bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,971.41 4.25%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,098.51 2.56%
bnb
BNB (BNB) $ 560.60 3.56%
solana
Solana (SOL) $ 143.74 7.91%
xrp
XRP (XRP) $ 0.499321 1.63%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.471967 5.65%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.152457 4.11%

Günah Keçisi

yuksek binalar ucak kanvas tablo

Avustralya, ülkedeki bankalardan kripto ve teknoloji start-up’ları ile ilgili ne kadar pozisyonları olduğunu bildirmelerini istedi. AFR’nin haberine göre bildirimler bazı durumlarda günlük olarak yapılacak. (1)

Bu ne demektir biliyor musunuz? “Biz fena halde çuvalladık, suçu üzerimizden atmak için günah keçisi arıyoruz” demektir.

Silicon Valley Bank’ın (SVB) batışı ile teknoloji şirketleri ya da kripto projelerinin hiçbir şekilde ilgisinin olmadığını Reuters haber ajansından muhabir Echo Wang, 11 Mart’ta konuya yakın kaynaklardan aldığı bilgilerle yaptığı ayrıntılı haberde kanıtladı. SVB’nin iflasına sebep olan unsur bankanın ABD devlet borçlanma senetlerine yani bono ve tahvillerine aşırı yatırım yapmasıydı. SVB Hem çok miktarda bono almış hem de Fed faiz artışları esnasında bonoların değerinin düşmesine karşılık gerekli tedbirleri almamıştı. Bu nedenle Moody’s bankanın notunu kırmaya kalkınca iflas süreci çorap söküğü gibi gelmişti. (2)

SVB 200 milyar $’lık bir bankaydı. SVB’den önce ilk batan Silvergate bankasının ise sadece 11 milyar $ varlığı bulunuyordu. ABD ölçeğinde Silvergate’in kayda değer herhangi bir etkisi olmazdı, olmadı da. Silvergate’i kripto şirketleri ile çalışması da batırmadı. Bankanın bilançosunda kriptovarlık olmamasına rağmen Demokrat Partili bazı siyasetçiler Silvergate’i hedef göstererek iflas etmesine neden oldu. Senatör Elizabeth Warren liderliğinde hareket eden bu siyasetçi ekibi, FTX Borsası skandalını örtmek için Silvergate’i batırdı. Çünkü FTX, Demokrat Parti’nin en büyük bağışçısıydı.

Zaten Reuters haberi Silvergate ile SVB iflasları arasında herhangi bir bağ olmadığını da kanıtlıyor. Ancak SVB batışının oluşturduğu panik ABD’li Signature Bank’ın o da İsviçreli Credit Suisse’in iflasına neden oldu. Bu arada ABD’li First Republic de çok zor duruma düştü. E Şimdi 1,6 Trilyon $’lık Credit Suisse’de mi teknoloji ya da kripto bankası?

ABD’li Siyasetçi ve bürokratların yanlışları nedeniyle küresel hale gelen ‘Bankacılık Krizi’nin sebebi kripto, blockchain ya da teknoloji girişimleri değildir. Bu krizin yegane sebebi banka bilançolarında yer alan devlet bono ve tahvilleridir. Dünya çapında enflasyonu düşüreceğiz diye faizleri hızla arttıran Merkez Bankaları bono değerlerini düşürdü. Kanunen bono almak zorunda olan banka ve emeklilik fonları gibi kurumlar zaten geçen yıl trilyonlarca $ zarar etti. Aşırı bono satın alan ve risklere karşı hedge mekanizmalarını kullanmayan bankalar ise bugün batıyor. Örneğin geçen sene İngiltere’de batma noktasına gelen emeklilik fonlarınında mı kripto ya da teknoloji şirketleri ile bir ilgisi vardı? Tabii ki yoktu. Ama hepsi boğazlarına kadar bono almıştı.

Devlet kurumları ve banka yönetimleri kendi başarısızlıklarını hatta suçlarını örtmek için şu an kriptovarlıkları ve teknoloji şirketlerini günah keçisi haline getirmeye çalışıyor. SVB Aşırı bono satın alırken ve Fed faiz artışlarına karşı hiç bir önlem almazken denetleyici kurumlar neredeydi? Stres testlerinden geçen Credit Suisse bugün batmışsa o testleri uygulayanlar nerede?

SVB CEO’su Greg Becker, kendisini denetlemekle sorumlu kurumlardan biri olan Fed San Francisco Şubesi’nde yönetim kurulu üyesiymiş iyi mi! Üyelikten ne zaman çıkartılmış? Bankanın battığı gün! (3) Credit Suisse CEO’su ise iflas nedeniyle bilin bakalım kimi suçlamış? Sosyal medyada bankanın zor durumda olduğunu duyduğu için paralarını çeken ya da hisselerini satan küçük yatırımcıları! (4) Güler misin ağlar mısın?

Faizleri arttıran Fed suçlu değil, değeri düşen bonolar suçlu değil, tedbir almayan CEO’lar ya da denetleyici kurumlar suçlu değil. Ama teknoloji şirketleri, kriptovarlıklar ve küçük yatırımcılar suçlu. Oh ne ala memleket!

Buraya yazıyorum. Siz bu kafayla dünya ekonomisini yine batıracaksınız. Ya bugünlerde ya da çok yakın gelecekte…

Kaynaklar:

(1) https://www.afr.com/companies/financial-services/banks-told-to-report-on-crypto-start-up-risks-20230321-p5cu04

(2) https://www.reuters.com/markets/us/silicon-valley-banks-demise-began-with-downgrade-threat-sources-2023-03-11/

(3) https://www.thestreet.com/technology/svb-ceo-quietly-and-swiftly-removed-from-powerful-board

(4) https://franknez.com/credit-suisse-chairman-blames-collapse-on-retail-investors/

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala