olarak engelleyemez. Bu arada ABD kendi parası doları dijitalleştirirse yarın IMF’nin SDR’yi dijitalleştirmesine itiraz için sağlam argümanlardan da yoksun kalacaktır. İşte bu yüzden Covid-19 ortamını ve 2020 Krizi’ni fırsat bilen küreselciler doları dijitalleştirme projesini hızlandırmak istiyor.

Şu ana kadar Trump ve onun etrafında toplanan milliyetçi diyebileceğimiz güçler dijital dolara karşı çıktı. Milliyetçi Amerika son çare olarak altın standardına dönüşü düşünüyor. Donald Trump, Altın standardı taraftarı olduğu bilinen ekonomist Judy Shelton’ı FED’e sokmaya hatta orada başkanlık koltuğuna oturtmaya çalışıyor.

Judy Shelton ise son açıklamasında altına dayandırılacak yeni bir doların bir “kripto para şeklinde de çalışabileceğini” söyledi. Yani Judy Shelton karşı tarafa diyor ki numarayı bırakın, dijital dediğiniz kripto paradır bunu görüyoruz. Ve sizin istediğiniz gibi dolar ve/veya SDR olarak sınırsız basılan yeni kripto-dijital paralar istemiyoruz. Çünkü siz sınırsız, borca ve faize dayalı olarak bastığınız paralarla dünyayı sömürüyorsunuz. Siz yeni dönemde sınırsız doları tahtından etmeye kalkarsanız; biz de sınırlı yani altına dayalı yeni bir kripto dolar getiririz. İşte meselenin özü budur…

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala