bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,437.87 0.73%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,572.77 0.11%
bnb
BNB (BNB) $ 590.17 2.55%
solana
Solana (SOL) $ 187.35 0.00%
xrp
XRP (XRP) $ 0.622166 0.00%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.648957 0.27%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.199431 8.35%

Paylaş

Vitalik Buterin, Ağ Verimliliğini Artırmak için Yol Haritası Paylaştı

vitalik buterin ag verimliligini artirmak icin yol haritasi paylasti 1

Özellikle artan kullanımı ile birlikte artan gas ücretleri ile uğraşan Ethereum, hızla Ethereum 2.0’a geçmeye çalışıyor. Bununla beraber son ol arak Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin de, Twitter üzerinden bir paylaşımla işlem ücretlerini azaltmak ve ağ verimliliğini artırmak için bir yol haritası yayımlaydı.

Yayınladığı yol haritasında Layer-1 işlem ücretlerinin aylardır çok yüksek olduğunu söyleyen Buterin, ekosistemin yeni sisteme geçişi için gereken her şeyin acilen yapılması gerektiğini söylüyor.

vitalik buterin ag verimliligini artirmak icin yol haritasi paylasti

Vitalik Buterin Ethereum’un Verimliliğini Artırmak İstiyor

Ethereum ağının yaşadığı zorlukları farkında olan Vitalik Buterin, Ethereum Layer-1’ın Layer-2’ya göre 400 kata kadar daha yüksek ücretlere sahip olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte Ethereum kullanıcılarının masraflarını azalatan Rollup’lara dikkat çekiyor.

Verimlilik konusunda eleştirel olarak yaklaşan Buterin Layer-2 çözümlerini dahi yetersiz bularak şu ifadelere yer verdi:

“Bu ücretler bile birçok kullanıcı için çok pahalı. Mevcut durumun çözümünün verileri 1-2MB/sn hızla parçalara ayırarak işlemenin olduğu uzun süredir biliniyor. Bu belge, veri alanının kilidini olabildiğince çabuk açan ve zaman içinde ek alan ve güvenlik ekleyen bu çözüme yönelik pragmatik bir yolu açıklamaktadır.”

Verimliliği artırmak için önerisini 4 adıma bölen Buterin’in önerileri kısaca şu şekilde:

1. Adım: CallData’nın Genişletilmesi

Bugünkü mevcut Rollup’lar, işlem CallData’ları kullanıyor. Bu nedenle, Rollup ekiplerinin herhangi bir ekstra iş yapmasına gerek kalmadan Rollup kapasitesine kısa vadeli bir destek vermek ve maliyetleri azaltmak istiyorsak, öncelikle CallData maliyetini düşürmemiz gerekiyor.

2. Adım: Birkaç SoftFork

Düzgün parçalamayı eksiksiz olarak uygulamak uzun zaman alacaktır, ancak bizim yapabileceğimiz onu parça parça uygulamak ve her parçadan faydalar elde etmektir. Uygulanacak ilk doğal parça, parçalama özelliğinin “iş mantığı”dır, ancak başlangıçtaki parça sayısını çok düşük tutarak ağ oluşturmayla ilgili zorlukların çoğundan kaçınır.

3. Adım: Committee-Secured

Etkin parça sayısını 4’ten 64’e yükseltin. Parça verileri artık alt ağlara gidecekti ve bu noktada P2P katmanı, bölmeyi çok daha fazla sayıda alt ağa uygun hale getirmek için yeterince sağlamlaştırılmalıdır.

4. Adım: Veri Kullanılabilirlik Örneklemesi (DAS)

Veri kullanılabilirliği örneklemesi aşamalar halinde sunulabilir. Daha yüksek düzeyde bir güvenlik sağlamak için veri kullanılabilirliği örneklemesi ekleyin ve dürüst olmayan bir çoğunluk saldırısı durumunda bile kullanıcıları koruyun.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi artan Cem, bu konular hakkında okuma ve araştırmalar yaparken Wikipedia’da oldukça fazla zaman geçirdi. Ardından Wikipedia vakfının bir üyesi olarak birçok madde yazdı ve düzenledi. 500'den fazla maddeyi Türkçe’ye kazandırdı ve 6.000'in üzerinde katkıda bulundu. Böylelikle yazarlık kariyerine Wikipedia’da başladı. Liseyi Gaziantep'te Özel Bilişim Koleji'nde bitiren Cem, Biyoloji ve teknoloji alanında da birçok yarışma ve etkinliğe katıldı. IGSIS adlı koku simülatörü projesiyle bir Tübitak yarışmasında ilk 10'a girdi. Şu anda İstanbul'da yazılım üzerine Üniversite eğitimine devam ederken kendisini yazılım alanında geliştiriyor. Son dönemde ise özellikle Blockchain, kripto para ve NFT alanına odaklanan Cem, bu konuda araştırmalar yapıp içerik üretiyor ve projeler hazırlıyor. Genel olarak bilim kurgu ve teknoloji kitapları ile birlikte güncel bilimsel makaleleri okumayı seviyor. Anatomi ve unrealist çizimler yapmaktan hoşlanıyor. Seçici bir sinefil olan Cem, bilim kurgu, fantastik ve kısa filmleri takip ediyor. Arkadaş grubu ile birlikte 5.000’den fazla üyeye sahip 12 Telegram yazılım grubunun Admin'liğini yapıyor ve Blockchain geliştiricileri için Türkçe platform oluşturmayı ve etkinlikler düzenlemeyi hedefliyor. Bitcoin ile ilk defa DarkWeb ortamını araştırırken tanışan Cem, Bitcoin’i geleceğin ‘Altını’ olarak görüyor. Blockchain teknolojisini oldukça önemsiyor ve kendi projelerini geliştirmek için çalışıyor. Ek olarak birçok Blockchain ve kripto para projesini araştırıyor ve bu projeler hakkında incelemeler yazıyor. Kripto paraların geleceğin ekonomisinde oldukça önemli olduğunu düşünüyor. Kripto paralara yatırım yapıyor ve varlıklarının %90’ını soğuk cüzdanlarında tutmayı tercih ediyor. Dünyayı gezme hayali olan Cem, farklı kültürlerin insanlarını tanımayı ve mutfaklarını deneyimlemeyi seviyor. Gezi, blog ve bilgilendirici içerikleri okuyup izlemeyi seven Cem, Blockchain ve kripto para konusunda içerik üretirken kariyerine BTCHaber.com’da İçerik Editörü olarak devam ediyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala