bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,652.93 0.65%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,577.52 0.18%
bnb
BNB (BNB) $ 586.99 1.39%
solana
Solana (SOL) $ 185.23 1.57%
xrp
XRP (XRP) $ 0.620992 0.16%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.651252 0.67%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.216642 16.64%

2022’de Kripto İçin En Önemli Düzenleyici Gelişmeler

2022de kripto icin en onemli duzenleyici gelismeler

Kripto endüstrisi için 2022 yılı kesinlikle hoşnutsuz bir yıl olarak anılacak. Lider kripto para birimi Bitcoin’in fiyatları düştü ve sonrasında yaşanan iflaslar, endüstri için hareketli günlerin yaşanmasına neden oldu. Yaşanan bu gelişmeler, kripto alanındaki düzenlemeleri de beraberinde getirdi. İşte 2022 yılında yaşanan en önemli düzenleyici gelişmeler.

Lummis Gillibrand ve Warren Marshall

Avrupa Birliği’nin aksine, Amerika Birleşik Devletleri’nde kapsamlı yasama yarışı özellikle 2022 yılının sonlarında yeni başladı.

ABD senatörleri Cynthia Lummis ve Kirsten Gillibrand’ın kripto düzenleme taslağı Haziran ayında ortaya çıktı. Merakla beklenen Sorumlu Mali İnovasyon Yasası (RFIA) federal düzenleyici kurumlar arasında bir yetki dağılımı içeriyor. Söz konusu yasa tasarısına göre Emtia Vadeli İşlemleri Ticaret Komisyonu (CFTC), RFIA’nın yeni “yan varlıklar” terimi altında nitelendirdiği yatırım sözleşmelerini düzenleyecek.

Bununla birlikte merkezi olmayan otonom organizasyonları tanımlıyor, kripto madenciliği ve staking üzerindeki vergilendirmeyi netleştiriyor. Sonuç olarak dijital varlıklara yatırım yapan emeklilik gibi oldukça tartışmalı bir konu hakkında bir raporlama başlatıyor.

2022de kripto icin en onemli duzenleyici gelismeler 3

ABD için bir diğer kripto düzenleme yasa tasarısı, Aralık 2022’de senatörler Elizabeth Warren ve Roger Marshall tarafından tanıtılan Dijital Varlık Kara Para Aklamayı Önleme Yasası olarak karşımıza çıktı. Bu yasa tasarısında ise finansal kurumların dijital varlık karıştırıcılarını kullanması yasaklanacak ve kripto ATM’lerini düzenleyecek.

Rusya Kriptoya Yeşil Işık Yakıyor

Kripto madenciliği için en büyük pazarlardan birisi olan Rusya, tüm yanlış nedenlerle bu yılı unutulmaz kıldı. Dünyanın en çok yaptırım uygulanan devletine ulaşan Rusya, kriptoyu küresel finansal sistemden dışlanmalarını hafifletmek için bir araç olarak gören ülkeler arasına katıldı.

Rusya Merkez Bankası’nın ilk dijital varlık lisansını yayınladığı 2022 yılı başlarında durum değişti. Ülke son olarak Bitcoin madenciliğini tartışıyor.

2022de kripto icin en onemli duzenleyici gelismeler 2

Brezilya Kriptoyu Bir Ödeme Yöntemi Olarak Yasalaştırıyor

Kasım ayının sonlarında Brezilya Temsilciler Meclisi, kripto para birimlerinin ülke içinde bir ödeme yöntemi olarak kullanılmasını yasallaştıran bir düzenleyici çerçeveyi onayladı. Tasarı, El Salvador’da olduğu gibi kriptoyu yasal hale getirmese de, kapsamlı bir düzenleyici rejim için temel oluşturuyor.

Bu düzenlemelerin yanında Kenya, kripto para birimlerine vergilendirme getiriyor. Nijerya, merkez bankası dijital para birimi (CBDC) testlerine başladı ve Orta Afrika Cumhuriyeti, Bitcoin’i tıpkı El Salvador gibi yasal ödeme aracı olarak kabul etti.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Burak Köse

Burak KÖSE 3 Mayıs 1995 tarihinde Bursa’da doğdu. Erken yaşta bilgisayar ve internetle tanışan Burak, Nisan 2022’den itibaren BTCHaber.com’da içerikler üreterek sektörde edindiği tecrübeler ışığında gelişmeleri okuyuculara aktarıyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala