bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,923.39 0.63%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,114.18 0.90%
bnb
BNB (BNB) $ 568.57 1.59%
solana
Solana (SOL) $ 147.49 0.40%
xrp
XRP (XRP) $ 0.522127 3.60%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.49289 4.36%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.158525 3.63%

ABD, NFT Kârlarından Payını İstiyor

abd nft karlarindan payini istiyor

Kripto para piyasasının en popüler konularından biri de NFT‘ler. İstatistiklere göre NFT pazarı, geçen yıl 44 milyar dolarlık değere ulaştı. Durum böyle olunca ABD hükümeti de NFT’lerden elde edilen kârdan payını istiyor.

ABD, NFT Kârlarından Pay Almak için Çalışmalar Yapıyor

Chainalysis’in verilerine göre NFT pazarının değeri 2021 yılında 44 milyar dolara ulaştı. Melanie Trump‘tan Justin Bieber‘a kadar birçok dünyaca ünlü isim NFT dünyasına giriş yaptı. Bloomberg’in haberine göre, şimdilerde NFT yatırımcıları ve oluşturucuları nereyse yüzde 37’yi bulacak vergi oranlarıyla karşı karşıya.

abd nft karlarindan payini istiyor 2
NFT’lere 44 milyar dolar yatırıldı, Kaynak: Chainalysis

Vergi kaçakçılarını yakından takip eden İç Gelir Servisi (IRS) yetkilileri, yeni bir vergi oranı için hazır.

Bu ay vergi beyannamesi sezonu başladığında NFT tarafını da bazı sürprizler karşılayabilir. ABD hükümetinin yetkililerinin gelişen endüstriyi yakından takip ettiği söyleniyor. Tabii şunu da söylemek lazım, şimdilik NFT’ler ile ilgili kurallar net değil. Bu yüzden, Washington da çalışmalar yapıyor.

San Francisco’da vergi avukatlığı yapan James Creech, Bloomberg‘e verdiği röportajda şunları söyledi:

“IRS beklentilerinizi karşılayan rehberlik sağlamadığı için kazanç veya kayıpları rapor edemezsiniz. İnsanlar için makul veya ideal olarak doğru bir sonuca varmak ne kadar zorsa, onu görmezden gelmek o kadar kolay olur”

Kripto para dünyasındaki birçok şey gibi NFT‘leri de geleneksel yatırım enstrümanlarıyla karşılaştırmak zor. IRS tarafı da şimdilik burada nasıl aksiyon alacağına karar vermeye uğraşıyor.

Birçok vergi uzmanı; bir içerik oluşturucunun, OpenSea ya da Rarible gibi NFT pazaryerlerinde esrini sattığında, kârın normal gelir olarak kabul edilmesi ve yüzde 37 gibi yüksek bir orana tabi olması gerektiği konusunda hemfikir. NFT‘leri satın alan yatırımcılar, sayın alma için başka bir kripto para birimi kullandılarsa, sattıklarında, sermaye kazançları vergisi ödemek zorunda.

Diğer yandan NFT’lerin yüzde 28’e varan uzun vadeli sermaye kazanç oranıyla gelen sanat koleksiyonları gibi vergilendirilmesi gerekip gerekmediği de bir başka soru işareti. Başkan Joe Biden‘ın geçen yıl imzaladığı altyapı tasarısı, insanların dijital varlıkları saklamasını zorlaştıracaktı. Ancak Hazine Bakanlığı bunun NFT’leri kapsayıp kapsamadığını söylemedi. 

Şimdilik tam olarak ne kadarlık bir vergi borcu olduğunu hesaplamak zor olsa da TokenTax’ın baş işletme görevlisi Arthur Teller gibi uzmanlar, toplam NFT vergi faturasının milyarları bulabileceğini tahmin ediyor. 

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Hazal Orta

Hazal, 1990 yılında, ailenin tek çocuğu olarak, İstanbul’un Fatih ilçesinde doğdu. Hayatının ilk 18 yılını İstanbul’da geçirdikten sonra üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği okumak için Isparta’nın yolunu tuttu. Eğitim hayatı boyunca yalnızca stajlarda turizm sektörüyle ilgilendi. Üniversite eğitiminin ilk yıllarında Work&Travel programıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde üç aylık bir turizm deneyimi elde etti ve bu kariyerini, burada noktaladı. Eğitimi boyunca hiçbir gün bile turizmde bir kariyer hedeflemediği için okul biter bitmez kendine yeni bir çıkış aradı. Yazmaya ve yazılı basını takip etmeye olan ilgisiyle birlikte de kendini bilgisayar başında haber yazmaya çalışırken buldu. Editörlük kariyerine 2012 yılında, otomobil haberleri yazmaya çabalayarak başlayan Hazal, kariyerinin ilk yıllarında hem haberciliğin hem de dijital yayıncılığın dinamiklerini öğrenmeye başladı. SEO kelimesiyle tanışması da bu yıllara dayanıyor. Yaklaşık 6 yıl boyunca yerli ve yabancı basını yakından takip ederek en doğru bilgiyi, hızlı ve sade bir şekilde okurlarla buluşturmanın ne kadar önemli olduğunu öğrendi. 6 yıllık bu otomotiv haberleri geçmişinin ardından ise soluğu teknoloji basınında aldı. Teknoloji basınındaki kariyerine Yazı İşleri Müdürü olarak başlayan Hazal, içerik üretiminin yanında yönetimi konusunda da önemli deneyimler elde etti. Bu süreçte hem teknoloji hem de otomotiv basınındaki bazı dergilerde de Yazı İşleri Müdürü ve Editör olarak görev alarak, basılı yayınlara dair de tecrübeler edindi. Farklı ekiplerle ve farklı sektörlerde çalışmanın çok yönlülüğe önemli katkılar sağladığını düşünen Hazal, yeni dönemde ise uzun suredir heyecan duyduğu blockchain teknolojisine daha fazla ilgi göstermeye başladı ve kariyerine de, teknolojiyle olan dirsek temasını kesmeden, bu doğrultuda devam etmeye karar verdi. Teknolojinin kanatları altındaki blockchain, NFT ve kripto para terimlerine aşina olan Hazal’ın yolu da böylelikle Kriptomeda ile kesişmiş oldu. BTCHaber.com'da Yönetici Editör görevini üstlenen Hazal, yazmaya bu çatı altında devam ediyor. Boş zamanlarında farklı alanlarda okumalar yapan Hazal, iyi yazmanın çok okumaktan geçtiğine inanıyor. Bilgisayar başından kalktığında ise soluğu dijital içerik platformlarında alıyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala