bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,661.93 2.23%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,554.41 1.05%
bnb
BNB (BNB) $ 582.39 1.75%
solana
Solana (SOL) $ 185.22 0.96%
xrp
XRP (XRP) $ 0.634214 2.91%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.652939 2.16%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.217253 17.51%

ABD Kriptopara Yasa Teklifinin Piyasaya Etkisi Ne Olur?

ABD Kripto Para

26 Kasım’da dünyanın en büyük kripto para borsalarından ABD merkezli Coinbase’in CEO’su Brian Armstrong Twitter’dan bir uyarı yapmıştı. Armstrong’a göre Trump yönetimi giderayak kriptoparalara darbe vuracak bir yasa peşindeydi.

Açıklama o gün büyük bir korkuya neden olmuş ve Bitcoin fiyatının %13 düşmesine yol açmıştı.

Coinbase CEO’sunun bile korktuğu bu yeni yasanın teklif metni, 19 Aralık Cumartesi gününün ilk saatlerinde resmen açıklandı.

Kanun teklifine göre ABD’de kriptopara borsalarında işlem yapan kullanıcılar, 3000 $’dan yüksek miktarda kripto parayı çekmek istediğinde, gönderim yapacağı kriptopara adresinin sahibinin kimlik bilgilerini de borsaya ve devlete bildirmek zorunda kalacak.

Borsalar 10 bin $’dan büyük her işlemi devlete bildirecek. Bu bildirimde işlemi yapan tarafların kimlik bilgileri, ad-soyad ve fiziksel adresleri de yer alacak.

Teklifin yayınlanmasının ardından geri bildirim ve yorumlar için 4 Ocak’a kadar süre var.

Kanunun dedikodusu bile Kasım’da kriptoparaları perişan etmişti. Ancak teklifin resmen duyurulması piyasayı olumsuz etkilemedi. Aksine #Bitcoin 23 bin $ sınırını tekrar aştı. Birçok büyük altcoinde de alımlar görüldü. Peki neden?

Haber önceden fiyatlanmış olabilir. Dedikodu çıktığında zaten ciddi düşüş olmuştu.

Ayrıca kriptoparalarda büyük düzeltmeler genelde korku ve şok yayan, birden ortaya çıkan haberlerle olur. ABD Kanun teklifi ise önceden duyulduğu için sürpriz etkisini kaybetti.

Benzer bir kanun 3 ay önce Hollanda’da uygulamaya geçmişti. Günlük hayatta fiilen merkezi dijitalpara borsanızdan kripto para çekmek istediğinizde göndereceğiniz adresin bir ekran görüntüsünü alıp yine o borsaya yollamanız şeklinde işliyor. Kullanıcılar için zaman kaybı ve borsalar için bir sürü ek iş yükü anlamına geliyor.

Kanun dışı faaliyet yürütmek isteyenleri bir miktar zorlayacak ama pek de durduramayacak bir düzenleme. Asıl sorun oluşturacağı alan ise De-Fi protokolleri vb. Çünkü burada kullanıcı sadece yazılım olan karşı tarafın kimlik bildirimini nasıl yapacak? Bu önemli bir sorun.

Yasa teklifi Amerika’daki kriptopara savunucularına göre ABD’yi finansal yeniliklerin dışına doğru itecek. Açık olmayan bu konulardan dolayı yeni kriptopara ve blockchain ürünlerini kullanmak isteyenler, ABD dışında çalışan borsalara doğru kayacak. ABD finans alanındaki liderliğini kaybedecek.

Aslında kanun teklifi olasılıklar içerisinde en hafif olumsuzluk taşıyan senaryoyu gündeme getirdi. Sadece borsalardan cüzdanlara yapılan işlemlerde kimlik bildirimi isteniyor. Bağımsız iki cüzdan arasındaki işlemlerle ilgili herhangi bir kısıtlama yok. Dünyanın hemen her yerinde zaten borsalara üye olanlar en başta kimlik bilgilerini o kuruluşlara veriyor. Teklif yasalaşırsa ABD’li kullanıcılar sadece cüzdana çekim işlemlerinde bir aşama daha yapmak zorunda kslacak. Bu da çok büyük bir sıkıntı değil.

De-Fi protokolü vb bir yazılım ile işlem yapmak isteyen kullanıcılar da muhtemelen kriptoparayı önce kendi cüzdanlarına çekip oradan protokole aktarma yoluna gidebilir. Uzun ama temelde yine de sorun oluşturmayacak bir süreç.

2020-21 Yükseliş sezonunun ana itici gücü haline gelmeye başlayan kurumsal yatırımcılar tarafında ise kanun teklifi büyük ihtimal olumsuz karşılanmayacaktır. Zira kurumsal yatırımcılar başta Bitcoin olmak üzere kriptoparaların kanun koyucu ile ne kadar uyumlu çalıştığını daha fazla önemseyecektir. Bir kalemde yüzlerce milyon $ yatırım yapan bu kurumlar ya da aile ofisleri için bu aşamada De-Fi protokolleri değil, ABD’nin kriptoparaları yasaklamak yerine kanunlarla düzenlemek yoluna gitmek istemesi çok daha önemli ve olumlu bulunacaktır.

Bu durumda Bitcoinin düşmemesi aksine yükselmesi de mantıklı görünüyor…

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala