bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,370.25 3.77%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,157.10 3.36%
bnb
BNB (BNB) $ 608.08 0.27%
solana
Solana (SOL) $ 147.61 7.03%
xrp
XRP (XRP) $ 0.525857 4.21%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.477096 6.04%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.151553 6.58%

Kazakistan’dan Bitcoin Madenciliği için Nükleer Santral Önerisi

kazakistandan bitcoin madenciligi icin nukleer santral onerisi

Bitcoin madenciliği uzun bir süredir tükettiği enerji bakımından tartışılıyor. Bazı ülkeler madenciliğe yasaklama getirirken, bazı ülkeler çözüm arayışında. Son olarak çözüm arayan ülkelere arasına Kazakistan da girmiş bulunuyor. Öyle ki Kazakistan‘ın Cumhurbaşkanı Kassym Jomart Tokayev, Bitcoin madenciliği için nükleer santral yapımını önerdi.

kazakistandan bitcoin madenciligi icin nukleer santral onerisi 2

Kazakistan’da Bitcoin için Nükleer Santral

Bu karar oldukça önemli, çünkü Kazakistan‘ın tek nükleer santrali 1999’da kapatılmıştı. Ülkenin önde gelen uranyum üreticisi statüsüne rağmen (dünyanın 2020 arzının yüzde 41’i), Sovyetler Birliği altında yıllarca süren atom silahları testinden sonra vatandaşlar tedirgin ve ülkede santral bulunmuyor.

Cuma günü ülkenin en büyük şehri Atla’da bir toplantıda bankacılara konuşan Tokayev, “Geleceğe baktığımızda, bir nükleer santralin inşası hakkında popüler olmayan bir karar vermek zorunda kalacağız” açıklamalarında bulundu.

Diğer taraftan ülkenin enerji seviyesinin kayda değer bir kısmı da günümüzde Bitcoin’e gidiyor. Kazakistan‘ın hash oranı, bu yılın başlarında Çin’den kovulan Bitcoin madencilerini memnuniyetle karşıladıktan sonra dört katına çıkarak yüzde 18’i aşmış durumda.

Son olarak nükleer santral fikri henüz çok yeni olsa da yerel Bitcoin madencilerinin Ocak 2022’den itibaren elektrik için bir ek vergi ödemesinin beklendiğini hatırlatalım.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala