bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,624.31 0.17%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,159.10 0.66%
bnb
BNB (BNB) $ 614.06 1.87%
solana
Solana (SOL) $ 148.36 2.57%
xrp
XRP (XRP) $ 0.529005 1.02%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.472927 1.15%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.152173 1.46%

ABD Merkez Bankası, CBDC ve Dolar Dijitalleşmesini Tartıştı

abd merkez bankasi cbdc ve dolar dijitallesmesini tartisti

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (Fed), son dönemde dünya genelinde tartışılan merkez bankası dijital para birimi (CBDC) ve dolar dijitalleşmesi konularını tartıştı.

Fed’in CBCD Olasılığı Panelistleri Etkilemedi

ABD Merkez Bankası (Fed), Haziran 2022’de bir toplantı gerçekleştirmişti. 5 Temmuz tarihli ortaya çıkan son yazıya göre, Fed bu panelde, kripto para birimlerine yapılan kurumsal yatırımın “düzenleyici bir çerçevenin olmaması gerekçesiyle kısıtlandığını” belirtti. Bununla birlikte şu sıralar Kongre’de sıcak bir konu olan merkez bankası dijital para birimi ya da doların dijitalleştirmesi ise Fed tarafından yayımlanan raporda gereken önemle ele alınmadı.

abd merkez bankasi cbdc ve dolar dijitallesmesini tartisti 2

Yayımlanan rapora göre, Fed’in bu toplantısına katılan panelistler, hukukun üstünlüğü, istikrar, ağ etkileri ve piyasaların derinliği gibi diğer faktörlerin baskın para birimlerinin sahip olduğu avantajlar için çok önemli olduğu için, teknolojinin tek başına küresel para ekosisteminde ciddi değişikliklere yol açmayacağı konusunda ise fikir birliğine vardı. Raporda ayrıca, yabancı para birimlerinin özellikle Çin ya da diğer ülkelerin merkez bankası dijital para birimlerinin uluslararası operasyonlarının dolar için bir risk oluşturmayacağı belirtildi. Raporda “sınır ötesi CBDC’lerin kapsamı hala oldukça sınırlı” olarak belirtildi. Toplantının raporunda lider kripto para birimi Bitcoin için büyük bir pazar olduğunu öne süren açıklamalara işaret ediyor, sermaye kontrollerinden özellikle de Çin’in katı rejiminden kaçma çabalarını içeriyor.  

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Burak Köse

Burak KÖSE 3 Mayıs 1995 tarihinde Bursa’da doğdu. Erken yaşta bilgisayar ve internetle tanışan Burak, Nisan 2022’den itibaren BTCHaber.com’da içerikler üreterek sektörde edindiği tecrübeler ışığında gelişmeleri okuyuculara aktarıyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala