NFT’ler, GameFi, Metaverse ve Merkezsiz Finans (DeFi) gibi Blockchain tabanlı girişimlerin ortaya çıkışı, kripto para sektöründe hızlı büyümeye neden oluyor. DeFi tabanlı hizmetler, kullanıcıların geleneksel finansal piyasa kurumlarına ihtiyaç duymadan kripto para ödünç almalarını, biriktirmelerini, ödünç vermelerini veya takas etmelerini sağlıyor.
Ayrıca, DeFi protokollerinin genişlemesi, kripto ve dijital alanlarda hızla artan çok sayıda protokolün kurulmasına neden oldu. Talepteki artış o kadar fazla ki, küresel Merkezsiz Finans (DeFi) piyasasının 2021’deki 11,78 milyar dolara kıyasla 2030’a kadar 231,19 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Siz de bu yeni ve heyecan verici teknolojide yer almak istiyorsanız, DeFi sektörünün ne olduğuna ve mevcut gelişmelerine daha yakından bakalım.
DeFi Nedir?

Merkezi olmayan finans (DeFi), bankalar ve finans şirketleri gibi merkezi finansal kurumların katılımı olmadan finansal işlemlere olanak tanıyan, dağıtılmış bir defter tarafından desteklenen bir fintech çözümüdür. DeFi, finansal kaynakları herkesin kullanımına sunmak için Blockchain teknolojisini kullanır. Bu tür kurumlara işlemler için hizmet bedeli ödeme zorunluluğunu ortadan kaldırır.
Bu sistem, alıcıların, satıcıların, borç verenlerin ve borç alanların, korsanlığa dayanıklı yazılım kullanarak meslektaşlarıyla veya bir aracıyla bağlantı kurmasını sağlar. DeFi token’ları veya kripto para birimleri alıp satmak için ne bankalara ne de komisyonculara ihtiyacınız vardır. DeFi, devlet tarafından verilmiş bir kimlik, sosyal güvenlik numarası veya adres kanıtı gerektirmez. DeFi’nin finans sektöründe iyi bilinen bazı avantajları otomasyon, gelişmiş güvenlik, daha iyi entegrasyon ve artırılmış şeffaflıktır.
2023’te İzlenmesi Gereken DeFi Trendleri
Sürekli değişen bu trendleri yakından takip etmek, bunların faydalarını süreçlerinize dahil etmenizi sağlar.

Likidite Madenciliği ve Staking
DeFi protokol listesine en son eklenenlerden biri, yield çiftçiliği olarak da bilinen likidite madenciliğidir. Likit madencilik, kripto sahiplerinin merkezi olmayan bir borsaya token ve varlık ödünç vererek ödüller kazanmasına olanak tanır. DeFI protokolü, bireylerin kripto varlıklarını ödünç vererek platform içindeki başkaları için ticareti basitleştirmelerini sağlar. Bunun ödülü, bir ücret/hizmet bedeli veya yeni kripto para token’larıdır.
Staking, bireylerin ödüller (daha fazla kripto para) almak ve faiz yoluyla bunları kazanmak için kripto varlıklarını platformda tutmalarına/kilitlemelerine olanak tanıyan, ödül odaklı bir süreçtir. Merkezsiz Finans (DeFi) platformlarında kripto para varlıklarınızdan kar elde etmek için ek bir fırsattır.
Blockchain Geliştirme
Blockchain teknolojisi, merkeziyetsizlikten güç alarak daha iyi şeffaflık ve güvenlikle dijital işlemlerin verimliliğini artırmaya devam ediyor. DeFi de bunu uluslararası ödemelerde, dijital parada, fintech uygulamalarında ve akıllı sözleşmelerde veri güvenliğini basitleştirmesi/geliştirmesi ile tanınan iyi bilinen bir Blockchain ağı olan Ethereum ile yapar.
Stablecoin’ler
Stablecoin’ler, piyasa değerleri ABD doları gibi başka bir para birimine sabitlenmiş ve dijital olarak bağlanmış kripto para birimleridir. Bunlar, token’ların piyasa değerinin sabit kalmasını sağlamak için oluşturulmuş, DeFi ağındaki farklı bir token biçimidir. Stablecoin’ler güvenlidir ve daha düşük maliyetlere sahiptir.
Somut bir şeye bağlı oldukları ve varlığın piyasa değerini üstlendikleri için kripto para birimlerinin piyasa oynaklığını azaltabilirler. Sonuç olarak, DeFi platformu müşterileri piyasa oynaklığının üstesinden gelebilir ve güvenli bir ticaret deneyiminin keyfini çıkarabilir.
Merkezi Olmayan Finans (DeFi) Oyunları
Blockchain oyun sektörü, oyuncu sayısı arttıkça DeFi’nin devasa büyüme sürecine tanık oluyor. Blockchain oyunları, oyuncuların oyun deneyimleri boyunca kripto para birimlerini, NFT’leri ve diğer maddi olmayan varlıklara madencilik yapmasına olanak tanır. DeFi protokolleri, oyun endüstrisini ticarileştirirken oyun içi aktarılabilirliğin güvenliğini sağlamaya yardımcı olabilir.
Yönetişim Token’ları
Yönetişim tokenleri, bireylere Blockchain proje geliştirme ve yönetimle ilgili konularda oy kullanma yetkisi verir. Blockchain proje operasyonlarında söz sahibi olunarak, token sahiplerinin amaçlarının/çıkarlarının aynı veya benzer olmasını sağlamak mümkün hale gelir.
Örneğin, Compound gibi bir DeFi projesi, kullanıcıların çeşitli çiftlik veya kira geliri planları için yerel token’ları kullanmasına izin verir.
Metaverse
Yakında içerik oluşturucular ve takipçiler tarafından yeni sosyal ağların gelişimini izlemek mümkün olacak.
Metaverse’deki sosyal tokenler ile beslenen yeni ve sürükleyici takipçi ekonomisi, dijital para kazanmada devrim yaratabilir. Topluluklar veya ünlüler, sosyal tokenleri kullanarak markalarından daha fazla para kazanabilir. Sanatçılar ve müşteriler, aralarında karşılıklı fayda sağlayan çift yönlü ilişkiler kurabilecekler.
NFT Platformları
İçerik oluşturucular ve hizmet sağlayıcılar Opensea ve Mintable gibi NFT pazarlarını daha sık ziyaret etmeye başladığından, Non-Fungible Token’lar yeni dijital ekonomiyi geliştirmenin yolunu açtı.
NFT’ler, sanat ve dijital eserlere ek olarak bir dizi ek Blockchain kullanımını gündeme getiriyor. Sanatçılar melodilerini token haline getirip doğrudan hayranlarına satmaya başladığında, müzik endüstrisi NFT’leri ilk kullananlardan bir tanesi oldu bile. Müzik endüstrisi için bir başka avantaj da, NFT’lerin kayıt şirketlerine, müzisyenlere, menajerlere ve diğer taraflara otomatik ödemeler sunabilmesidir.